Γράφει ο Δημήτρης Βαρβαρήγος

Η Άννα Παχή ξέρει τι γράφει. Πιστεύει στην ισότητα των δύο φύλων, γιατί πάνω απ’ όλα και τα δύο φύλα είναι άνθρωποι και δη δομημένοι, με όμοιες τις πέντε αισθήσεις, με κοινά προβλήματα και αντίστοιχες αρετές.

Τούτο επιβεβαιώνεται στο τέλος του βιβλίου, όπου ενώ έχει καυτηριάσει με την πένα της κι έχει τσουρουφλίσει με καυτό σίδερο κάθε αντρικό χαρακτήρα, έχει το κεφάλαιο με τίτλο: «Ο Δικηγόρος του Διαβόλου», αναφερόμενη στις αντρικές γνώμες για το θέμα των σχέσεων. Ένα ξεκαρδιστικό κείμενο, απόλυτα ταυτόσημο με την αντρική θέση απέναντι στη γυναίκα.

Η πεποίθηση είναι, ότι κανένα φύλο δεν υπολείπεται του άλλου, -παρ’ ότι είναι δυο διαφορετικά όντα που ανήκουν στο ίδιο είδος- άλλωστε η σωματική διάπλαση και φυσικά η διαφορετικότητα σκέψης, είναι τα κύρια εμφανή στοιχεία της διαφορετικότητας τους. Ωστόσο, ζουν και κινούνται στον ίδιο χώρο-τόπο, έχουν την ίδια την ελευθερία του λόγου (καλά δεν το συζητάμε αυτό, αν ξεκινήσουν οι γυναίκες δεν σταματάνε) και μοιράζονται πλέον οτιδήποτε προάγει τη γνώση, το επάγγελμα και την πνευματική τους ανάπτυξη.

Εκεί που χωλαίνει η υπόθεση, ή αλλιώς το λάθος του θεού με τους ανθρώπους, είναι που τους χαρίστηκε το εγώ. Από εδώ αρχίζουν τα δύσκολα στις διαπροσωπικές σχέσεις και χτίζουν εαυτούς με τάσεις που αποκλείουν το συναίσθημα στον άλλον.

Η συγγραφέας, ως γυναίκα που υποστηρίζει το φύλο της, έχοντας την εμπειρία της ζωής, μπορεί να αναγνωρίζει εύκολα τους αντρικούς χαρακτήρες που κατέγραψε με περίσσια λεπτομέρεια, γνώση και άπλετο χιούμορ. Μας παρέδωσε ένα βιβλίο με τον χαρακτηριστικό μεταγραμματισμένο τίτλο «Αντρών εγχΟιρίδιον» και υπότιτλο, «οδηγός επιβίωσης», θέλοντας μάλλον να υπενθυμίσει στις γυναίκες κάποιους τύπους ανδρών, προκειμένου να τους γνωρίσουν καλύτερα και ν’ αποφεύγουν προβλήματα και δύσκολες καταστάσεις. Ο Cool. O Looser. O Workaholic. Το Μπιμπελό. Ο Μαμάκιας. Ο Μπαμπάκιας. Ο Μπήχτης. Ο Μποέμ. Ο Ξερόλας. Ο Παντρεμένος. Ο Πιπίνος. Ο Χούλιγκαν. Το Πληγωμένο Ελαφάκι. Ο Τραμπούκος. Το Sex Buddy. Bonus track – o Εξουσίας.

Η Άννα καταπιάστηκε με ένα θέμα δυσεπίλυτο για αιώνες τώρα. Έγραψε γι’ αυτούς τους χαρακτήρες με ένα άκρως χιουμοριστικό ύφος, θέλοντας πάνω απ’ όλα να διασκεδάσει τους αναγνώστες της όσο αντίστοιχα και να τους προβληματίσει.

Ένα απόσπασμα από το βιβλίο, στο κεφάλαιο “Ηθικόν δίδαγμα” δείχνει καθαρά τις προθέσεις της συγγραφέως στο να αφυπνίσει συνειδήσεις και να μην ξεχνάνε άντρες και γυναίκες ότι: «Αγαπητέ φίλε, τραβάς κι εσύ τα ζόρια σου, το ξέρω. Κάπου μπερδεύεσαι, κάπου ανησυχείς, κάπου φοβάσαι, ανθρώπινα όλα. Εκείνο που θα ήθελα να καταλάβεις είναι πως άντρες και γυναίκες δεν είμαστε αντίπαλοι αλλά σύμμαχοι. Όλοι αποζητούμε τη χαρά, την ευτυχία. Μαζί, μπορεί να τα βρούμε. Χώρια, μάλλον δύσκολο».

Αυτό που μου έμεινε από το βιβλίο, είναι οι εμπεριστατωμένες απόψεις για την κάθε κατηγορία άντρα που έχει αναφερθεί η συγγραφέας. Η απλή καθημερινή γλώσσα, που δίνει στο βιβλίο ένα ακόμη θετικό στοιχείο να το διαβάσεις. Ίσως ακόμα θα μπορούσε να είναι χρήσιμο ως ένα δοκιμιακό εργαλείο για συγγραφείς, να βρίσκουν στοιχεία και να στήνουν αληθινούς ήρωες στα βιβλία τους. Αλλά πάνω απ’ όλα εκείνο που ξεχωρίζει πέρα από την όποια άποψη και χαρίζει την τέρψη της ανάγνωσης, είναι το πηγαίο και ανεξάντλητο, άλλοτε λεπτό, κάποτε σκληρό και συνήθως υπαινικτικά φλεγματικό, χιούμορ.

Ένα βιβλίο χείμαρρος γενικά για τους ανθρώπινους χαρακτήρες κι όχι μόνο για τους άντρες καθώς, αν το κείμενο το επεξεργαστεί με κάποιες αλλαγές κάλλιστα θα μπορούσε να έχει τον τίτλο: “Γυναικών εγχΟιρίδιον” , Oδηγός επιβίωσης και να γίνει είναι ο αντίποδας του εν λόγω βιβλίου που πρωτίστως αναφέρθηκε.

Εν κατακλείδι, διαβάστε το, είναι ένα βιβλίο για άντρες και γυναίκες.

«Αντρών εγχΟιρίδιον» – Οδηγός επιβίωσης

Εκδόσεις Λυκόφως