Της Άννας Παχή

Ο Αντώνης, έχοντας περάσει στην «απέναντι όχθη» τόσο προσωπικά όσο και κοινωνικά, βρίσκεται έγκλειστος σε ειδική κλινική. Προσπαθεί να ξεγελάσει τη μοναξιά του συνομιλώντας τόσο με τους άλλους τρόφιμους, όσο και με τα πλάσματα της φαντασίας του (και τα πράγματά του επίσης).

Η πρώτη εντύπωση είναι πως έρχεται και η σειρά σου. Αυτά που ζούμε είναι συχνά τόσο τερατώδη κι εμείς τόσο ανίσχυροι, που κατά βάθος, όλοι περιμένουμε τη στιγμή που θα εκραγούμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Συμπάσχεις απόλυτα με τον ήρωα και αγωνιάς για την τύχη του, διότι αντιλαμβάνεσαι πως μπορεί κάλλιστα να την έχεις κι εσύ. Η απελπισία δεν κάνει διακρίσεις.

Ο Άλκης Τσαλίκης παίζει και σκηνοθετεί το «Δεν τη γνώρισα ποτέ» που ο  ίδιος έγραψε. Αποτυπώνοντας τις συνέπειες της κρίσης πάνω σε έναν άνθρωπο, συστήνεται στη θεατρική σκηνή με ένα έργο που μόνο πρωτόλειο δε μοιάζει. Πρόκειται σαφώς για δράμα, όμως, οι κωμικές του πινελιές είναι τόσες και τέτοιες, που, παρά τις δύσκολες καταστάσεις του ήρωα, θα βγεις από το θέατρο με χαμόγελο.

Η σκηνοθεσία λιτή, ευρηματική, οι μουσικές απόλυτα ταιριαστές. Η παρουσία της Ελένης Μυστικού, καταλυτική. Θα σταθώ στην ερμηνεία του ίδιου του Άλκη, που σε κάνει κοινωνό της κατάστασης του ήρωα, όχι μόνο επειδή βρίσκεις πολλά κοινά σημεία, αλλά κυρίως, λόγω του ταλέντου του, δύσκολο πράγμα ο μονόλογος.

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός πως γράφονται τέτοια έργα από Έλληνες δημιουργούς και πιστεύω πως ο Άλκης θα μας χαρίσει κι άλλες τέτοιες στιγμές στο μέλλον.

Δεν θα αποκαλύψω τα σκηνοθετικά ευρήματα της παράστασης, ξέρετε πως προτιμώ να τα ανακαλύπτετε μόνοι σας. Αξίζει να δείτε το «Δεν τη γνώρισα ποτέ», γιατί είναι σφιχτοδεμένο, σαρωτικό και δημιουργεί πλήθος συναισθημάτων. Έτσι όπως πρέπει να είναι το θέατρο.

Συντελεστές:
Κείμενο – σκηνοθεσία: Άλκης Τσαλίκης
Ερμηνεύουν: Άλκης Τσαλίκης και Ελένη Μυστικού
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού
Παραγωγή: ΑΛΚΜΗΝΗ
Διάρκεια παράστασης : 60’ χωρίς διάλειμμα

Από 3 Φεβρουαρίου 2017 και κάθε Παρασκευή στις 18:30
Γενική είσοδος: 10 €, μειωμένο: 7 €

Info
Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8, Πετράλωνα
Τηλέφωνο: 21 0342 8650