Της Άννας Παχή

Ό όρος Devised Theatre μου ήταν παντελώς άγνωστος μέχρι πριν λίγους μήνες. Αυτά που άκουσα μου έδωσαν την εντύπωση του αυτοσχεδιασμού. Μέχρι που παρακολούθησα την performance «Buy me»  των Νατάσα Νταϊλιάνη και Άντζελας Δεληχάτσιου.

Η ιδέα βασίζεται στην Κατανάλωση, μια αδηφάγα θεότητα την οποία υπηρετούμε ασυναίσθητα πολλές φορές. Πόσα δείχνουν για μας οι αποδείξεις που κρατάμε, τα πράγματα που καταναλώνουμε; Είμαστε όλοι προϊόντα τελικά; Πόσο εφικτό είναι να ζήσουμε χωρίς συνέχεια να αγοράζουμε ή να πουλάμε; Αυτά ήταν μερικά από τα ερωτήματα της παράστασης, ερωτήματα χωρίς άμεση ή σαφή απάντηση. Άλλωστε, δεν απαντώνται όλα με «ναι» ή «όχι», υπάρχουν και ενδιάμεσες καταστάσεις.

Ομολογώ πως στην αρχή της η παράσταση με ξένισε. Δεν υπήρχε συγκεκριμένο έργο, συγγραφέας ή κείμενο, για να μπορέσω να πιαστώ, να νιώσω μια σιγουριά. Μας αρέσει ή όχι, το διαφορετικό αν δε μας τρομάζει, σίγουρα δημιουργεί επιφυλάξεις. Μετά τα πρώτα λεπτά, μπήκα κι εγώ στην παράσταση. Αναγνώρισα τον εαυτό μου στα προϊόντα, στις κινήσεις, στον τρόπο ζωής. Αντιλήφθηκα, με ιδιαίτερη ενάργεια, πόσοι άνθρωποι ζουν όπως περίπου κι εγώ. Μπήκα σε σκέψεις.

Θεωρώ πως οι συντελεστές της παράστασης έκαναν σπουδαία δουλειά. Συνδύασαν τα πεζά πράγματα της καθημερινότητας με την πρωτοτυπία της Τέχνης. Χωρίς πολλά μέσα, δημιούργησαν εικόνες στο μυαλό των θεατών, που, λίγο αμήχανοι στην αρχή, με χαρά στη συνέχεια, ενσωματώθηκαν πλήρως στο project. Το σημαντικότερο: φύγαμε όλοι με χαμόγελο, δε θα σας πω γιατί, είναι πιο ωραίο να το ανακαλύψετε μόνοι σας.

Η παράσταση “Buy me” δεν είναι για όλους, δεν είναι αυτός ο σκοπός της. Αν αγκιστρώνεστε στα γνωστά, αν θέλετε να παρακολουθείτε συγκεκριμένα πράγματα πάνω στη σκηνή, μην πάτε. Αν όμως ενδιαφέρεστε για κάτι διαφορετικό, για κάτι που θα σας βάλει σε σκέψεις χωρίς να σας βαρύνει, αν επιθυμείτε μια διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων, τότε σίγουρα θα περάσετε καλά και θα φύγετε πιο γεμάτοι. Και χαμογελαστοί.

Χώρος: Θέατρο Underground, Κοραή 4, υπόγειος χώρος Στοάς Κοραή (είσοδος από κινηματογράφο ΑΣΤΥ).

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη-σκηνοθεσία, ερμηνεία:  Νατάσσα Νταϊλιάνη
Δραματουργική ανάπτυξη, συν-σκηνοθεσία: Άντζελα Δεληχάτσιου
Ήχος: Κωστής Γαρδίκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Κοστούμια: Λουκία Χατζέλου
Φωτογραφίες, Artwork: Γιώργος Ευθυμίου
Επικοινωνία: Στέλλα Πεκιαρίδη

Ηχογραφημένη φωνή: Αντώνης Γκρίτσης
Στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι Buy Me των Starwound.
Διάρκεια: 60’

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη  στις 21.00, από 4/1 έως 8/2.

Τιμές εισιτηρίων: 10 € (γενική είσοδος), 7 € (μειωμένο), 5 € (ατέλεια)

Τηλ. κρατήσεων: 2130370342

Περιορισμένος αριθμός θέσεων ανά παράσταση – Κρατήσεις απαραίτητες

Διαβάστε τη συνέντευξη των Νατάσσας Νταϊλιάνη και Άντζελας Δεληχάτσιου εδώ

Χορηγός επικοινωνίας: iart.gr