antistres2016

Της Άννας Παχή

Οι Αντιστρές, συγκρότημα με ελληνικό στίχο και ιδιαίτερο ύφος, μιλούν στο iART για την πορεία τους, τη σχέση μεταξύ τους και την εμφάνισή τους με τα «Υπόγεια Ρεύματα», αυτήν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Ποιοι είναι οι ΑντιΣτρές;

–    Τάσος Μεταξάς: Οι ΑντιΣτρές  ιδρύθηκαν το 2003 μετά το τέλος του προηγούμενου συγκροτήματος που έπαιζα, των Rubber Mind και της «αγγλόφωνης» εποχής του. Το γκρουπ δημιουργήθηκε με γνώμονα τον ελληνικό στίχο και στόχο τις έντονες ρυθμικές βάσεις και στυλ που θα παρέπεμπαν σε “power pop” ύφος. Από την αρχή προσχώρησε στο συγκρότημα ο Παύλος Βίγκος για να αναλάβει το μπάσο και καθήκοντα στα φωνητικά. Στη διάρκεια των χρόνων, μέλη έρχονταν και έφευγαν, διαφορετικά line-ups σχηματίζονταν και το γκρουπ πέρασε από δύσκολες καταστάσεις, γιατί πάνω που οριστικοποιούνταν μια σύνθεση, κάτι γινόταν και έπρεπε πάλι να αλλάξει είτε μια φωνή, είτε μια κιθάρα κλπ. Εκτός από την Αθηνά Οικονομάκου που κρατάει εδώ και πάνω από 5 χρόνια τη βασική φωνή, έχουμε ακόμα στην lead κιθάρα τον Χρήστο Βρεττό, στα τύμπανα τον Δημήτρη Κατσούλη και τους παλιούς Παύλο Βίγκο (μπάσο και φωνητικά) και Τάσο Μεταξά (κιθάρα και φωνητικά).
–    Xρήστος Βρεττός: Ως νέο μέλος των ΑντιΣτρές, άκουσα για πρώτη φορά το ύφος των συνθέσεων και στίχων του Τάσου και εκείνο είναι θα ’λεγα εκείνο που με παρέσυρε περισσότερο στο να βρίσκομαι ως μέλος στην μπάντα. Αυθεντικό άκουσμα ενός μοντέρνου και φρέσκου ηχοχρώματος που συμβαδίζει με τις εποχές που αγαπήσαμε, των sixties, seventies κλπ. Δύσκολο πάντως κανείς να μπορεί να περιγράψει με βεβαιότητα που ανήκει το ηχόχρωμα των Αντιστρές. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσω με τον Τάσο ότι το στυλ μας κλίνει προς το “Power Pop” .

Περιγράψτε μας τη μέχρι τώρα πορεία σας.

–    Τ.Μ.: Δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς οι αλλαγές σύνθεσης σε σημαντικά χρονικά σημεία, οι αντικειμενικές δυσκολίες των συνεχών εμφανίσεων και η «κρίση» που τα τελευταία χρόνια έχει πέσει σαν σάβανο στις ζωές και τις δραστηριότητες σημαντικού μέρους της κοινωνίας, δεν επέτρεψαν στο γκρουπ να δημιουργεί ανενόχλητο, χωρίς να επηρεάζεται και αυτό από όλο τον περίγυρό του. Τον Ιανουάριο του 2009 κυκλοφόρησε το 1ο άλμπουμ των ΑντιΣτρές, με τίτλο “Έρωτες Μιας Χρήσης” σε ετικέτα Feedback Sound και πανελλήνια διανομή από το Μουσικό Ταχυδρομείο. H παρουσίαση έγινε στο ιστορικό ΚΥΤΤΑΡO. Αμέσως μετά, η κοπέλα που κρατούσε την πρώτη φωνή έφυγε και μπήκε στο γκρουπ η Αθηνά, η οποία έπρεπε  να μάθει όλο το σετ των τραγουδιών που ήταν ηχογραφημένο πλέον, διάφορες διασκευές και να χτιστεί όλο το νεότερο υλικό πάνω στη φωνή της. Ευτυχώς, τα κατάφερε καλά!
–    X.Β.: Aναφορικά με τις εμφανίσεις μας, να πούμε ότι είναι κοινά αποδεκτό από τα μέλη των Αντιστρές ότι για να έχουν νόημα θα πρέπει να είναι προσεγμένες και λίγες, βασισμένες σε επιλογές μουσικών σκηνών που φιλοξενούν άρτια πλαισιωμένα σχήματα και καλλιτέχνες που έχουν να δώσουν στο ευρύ κοινό τροφή για δημιουργική διασκέδαση. Τώρα αναφορικά με τον δεύτερο δίσκο ο κατεξοχήν αρμόδιος για να απαντήσει είναι ο Τάσος.

