Της Άννας Παχή

Υπάρχει στην Αθήνα μια εκλεκτή παρέα που περιμένει να «συνομιλήσει» μαζί σας.

Οι Πιερ Πάολο Παζολίνι, Ζαν Λυκ Γκοντάρ, Έζρα Πάουντ, Φρίντα Κάλο, οι δικοί μας Νίκος Καζαντζάκης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Νικόλαος Κάλας και άλλοι, σας ατενίζουν με σοφία, γνώση αλλά και ανείπωτο πόνο κάποιες φορές, ενώ σημαντικές κυρίες όπως η Σιμόν ντε Μπωβουάρ, η Έμμα Γκόλντμαν και η Ρόζα Λούξενμπουργκ βολτάρουν ανέμελες.

Ο εικαστικός Δημήτρης Λάμπρου, πραγματοποιεί τη νέα ατομική του έκθεση με τίτλο «Αναζητώντας Φωνές». Πρόκειται για σειρά σημαντικών πορτραίτων που απεικονίζουν ανθρώπους της Τέχνης, του Πνεύματος αλλά πρώτα από όλα, της Δημιουργικής Ζωής.

Τα σχέδια του είναι απίστευτα ζωντανά. Βλέπεις τον Έζρα Πάουντ να κλαίει κι ακούς το θρήνο του, για να δώσω ένα παράδειγμα. Τα πρόσωπα αποτυπώνονται χωρίς εξωραϊσμό, χωρίς λείανση. Αντίθετα, οι αδρές γραμμές, το ασπρόμαυρο χρώμα, αλλά κυρίως, η εμφανής πνευματική σχέση του δημιουργού με τον κάθε έναν από αυτούς, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα οικεία. Δε μπορείς να ζωγραφίσεις τέτοια πρόσωπα αν δεν έχεις εντρυφήσει στη ζωή και το έργο του καθενός. Δε μπορείς να δημιουργήσεις την αίσθηση πως το κάθε πορτραίτο κοιτάζει την ψυχή σου ενώ ταυτόχρονα καταθέτει τη δική του, αν δεν διαθέτεις μεγάλο ταλέντο. Στις «Φωνές» συμβαίνουν όλα αυτά.

Το «Free Thinking Zone» όπου παρουσιάζεται η έκθεση, ως βιβλιοπωλείο είναι πολύχρωμο και θα περίμενε κανείς να «χάνονται» σχέδια ασπρόμαυρα, κρεμασμένα δίπλα σε βιβλία. Εδώ, αντίθετα, κάθε απεικονιζόμενος παίζει «κρυφτό» με το θεατή κι εμφανίζεται μπροστά του μεγαλόπρεπος, διεκδικώντας τη θέση του. Θα ήθελα όμως να έβλεπα αυτά τα πορτραίτα μόνα τους. Ίσως αργότερα.

Η αίγλη των ονομάτων που παρουσιάζονται, συχνά αφαιρεί την ανθρώπινη διάστασή τους. Η θεώρησή τους ως «ιερά τέρατα» του Πνεύματος, τα απομακρύνει από τον κόσμο που τους έχει ανάγκη. Συχνά ξεχνάμε τους αγώνες τους, τις νίκες, της ήττες τους, την κληρονομιά μας. Ο Δημήτρης Λάμπρου έρχεται να μας τα θυμίσει.

Γενικές Πληροφορίες:

«Free Thinking Zone»: Σκουφά 64 και Γριβαίων, Κολωνάκι

Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 21:00

Τηλέφωνο: 210 3617461

Διάρκεια Έκθεσης: Έως τέλος Ιουνίου, αλλά μην περιμένετε την τελευταία στιγμή, θα είναι κρίμα.

Επιμελητής Έκθεσης: Ευθύμης Λαζόγκας

Σελίδα Έκθεσης στο facebook