Έχουν περάσει οκτώ χρόνια εφαρμογής μνημονίων και μέτρων λιτότητας, για να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση χρέους, με άμεσες και αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά των Ελλήνων, με έκρηξη ανεργίας και φτώχειας, αλλά και αυτοκτονιών.

Αν ο κάτοικος της πρωτεύουσας αποφάσιζε να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, μόλις νύχτωνε, ανήμερα των Χριστουγέννων, θα έβλεπε μια τυπική διακόσμηση σε μεγάλους δρόμους (για παράδειγμα Αλεξάνδρας, Κηφισίας) και λίγα περισσότερα φώτα στην Ομόνοια, στη Σταδίου, στο Σύνταγμα, στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Σε άλλες κεντρικές οδούς, λίγο πιο μακριά από το κέντρο, θα διαπίστωνε ότι κυριαρχεί ένα βαρύ σκοτάδι. Μόνο οι λάμπες για τον απαραίτητο φωτισμό. Κι όσο για τις πολύβουες γειτονιές; Θα παρατηρούσε ότι τα τεράστια τσιμεντένια μπλοκ δεν έχουν λαμπιόνια, φωτεινές γιρλάντες κι άλλα στολίδια όπως σε κάποιες άλλες εποχές, προ Χριστουγέννων του 2009.

Η εικόνα που θα του έμενε, δεν θα ήταν φεστιβαλική, αλλά ολίγον εορταστική ή και αποκαρδιωτική. Κι όποιος αναζητεί τη χρυσόσκονη που ήξερε, θα σκοντάψει απλώς πάνω σε μερικά διάφανα μπαλόνια με χρωματιστά φωτάκια, που κρατούν στα χέρια τους παιδιά.

Λεωφόρος Κηφισίας

Λεωφόρος Αλεξάνδρας

Πολυτεχνείο

Πλατεία Ομονοίας

Πλατεία Ομονοίας

Σταδίου

Πειραιώς

Γ΄ Σεπτεμβρίου

Πανεπιστημίου

Πανεπιστημίου

Βασιλίσσης Σοφίας

Βουλή

Πλατεία Συντάγματος

Πλατεία Συντάγματος

Πλατεία Συντάγματος

Ακρόπολη από Θησείο

Πηγή: Snoopit24