Ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ταξιδεύει για τρία χρόνια με επιτυχία στην Ευρώπη έρχεται στο Μέγαρο. Ένας απρόβλεπτος μουσικός συνδυασμός ενός διεθνώς αναγνωρισμένου βιρτουόζου πιανίστα, του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, και μίας μοναδικής γυναικείας φωνής του ιερού και αρχέγονου μέλους, της Νεκταρίας Καραντζή, που ενώνουν ιδανικά Δύση και Ανατολή…

Με πυρήνα το δίδυμο πιάνο-φωνή, οι δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν έναν ανανεωμένο μουσικό κύκλο βασισμένο στους ήχους Δύσης και Ανατολής. Στο ρεπερτόριό τους, το ιερό μέλος του κόσμου, οι αρχέγονοι αραμαϊκοί ύμνοι και οι βυζαντινοί συνδυάζονται με τους ευρηματικούς αυτοσχεδιασμούς του Βασίλη Τσαμπρόπουλου πάνω σε παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου, ενώ σπουδαία έργα κλασικών συνθετών συναντούν τις μουσικές συνθέσεις του βιρτουόζου πιανίστα, κυρίως μέσα απο την πολύχρονη δισκογραφία του στην ECM.

Το καλλιτεχνικό τους πρόγραμμα έχει παρουσιαστεί σε περιοδείες στην Ευρώπη, αποσπώντας τη θερμή αποδοχή κοινού και κριτικών, που μίλησαν για «μία από τις πιο εμπνευσμένες και ευφυείς συνεργασίες που αναδεικνύει το ιερό μέλος». Το 2016 η καλλιτεχνική τος συνεργασία σφραγίστηκε με μία επιτυχημένη ηχογράφηση με τίτλο «eleison» που κυκλοφόρησε διεθνώς από τη Metropolitan Symphony Orchestra of Athens Records σε συνεργασία με τη Naxos Records και την Challenge Records.

Η Δύση συναντά την Ανατολή ξεδιπλώνοντας καθεμιά τους δικούς της μουσικούς θησαυρούς, με έναν ευρηματικό διάλογο επί σκηνής, σε μία από τις πιο πρωτότυπες συνεργασίες στο πνεύμα των ημερών του Πάσχα.


Πρόγραμμα


Α μέρος

1. D. Scarlatti (12′)
– Sonata in E major, K. 380, L. 23
– Sonata in D minor, K.9, L. 413
– Sonata in B minor, K. 377, L. 263
2. Aramaic Hymn (4′)
Διασκευή Βασίλη Τσαμπρόπουλου για πιάνο και φωνή
3. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Τρεις ψαλμοί του Δαβίδ (15′)
– Κύριος Φωτισμός μου
– Είπεν άφρων ουκ έστι Θεός
– Κύριος Ποιμαίνει με
4. Κοράσιν ετραγούδαγε (Παραλογή Προποντίδας) (2′)
5. Εξέδυσάν με (Δοξαστικό Αίνων Μ. Πέμπτης, ήχος πλ.Β’) (4′)

Διάλειμμα

Β μέρος
1. F. Liszt, Legend No2, St Francois de Paule marchant sur le flots (9′)
2. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Padre Nostro (4′)
3. P. Constantinescu, Sfinte Dumnezeule (3′)
Διασκευή Βασίλη Τσαμπρόπουλου για πιάνο και φωνή
4. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Κύριε των Δυνάμεων (6′)
5. Βασίλης Τσαμπρόπουλος, Secret Garden (7′)
6. Εγκώμια Μ. Παρασκευής (12)
Διασκευή Βασίλη Τσαμπρόπουλου για πιάνο μια φωνή