Γράφει η Άννα Παχή

Η οπτικοποίηση των τραγουδιών – ναι, τα video clip εννοώ – είναι φρούτο των αρχών της δεκαετίας του ’80. Πριν, βλέπαμε μόνο live εκτελέσεις των αγαπημένων μας ασμάτων. Ξαφνικά, εκείνα τα χαρούμενα χρόνια, τα τραγούδια έπαψαν να εξάπτουν μόνο τη φαντασία μέσω των στίχων και της μουσικής. Απέκτησαν την ανάγκη να «ντυθούν» με εικόνες αποκλειστικά δικές τους. Υπήρξαν ωραία και χάλια video clips. Μερικά έμειναν στην ιστορία για την άρτια παραγωγή, την ωραία ιστορία που έδειχναν και φυσικά, τα όμορφα πρόσωπα που συμμετείχαν.

Total eclipse of the heart – Bonnie Tyler

Η γκόθικ ταινία. Σε ένα οικοτροφείο αρρένων που μοιάζει με κάστρο, η Bonnie εμφανίζεται ως επιθεωρήτρια μάλλον και ανακαλύπτει μυστικά και παράξενα. Μαθητές ντυμένοι παπαδάκια που αιωρούνται, μάτια που φωσφορίζουν (bright eyes), όλα τα συστατικά ενός θρίλερ υπάρχουν εδώ. Την ημέρα βέβαια, όλα δείχνουν εντελώς φυσιολογικά, εκτός από ένα μαθητή με λαμπερά μάτια, που αποδεικνύει στη Bonnie πως η χτεσινή νύχτα όντως υπήρξε. Εξαιρετικό τραγούδι, φοβερό video clip και το μόνο ξενόγλωσσο που αναγνωρίζει η μάνα μου.

Wild boys – Duran Duran

Σαφώς επηρεασμένο από την ταινία Mad Max, το εν λόγω video clip παραμένει – για μένα – κορυφαίο. Κάπου στο μέλλον (ή στο παρελθόν, δεν είναι σίγουρο) ο Simon Le Bon έχει πιαστεί αιχμάλωτος και το υπόλοιπο συγκρότημα προσπαθεί να τον ελευθερώσει. Εξαιρετικά χορευτικά και κοστούμια, επικότητες, σχεδόν πλήρης έλλειψη γυναικείας παρουσίας (εκτός από ένα γυναικείο χέρι που γρατζουνά μια πλάτη, και μισό πλάνο μιας γυμνόστηθης, ουδεμία γυναίκα εμφανίζεται) οπτικοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος με εκπληκτική ομολογουμένως αισθητική. Κάπου εμφανίζονται πλάνα της Jane Fonda ως Barbarella, μια που το συγκρότημα πήρε το όνομά του από χαρακτήρα της ταινίας. Wild boys always shine.

Saving all my love for you – Whitney Houston

H Whitney είναι το τρίτο πρόσωπο. Η γκόμενα του παντρεμένου κοινώς και από ότι δείχνει το clip η σύζυγος γνωρίζει την ύπαρξή της. Η κακομοίρα Whitney ξεροσταλιάζει, περιμένοντας λίγα ψίχουλα αγάπης και κυρίως χρόνου από τον αγαπημένο της, ο οποίος όμως, περνά τρυφερές στιγμές με τη γυναικούλα του, αφήνοντας την άλλη μπουκάλα. Σωστός…

Careless Whisper – Wham

Ο George Michael ζει το μεγάλο έρωτα με ένα πολύ καλό κορίτσι. Όμως, έρχεται ο πειρασμός με τη μορφή μιας μοιραίας γυναίκας και τον παρασύρει (το ανήλικο). Το χειρότερο είναι πως η καλή του τον πιάνει στα πράσα και κόβει ρόδα μυρωμένα, αφήνοντάς τον να κλαίει τη χαμένη του αγάπη. Λυπάμαι, George, τα’θελες και τα ’παθες..

Hunting high and low – A-ha

Αυτό ακριβώς που λέει. Ο Morten Harket (τι φωνή, τι πρόσωπο, αχ βαχ!) ψάχνει τη γυναίκα της ζωής του όπου βάζει ο νους του ανθρώπου. Πάει στα χιόνια, στην έρημο, στη θάλασσα. Γίνεται αετός, λιοντάρι, δελφίνι. Στο τσακ πριν τον πυροβολήσουν λαθροκυνηγοί, έρχεται επιτέλους η αγαπημένη του. Από τα πιό όμορφα τραγούδια ever.

Like a prayer – Madonna

Ήταν δυνατόν να λείψει; Το Like a prayer περιγράφει τη ζωή σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, όπου ο ρατσισμός ζει και βασιλεύει. Η ηρωίδα μας προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα ενός μαύρου που κατηγορείται για επίθεση σε ένα λευκό κορίτσι. Φυσικά τα καταφέρνει. Εκκλησίες, μαύροι Μεσσίες, φλεγόμενοι σταυροί, φιλιά όχι και τόσο θρησκευτικά, «έντυσαν» το τραγούδι με διαμαρτυρίες, απαγορεύσεις και λοιπά όμορφα, που τόσο αρέσουν στη βασίλισσα της ποπ. Ιδιαίτερα έντονο τραγούδι, από τα καλύτερά της, νομίζω.

I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That) – Meatloaf

Όταν βγήκε, “έσπασε” τα ραδιόφωνα. Η πασίγνωστη ιστορία της Ωραίας και του Τέρατος “ντύθηκε” την επικότητα του Meatloaf και το αποτέλεσμα ήταν άλλο ένα γκόθικ, να το πιείς στο ποτήρι video clip. Βασικός λόγος της επιτυχίας του, η παρουσία της Dana Patrick η οποία δεν τραγουδούσε μεν, εμφανιζόταν όμως δε. Η γυναικεία φωνή που ακούγεται είναι της Lorraine Crosby. Όπως όλες οι παραγωγές του Jim Steinman, έτσι κι αυτή έκανε τον τραγουδιστή ευρύτερα γνωστό. Και τα τέρατα έχουν ψυχή.

November rain – Guns N’ Roses

Ένα ροκ Άρλεκιν, που ξεκινά με ροκ γάμο. Ο Slash όλα τα λεφτά. Τέλος πάντων το ζευγάρι ενώνεται με τα ιερά δεσμά κι όλοι διασκεδάζουν μέχρι που πιάνει καταιγίδα την ώρα της δεξίωσης και γίνονται όλα λαμπόγυαλο. Λίγο αργότερα, η νύφη αυτοκτονεί κι ο Axl βυθίζεται στην κατάθλιψη. Δεν υπάρχουν πολλά να πεις για αυτό το τραγούδι, απλά το βουλώνεις κι απολαμβάνεις.