capletonfr

Το μεγάλο reggae live της σεζόν έρχεται στο Gagarin, με ένα μυθικό όνομα! Στον απαιτητικό χώρο της dancehall reggae, όπου η άνοδος είναι αργή αλλά η κάθοδος απότομη και λίγα ονόματα μπορούν να θεωρηθούν “κλασικά”, ο Capleton είναι γνωστός ως “Προφήτης”, και παραμένει σταθερή αξία του συγκεκριμένου μουσικού είδους και ένας από τους διασημότερους εκπροσώπους του παγκοσμίως. Ο μεγάλος θρύλος της Τζαμάικα έρχεται στο Gagarin για μια μοναδική συναυλία, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Ο Clifton George Bailey III γεννήθηκε στο St. Mary της Τζαμάικα και πήρε σχετικά νωρίς το παρατσούκλι του: είχε τόσο ταλέντο στον λόγο που οι φίλοι του αποφάσισαν να τον φωνάζουν με το όνομα του πιο γνωστού δικηγόρου της πόλης. Παρόλο που από νωρίς αγάπησε τα soundsystems, ασχολήθηκε σοβαρά στα 18 του, όταν μετακόμισε στο Kingston, όπου το dancehall ήταν, εκείνη την εποχή, μια διαφορετική υπόθεση, πιο επικίνδυνη και πιο κακόφημη. Αν και από νωρίς ήξερε να φτιάχνει επιτυχίες, δύσκολα θα μπορούσε να μαντέψει πως, 11 χρόνια μετά, ο νεαρός από το αγροτικό St Mary θα ήταν η κυρίαρχη φωνή της σκηνής, όχι μόνο ως ένας καλλιτέχνης, αλλά και ως ένας αγνός και ακέραιος άνθρωπος. Rastafari, πολιτικοποιημένος και ακτιβιστής, υμνητής του blackness και της υπερηφάνειας της φυλής του με τη βαθιά πνευματικότητα που τον διέκρινε, ο Capleton πέρασε στη συνείδηση πολλών ως ένας συνεχιστής του αξεπέραστου Bob Marley.

Στη δεκαετία του ’90 ο Capleton κυκλοφορούσε singles που γίνονταν μεγάλα hits από στόμα σε στόμα στους underground κύκλους, χωρίς ποτέ να πάψει να εξασκεί το πνεύμα του, μέσω της αναζήτησης. Μετά τη μαζική επιτυχία του πασίγνωστου “Tour” και του hip hop remix του που ακούστηκε από ακόμα ευρύτερα κοινά, o Capleton έβγαλε δύο δίσκους στην Def Jam (Prophecy και I-Testament) και συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Method Man και Q-Tip – όμως, παρά την τεράστια αναγνώριση και αποδοχή, ήρθε η στιγμή που αισθάνθηκε ότι έπρεπε να επιστρέψει στις ρίζες του και στον πυρήνα των φανατικών οπαδών του με τραγούδια που μιλούσαν για ειρήνη, αγάπη και τις γυναίκες της φυλής του. O ίδιος, άλλωστε, πάντα έλεγε ότι η επανάσταση και η”φωτιά” στην οποία συχνά-πυκνά αναφέρεται σε όλη τη διάρκεια της δισκογραφίας του αφορά την πνευματική επαγρύπνηση και όχι την επιθετικότητα στην πράξη.

Ο Capleton, εστιασμένος στη roots reggae, επέστρεψε στη δισκογραφία το 2010 με το I-Ternal Fire και έκτοτε περιοδεύει σε όλον τον κόσμο (έκανε μια μεγάλη σειρά συναυλιών στην Αφρική) ενώ είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση μέσω του ετήσιου live του “A St Mary Mi Come From”.