Οι Chinese Basement ξεκίνησαν ως δυναμικό τρίο στο γυμνάσιο, με τον Βασίλη Πανούτσο να παίζει κιθάρα και να τραγουδάει, τον Άρη Παπαδόπουλο στο μπάσο και τον Φοίβο Παπαθεοδoσίου στα drums. Θέλανε πάντα να ακούσουν κι άλλα και να μην χαρακτηριστούν ποτέ επιτυχώς από κανέναν. Παίζανε στο δρόμο πολύ συχνά από πολύ νωρίς χωρίς ηθικές αναστολές, διασκευάζοντας τα κομμάτια τους για να γεμίζουν το καπέλο τους. Τότε κυκλοφόρησαν και τον πρώτο τους δίσκο ”litmus”.

Άλλαζαν συνέχεια όργανα προσθέτοντας διαρκώς κρουστά. Εφάρμοσαν το μπουζούκι στην μουσική τους χωρίς να νοιάζονται τι κουβαλάει αυτό το όργανο και τίνος σύμβολο είναι ή ήταν. Μεταμόρφωσαν με σύρμα και μέταλλα κλασικές κιθάρες για να τιθασεύσουν την φασαρία και την δυσαρμονία. Κάπου τότε ήταν που η τριάδα έγινε τετράδα και ο “αφάνας”, πρώτα φίλος και φαν της μπάντας από το ξεκίνημα της, Ηλίας Βουρλιώτης άρχισε να ανεβαίνει στην σκηνή εντείνοντας την ηχητική ασάφεια και το”χάσιμο” στις εμφανίσεις τους. Οι στίχοι του Βασίλη είναι πάντα στα ελληνικά, αυτό όμως δεν σημαίνει οτι είναι απαραίτητα κατανοητοί μιας και χαρακτηρίζονται από εσωστρέφεια και ειρωνεία.

Στα 19 τους πρόλαβαν κιόλας να υπογράψουν και να λύσουν το πρώτο τους συμβόλαιο με την MELISSAMUSIC και να κυκλοφορήσουν το άλμπουμ ”ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΜΕΡΕΥΣΗΣ”

​Τα κινεζάκια όπως τα φωνάζουν δεν είναι άτομα εμπιστοσύνης, είναι ζωντανή μπάντα, είναι αγενείς απέναντι στους ”ευεργέτες” τους, άλλοτε είναι πεινασμένοι ζητιάνοι και άλλοτε απλώς κακόφωνα άχρηστα παιδιά.