Πείτε μας λίγα λόγια για το δεύτερο δίσκο σας.  

–    Τ.Μ.: Από τις αρχές του 2009, ουσιαστικά ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια ομάδα τραγουδιών που είχαν σαν βασικό θέμα/αιτία/έμπνευση την «κρίση». Δεν μπορείς να μην επηρεαστείς από την κατάσταση που βλέπεις γύρω σου, στους φίλους σου και πολλές φορές στο ίδιο σου το σπίτι και αυτό καλώς ή κακώς αντανακλά και στην μουσική που γράφεις. Το δεύτερό μας άλμπουμ ονομάζεται «Μικρές Ιστορίες για Περιόδους Κρίσης» και απέχει περίπου ένα μήνα από την κυκλοφορία του, καθώς απομένουν οι τελικές εκτυπώσεις και η συσκευασία. Περιέχει 13 τραγούδια συν 4 bonus tracks, σύνολο δηλαδή 17 τραγουδιών που παρουσιάζουν σαν εικόνα την κρίση όπως την βιώνουμε για περισσότερο από 6 συνεχή χρόνια.
–    Χ.Β.: Τα είπε όλα ο Τάσος δεν έχω να συμπληρώσω κάτι… με κάλυψε πλήρως ο master!

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι καλλιτέχνης, σήμερα;

–    Τ.Μ.: Κακά τα ψέματα, οι δυσκολίες είναι μεγάλες. Όταν έχεις επιλέξει να μη βιοποριστείς από τη μουσική, αλλά από κάτι άλλο, είναι και κακό και καλό. Κακό, επειδή δε ρίχνεις όλη σου την προσπάθεια, όλο σου το είναι σε αυτό και καλό, γιατί μπορείς να επιλέγεις στρατηγικές και κινήσεις που νομίζεις ότι είναι καλές (ή σωστές) ή τέλος πάντων, κινήσεις που σου επιτρέπει η κατάσταση είτε η κοινωνική, είτε η οικονομική και φυσικά η διάθεση η δική σου και των ανθρώπων που επιλέγουν να είναι μαζί σου. Τα τελευταία χρόνια με την άνθηση των ιντερνετικών πραγμάτων (facebook, web radios κλπ.), κάτι γίνεται και μπορεί η δουλειά σου να έχει μια υποστήριξη που δεν είχε παλαιότερα, γιατί πια οι δισκογραφικές, όσες έχουν απομείνει, δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να βοηθήσουν.
–    X.B.: Θεωρώ ότι εν καιρώ κρίσης και επιβίωσης, οι δυσκολίες είναι συνυφασμένες με όλα τα υπόλοιπα. Θα ήμασταν τουλάχιστον αφελείς αν πιστεύαμε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα εδώ στην Ελλάδα να δημιουργήσεις εύκολα την ανταποδοτικότητα με το ευρύ κοινό σε χρόνο dt. Τα διαδικτυακά μέσα επικοινωνίας είναι τα μόνα που θα μπορούσαν να προσφέρουν την ανάλογη προβολή χωρίς σημαντικό κόστος και την «αναγνωρισιμότητα» μας ως προς τον κόσμο.

