ligo1

Της Άννας Παχή

Η ζωή του Μιχάλη Σουγιούλ μέσα από τα τραγούδια του, σε μια μουσικοχορευτική παράσταση νοσταλγική και αστεία. Τα πρώτα χρόνια του συνθέτη στο Αϊδίνι, η ζωή του στην Αθήνα, η αρχή της καριέρας του, η μετέπειτα ζωή του, όλα ζωντανεύουν επάνω στη σκηνή ταυτόχρονα με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Μπέζος, η Τάνια Τρύπη και η Ευριδίκη ενώ τους πλαισιώνουν αξιόλογοι ηθοποιοί – τραγουδιστές.

Η ζωντανή ορχήστρα πάνω στη σκηνή, στημένη όπως οι μεγάλες ορχήστρες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, δίνει ιδιαίτερη λάμψη. Νομίζεις πως βρίσκεσαι στη θρυλική “Κομπαρσίτα” ή σε κάποιο από τα άλλα δημοφιλή κέντρα της εποχής.

Ο Γιάννης Μπέζος περιφέρεται στη σκηνή σε όλη σχεδόν τη διάρκεια της παράστασης “συνομιλώντας” ως το φάντασμα του Σουγιούλ με τους ηθοποιούς και το κοινό. Για άλλη μια φορά απέδειξε πως η φωνή του – εκτός από το ταλέντο του στην ηθοποιία – είναι εξαιρετική. Η ερμηνεία του στα τραγούδια ήταν αισθαντική και απόλυτα ταιριαστή με τη μουσική του συνθέτη.

ligo2

Η Ευριδίκη δούλεψε πολύ – κι αυτό φαίνεται – για να μην είναι μόνο τραγουδίστρια, αλλά ερμηνεύτρια. Οι θεατρικές κινήσεις της συνόδευαν αρμονικά τη φωνή της. Το «γρέζι» που διέθετε πάντα, με τα χρόνια έχει γίνει πολύ πιο αισθαντικό.

Η Τάνια Τρύπη – για μένα τουλάχιστον – ήταν αποκάλυψη, δε γνώριζα πως μπορεί να τραγουδά τόσο υπέροχα. Από τα πρώτα, ελαφρά τραγούδια αναγνωρίζεις το εύρος της φωνής της που είναι τεράστιο. Όταν τραγούδησε ως Σοφία Βέμπο το διπλό τραγούδι «Ζεχρά» και «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά» δεν ακουγόταν κιχ στο τεράστιο θέατρο και πολλά μάτια βούρκωσαν με την ερμηνεία της. Αξίζει πραγματικά να την ακούσετε.

Εξαιρετικές οι Ελένη Καρακάση, στο ρόλο της μητέρας, Βαλέρια Κουρούπη και Γιάννα Παπαγεωργίου ως θεία Σοφία, όπως πολύ καλός είναι όλος ο θίασος.

Στην παράσταση ακούγονται όλα τα τραγούδια του Σουγιούλ που αγαπήσαμε και αγαπάμε ακόμη. «Ασ’ τα τα μαλλάκια σου», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά», «Άρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα», «Το τραμ το τελευταίο», «Μια ζωή την έχουμε», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» είναι μερικά από αυτά και φυσικά το «Ας ερχόσουν για λίγο» το οποίο ακούγεται στο φινάλε.

Σκηνοθετεί ο Δημήτρης Μαλισσόβας, με απόλυτο σεβασμό στην εποχή και το συνθέτη. Το κείμενό του συνοδεύει τα τραγούδια, δεν τα επισκιάζει, οι δε κωμικές αναφορές είναι έξυπνες και καίριες. Η ανάπλαση της εποχής είναι επιτυχημένη, προς το τέλος δε, στήνεται ένα πραγματικό γλέντι στη σκηνή, στο οποίο συμμετέχουν τραγουδώντας και οι θεατές.

Το «Ας ερχόσουν για λίγο» είναι μια παράσταση που θα σας ταξιδέψει, θα σας συγκινήσει και θα αποδείξει πως το παρελθόν δεν είναι τόσο μακρινό. Όταν ένα τραγούδι είναι ωραίο, παραμένει πάντα ωραίο και επίκαιρο.

INFO

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – κείμενο: Δημήτρης Μαλισσόβας
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης
Χορογραφίες: Άννα Αθανασιάδη
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Προδρόμου
Σχεδιασμός ήχου: Νίκος Χρονόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Γιάννα Βασιλείου -Δημήτρης Μπουζάνης
Διεύθυνση παραγωγής: Δάφνη Πιτσίκα – Κική Τσαντίρη
Κομμώσεις: Μαρία Κωτσάκη
Φωτογραφίες: Αθηνά Λιάσκου
Παραγωγή: People Entertainment Group – Progress Advisors

Παίζουν:
Γιάννης Μπέζος, Τάνια Τρύπη, Ευρυδίκη, Βαλέρια Κουρούπη, Ελένη Καρακάση, Γιάννα Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Κατσώλης, Σταύρος Νικολαΐδης, Γιώργος Παράσχος, Σταύρος Μαρκάλας

Χορεύουν:
Έλενα Κέκκου – Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη – Ελένη Κυριακίδη
Νηρέας Μαρκάκης – Κωνσταντίνος Φρίγγας – Θεόδωρος Σουρμελής

Τα τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ συνοδεύονται από δεκαμελή ορχήστρα.

Πληροφορίες

“Θέατρον” Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” > Ταύρος – Ρούφ
Πειραιώς 254

Τηλέφωνο: 212 254 0314

Δευτέρα: 20:00
Τρίτη: 20:00

Από 14 Μαρτίου 2016

Εισιτήρια
VIP 32€ 25€
Ζώνη Α’ 25€ 20€
Ζώνη Β’ 20€ 15€
Ζώνη Γ’ 15€ 13€
Εξώστης 13€ 11€