Ο Πειραιάς δεν είναι ένα απλό λιμάνι.Είναι ένα σημαντικό πέρασμα που συνεχώς μεταβάλλεται αφομοιώνοντας όλα τα στοιχεία των αλλαγών και των ανακατατάξεων που συντελούνται…
Χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από όλες τις κοινωνικές τάξεις σαν σημείο αναφοράς, είναι δηλαδή όντως ένα λιμάνι, αλλά με πολύ ευρεία διάσταση: κοινωνική, εμπορική, πολιτισμική.
Σαν ένα ελάχιστο φόρο τιμής γίνεται μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τα αποτυπώματα που άφησαν οι ρεμπέτες και η μουσική τους στις γειτονιές του Πειραιά.
Ακούγοντας τη μουσική τους, αρχίζει κανείς βαθμιαία και αναζητά μια ξενάγηση σε περιοχές και καταστάσεις, στις οποίες γίνεται αναφορά, με οδηγό τα ίδια τους τα τραγούδια, τα οποία εκτός των άλλων έχουν το καθένα και την δική του ιστορία και τοπογραφία.
Από αυτό το λιμάνι σαλπάρισαν τα πρώτα αυτά τραγούδια, που σιγά σιγά πλήθαιναν και δημιούργησαν ένα ρεύμα δυνατό, που βοήθησε να φουντώσει ένας ζωντανός λαϊκός πολιτισμός. Mία γνήσια λαϊκή δημιουργία που προήλθε από τη σύντηξη της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής, του πολυσυλλεκτικού σμυρναίικου μινόρε και των μοναχικών μουρμούρικων του πειραιώτικου περιθωρίου.
Η κοινωνική αδικία, η φτώχεια, η αρρώστια, η προσφυγιά, η περιπέτεια, ο έρωτας, αποτελούν τη βιωματική εμπειρία των δημιουργών του ρεμπέτικου αυτού κινήματος.
Με προβολή φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού, παράλληλα με ζωντανή μουσική θα ακουστούν τραγούδια των Βαμβακάρη, Δελιά, Μπαγιαντέρα, Μπάτη, Στράτου, Κερομύτη, Παπαϊωάννου κ.α, τα οποία αναδεικνύουν τις Πειραιώτικες περιοχές στο πέρασμα των χρόνων.
Ας ξεναγηθούμε λοιπόν στις περιοχές που αναφέρουν τόσο παραστατικά και με πολλή αγάπη όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες, οι γνωστοί αλλά και οι αφανείς.
Παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Γκούμας: Υπεύθυνος μουσικής οργάνωσης και παρουσίασης (μπουζούκι-τραγούδι)
Γιώργος Μακρής: κιθάρα-τραγούδι
Σοφία Κονταράτου: τραγούδι
Γιώργος Χαρατσής: μπουζούκι-τραγούδι
Κώστας Τρυφωνόπουλος: κιθάρα-τραγούδι
Φωτεινή Καράμπαμπα: μπαγλαμά