Ένα ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο, ένα οδοιπορικό σκέψεων, συναισθημάτων, εικόνων, αλλά και μεγάλων ανατροπών είναι το «Αραπιάν Τσαρσί-Αθήνα» του Πάρι Μηλίτση που κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Πρόκειται για ένα δυνατό κοινωνικό μυθιστόρημα, το οποίο διαδραματίζεται στο σήμερα, έχει όμως και ιστορικά στοιχεία από την εποχή της καταστροφής της Σμύρνης. Άλλωστε από την Μικρά Ασία, εκατό χρόνια πριν, ξεκινούν τη δράση τους οι τρεις γυναίκες που γέννησε η φαντασία του συγγραφέα, τα μυστικά των οποίων παραδίδονται στη δίνη του χρόνου, όχι όμως και στη λήθη του. Θα χρειαστεί ένας αιώνας για ν’ αρχίσει να βγαίνει στο φως η αλήθεια. Με όποιο τίμημα…

Ο Πάρις Μηλίτσης σημειώνει για το βιβλίο του

«Πηγή έμπνευσης γι’ αυτό το μυθιστόρημα υπήρξε μια ιστορία, την οποία είχα γράψει πριν από χρόνια και έτσι απλά την άφηνα να βρίσκεται ξεχασμένη σ’ ένα συρτάρι του γραφείου μου. Πριν δυο χρόνια περίπου, όταν την ξαναδιάβασα, πήρα την απόφαση να προσθέσω γύρω της διάφορες άλλες ιστορίες, κοινωνικού, ιστορικού, πολιτικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Ήταν μια διαδικασία χρονοβόρα, απαιτητική αλλά και δημιουργική. Άλλη πηγή έμπνευσης υπήρξαν οι ιστορίες που άκουσα και διάβασα για τη Μικρά Ασία και ειδικότερα για τη Σμύρνη, όταν άρχισα να εργάζομαι ως εκπαιδευτικός στην περιοχή της Καβάλας. Με τον καιρό φαίνεται πως ζυμώθηκαν μέσα μου και κάποια στιγμή απαίτησαν να πάρουν γραπτή μορφή και να βγουν προς τα έξω. Με αυτή την έννοια, το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει έναν συγκεκριμένο τόπο γέννησης, γεννήθηκε στην Καβάλα, στην Ελευσίνα, στον Βόλο… στην Αυστραλία!»

Ταυτότητα βιβλίου
Τίτλος: Αραπιάν Τσαρσί-Αθήνα
Συγγραφέας: Πάρις Μηλίτσης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σειρά: Ελληνική λογοτεχνία
Είδος: Μυθιστόρημα
Σελίδες: 472