Της Άννας Παχή

Γεννήθηκε στη Γερμανία από Έλληνες γονείς. Υπήρξε σολίστ στην παιδική χορωδία της Βιέννης. Σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και την Αμερική, όπου ίδρυσε την Opus Academy. Συνεργάστηκε με τον Andrew Lloyd Weber και τον Franco Zeffirelli. Ηθοποιός, τραγουδιστής, χορευτής, συνθέτης και δάσκαλος. Μιλά στο iART για το Armani Studio όπου διδάσκει τη νέα γενιά καλλιτεχνών, καθώς και για την παράσταση «Alice» που θα ανέβει σε λίγους μήνες,  σε συνεργασία με τη Μαρία Κοτσιώνη, από μαθητές της σχολής.

Πότε ιδρύθηκε η Σχολή στον Κεραμικό και ποιος είναι ο στόχος της;

Η Σχολή λειτουργεί από το 2006 και ο σκοπός της είναι να «παντρευτούν» το  τραγούδι, η υποκριτική και ο χορός,  μέσα από την τέχνη του μιούζικαλ. Η ιδέα ξεκίνησε από τη Μασαχουσέτη όπου ίδρυσα την πρώτη σχολή. Αργότερα αποφάσισα να έρθω και εδώ. Δέκα χρόνια στην Αμερική, εννιά στην Ελλάδα. Θεωρώ πως ο performer οφείλει να γνωρίζει και τα τρία αυτά ήδη και να δημιουργεί ο ίδιος το πρόγραμμα σπουδών του, σύμφωνα με τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις ικανότητές του. Αυτό ακριβώς προσφέρει το Armani Musical Theater.

Τι είναι αυτό που ζητά περισσότερο ο καλλιτέχνης, την γνώση ή την αναγνώριση;

Πρώτα τη γνώση. Οι περισσότεροι σπουδαστές μας είναι ηθοποιοί,  έχουμε αρκετούς   τραγουδιστές και λιγότερους – προς το παρόν – χορευτές. Υπάρχει βέβαια και ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θέλει απλά να εκφραστεί μέσω της Τέχνης. Το γεγονός αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.

Έχεις ζήσει κι εργαστεί στο εξωτερικό. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με το ελληνικό τοπίο;

Στο εξωτερικό υπάρχει περισσότερος επαγγελματισμός και καλύτερη κατάρτιση, πράγματα που δύσκολα τα βρίσκεις εδώ. Λόγω οικονομικών λόγων, υπάρχει διαφορά και στις παραγωγές. Το σχετικό budget εκεί είναι σαφώς μεγαλύτερο, υπάρχουν καλύτερες εγκαταστάσεις, σκηνικά..

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τη Μαρία Κατσιώνη και το «Alice» ;

Μας έφερε σε επαφή ο σκηνοθέτης Κώστας Κωστόπουλος, που γνώριζε τη δουλειά της Μαρίας και του άρεσε. Γνωριστήκαμε, αποφασίσαμε να κάνουμε μια παράσταση μαζί και επιλέξαμε το «Alice» που διαθέτει μεγάλη γκάμα αυτοσχεδιασμού. Είδαμε πολλούς από τους μαθητές και οι περισσότεροι ήταν ιδιαίτερα καλοί για να ανταπεξέλθουν στο project. Υπάρχουν όμως και άλλοι που εμπλέκονται στον αυτοσχεδιασμό,  παρακολουθήσουν τη διαδικασία. Αν όλα πάνε καλά, η παράσταση θα ανέβει γύρω στο Πάσχα.

Τι συναισθήματα δημιουργούνται όταν βλέπεις τους μαθητές σου στο σανίδι;

Αυτός είναι ο στόχος. Δεν αρκεί μόνο η ακαδημαϊκή μάθηση. Πρέπει να υπάρξει έκθεση του ατόμου στη σκηνή. Αν δεν ανέβεις στο σανίδι, δε μπορείς να αποκτήσεις «ώρες πτήσης». Αυτές αποκτώνται κάτω από την πίεση μιας παράστασης, τα φώτα,  τον κόσμο. Η επιθυμία μου δεν είναι απλά να κάνω μαθήματα, θέλω αυτά τα παιδιά να βγουν στη σκηνή. Χαίρομαι που πολλοί από τους μαθητές μου, μέσα από τις παραστάσεις που ανεβάσαμε, έχουν βρει το δρόμο τους. Βέβαια, πρέπει να υπάρχει και προσωπική πειθαρχία. Κάποιοι την έχουν, κάποιοι όχι. Το πρόγραμμα είναι αυστηρό αλλά πιστεύω στο αποτέλεσμα.

Πως μπορεί κάποιος να ενταχθεί στο δυναμικό της σχολής;

Οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του. Περνά από ακρόαση, βέβαια, για να δούμε αν μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ομάδα και ποιά, ανάλογα με τις εμπειρίες και τις ικανότητές του. Ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει το σεμινάριο αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα λάβει οπωσδήποτε μέρος σε μια παράσταση. Δεν αφήνουμε κανέναν να εκτεθεί, αν δεν είναι έτοιμος.  Δε χρειάζεται να είναι επαγγελματίας για να συμμετέχει. Είναι θέμα τόσο εμπειρίας όσο και ψυχολογικής στήριξης γιατί μερικοί κάνουν και θεατροθεραπεία. Κατά κάποιον τρόπο, όλοι ψάχνουμε κάποια διέξοδο. Υπάρχει  ένταση, πάθος, συγκίνηση, ουσιαστικά  πράγματα του καθενός,  που βγαίνουν στην επιφάνεια. Προσπαθούμε να είμαστε πρωτοποριακοί στη μεθοδολογία μας, χρησιμοποιώ τα πιο καινοτόμα επιστημονικά εργαλεία σε συνδυασμό με το ταλέντο του καθενός. Δεν διαβάζουμε απλά ένα σενάριο. Όσοι βλέπουν αυτό που κάνουμε, τους αρέσει, μένουν και φέρνουν κι άλλους μαζί τους.

Δείτε τη συνέντευξη της Μαρίας Κατσιώνη εδώ

Πληροφορίες για το Armani Musical Theater Center εδώ