Μιλήστε μας για την εμφάνισή σας με τους «Υπόγεια Ρεύματα». Πως προέκυψε η συνεργασία, τι θα ακούσουμε στο Level 69;

–    Τ.Μ.: Tην προσεχή Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, θα ανέβουμε στην σκηνή του Level 69 (Σολωμού 69) στο Μοσχάτο, μαζί με τα Υπόγεια Ρεύματα ένα από τα σημαντικότερα σύνολα που βγήκαν από αυτό το αστόχως λεγόμενο ελληνικό ροκ. Η συνεργασία αυτή προέκυψε από τις προσπάθειες του Παύλου Βίγκου, καθώς είναι πολύ παλιοί γνώριμοι με τον Γρηγόρη Κλιούμη από τα «Ρεύματα». Ευελπιστούμε ότι θα γίνει ένα πολύ δυνατό live, από δύο σύνολα που έχουν «πράγματα» να πουν.
–    Χ.Β.: Nιώθουμε πολύ τυχεροί και ευλογημένοι που θα συνεργαστούμε on stage με μια από τις πιο σημαντικές λυρικές μπάντες στον ελλαδικό χώρο. Κυρίως, νιώθουμε ευτυχισμένοι που ακόμα ασχολούμαστε με την μουσική… Ελπίζουμε, ο κόσμος που θα επισκεφτεί το Level 69 την Πέμπτη να περάσει καλά και να απελευθερωθεί από το άγχος που μαστίζει τη σύγχρονη εποχή μας. Οι Αντιστρές πάντως θα είναι εκεί για να προσφέρουν μια αγχολυτική διάσταση και διάθεση, ερμηνεύοντας και διασκευές που αγαπήσαμε όλοι.

Μπορεί η μουσική να αποτελέσει καταφύγιο τόσο για τον καλλιτέχνη, όσο και για το κοινό;  Τι προσφέρει σε εσάς η ενασχόλησή σας με το γκρουπ και τη μουσική;

–    T.M.: H μουσική πραγματικά αποτελεί καταφύγιο σκέψεων, διαθέσεων και ονείρων για τον καλλιτέχνη. Και κάποτε, σε παλιότερες εποχές, αποτελούσε και για το κοινό! Τώρα δεν πιστεύω ότι το κοινό έχει διάθεση να ακούσει. Δεν έχει διάθεση να στήσει αυτί, να προσέξει, να καταλάβει, να δώσει χώρο στην ψυχή του για κάτι νέο ή διαφορετικό και προτιμάει να περιχαρακώνεται στον στενό εαυτό του, ή σε πράγματα εύπεπτα, γνωστά και πολυδιαφημισμένα. Βέβαια πάντα υπάρχουν άνθρωποι που ακούνε πραγματικά και αυτούς θέλουμε να προσεγγίσουμε.
Η ενασχόληση με το γκρουπ και τη μουσική, πέρα από δόσεις ψυχικής ανάτασης, ουσιαστικά σου προσφέρει άγχος. Άγχος, νεύρα και πολλές αμφιβολίες αν όσα κάνεις αξίζουν τον κόπο, αν θα μπορέσεις να τα περάσεις στο κοινό (όποιο κοινό κι αν είναι αυτό τελικά) και αν πρέπει να συνεχίσεις να προσπαθείς…
–    X.Β.: Συμφωνώ με τον Τάσο… έτσι είναι η μουσική για έναν καλλιτέχνη όπως το ‘πε ο αφέντης… καταφύγιο σκέψεων, διαθέσεων και ονείρων… wow ναι… βασικά μουσική είναι τα πάντα! Κλείνοντας, θα έλεγα ότι το πιο βασικό είναι να ζούμε μέσα από την μουσική…να ζούμε την έντονη διάθεση, να ζούμε τις μελωδικές στιγμές, να γεμίζουμε με χρώματα τις σκέψεις μας μέσα από τη μουσική και να μας κάνει η μουσική να παράγουμε όλοι μας δημιουργία …

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου
Level 69, Σολωμού 69, Μοσχάτο (δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ)
Είσοδος : 3 €
Ώρα έναρξης: 22:00 μ.μ.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 4826969