«Από τα ρεμπέτικα της κιθάρας στην εκδίκηση της γυφτιάς»/Με κοινό σημείο αναφοράς τους τον Νίκο Παπάζογλου, την «εκδίκηση της γυφτιάς» και «τα δήθεν», τρεις σπουδαίοι καλλιτέχνες συναντώνται μετά από πολλά χρόνια.

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης-Δημήτρης Μυστακίδης-Βαγγέλης Λιόλιος ανταμώνουν σε μια παράσταση-αναδρομή στο αστικό λαϊκό τραγούδι και με αφετηρία τα αιωνόβια ρεμπέτικα της κιθάρας φτάνουν μέχρι τις σπουδαίες δημιουργίες της μεταπολίτευσης των Ξυδάκη-Ρασούλη, που γεφύρωσαν το έντεχνο με το λαϊκό μας τραγούδι.

Τραγούδια-σταθμοί του ρεμπέτικου και λαϊκού ρεπερτορίου σμίγουν σε μια ιδιαίτερη βραδιά με τη μουσική και ερμηνευτική δεξιοτεχνία των καλλιτεχνών και μας συνεπαίρνουν σ’ ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι.

Δημήτρης Κοντογιάννης: τραγούδι, κιθάρα
Δημήτρης Μυστακίδης: τραγούδι, κιθάρα
Βαγγέλης Λιόλιος: μπουζούκι
Τραγουδίστρια ?: τραγούδι

Ώρα Έναρξης 22:30
Είσοδος €6

Ο Δημήτρης Κοντογιάννης γεννήθηκε στη Δαύλεια της Βοιωτίας. Στα εφηβικά του χρόνια μπήκε στη Φιλαρμονική του Δήμου Λιβαδειάς όπου έμαθε μουσική παίζοντας τρομπέτα. Στα 22 του χρόνια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο τον Κώστα Κυπραίο.

Το 1973 άρχισε επαγγελματικά να παίζει κιθάρα και να τραγουδά στις Πλακιώτικες Μπουάτ, ενώ παράλληλα ήταν ιδρυτικό μέλος της πρώτης Ρεμπέτικης κομπανίας που ξανάπαιξαν τις πρώτες εκτελέσεις των σπουδαιότερων λαϊκών δημιουργών, κάνοντας έτσι τρεις μεγάλους δίσκους. Στη συνέχεια συμμετείχε στους δίσκους των Νίκου Ξυδάκη, Μανώλη Ρασούλη «η εκδίκηση της Γυφτιάς» και τα «Δήθεν» μαζί με τον Νίκο Παπάζογλου.

Έγινε γνωστός με τον πρώτο προσωπικό του δίσκο «οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει» και με το δίσκο «μια βραδιά στου Σαμπάνη με τον Δημήτρη Κοντογιάννη». Έκανε 20 προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε πάνω από 20, όπως ο δίσκος «τα τραγούδια της Χαρούλας» με την Χαρούλα Αλεξίου, των Μάνου Λοΐζου, Μανώλη Ρασούλη και βέβαια στο δίσκο «Κέντρο διερχομένων» των Νίκου Μαμαγκάκη, Γιώργου Ιωάννου.

Όλα αυτά τα χρόνια αδιάκοπα τραγούδησε στα γνωστότερα κέντρα των Αθηνών ενώ παράλληλα έδωσε δεκάδες συναυλίες στην Ευρώπη και την Αμερική όπως και σε όλη την Ελλάδα. Συνεργάστηκε με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες μεταξύ των οποίων τους Βασίλη Τσιτσάνη, Διονύση Σαββόπουλο, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκο Μαμαγκάκη, Χρήστο Νικολόπουλο, Μάνο Λοΐζο, Νίκο Ξυδάκη, Τάκη Σούκα και άλλους.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε όταν τραγούδησε στις παραστάσεις παραδοσιακού τραγουδιού στο Ηρώδειο, που επιμελήθηκε ο καθηγητής Εθνομουσικολογίας Λάμπρος Λιάβας τον Αύγουστο του 2000 και τον Σεπτέμβριο του 2001.

Η εμφάνισή του στο Μέγαρο Μουσικής τον Νοέμβριο του 2001 ήταν σημαντική και γνώρισε μεγάλη επιτυχία τραγουδώντας για την παράσταση «Τα ιερά τραγούδια του έρωτα» του Νίκου Μαμαγκάκη.

Τραγούδησε στο C.D. της Ρεμπέτικης Κομπανίας που ανασυγκροτήθηκε για να ηχογραφήσει 20 ρεμπέτικα τραγούδια με συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου και της Δόμνας Σαμίου.

Ακολούθησε προσωπικός του δίσκος που κυκλοφόρησε το 2002 με σύγχρονα λαϊκά τραγούδια σε μουσική Νίκου Μαμαγκάκη με γενικό τίτλο «Δρόμοι της νύχτας». Στη συνέχεια κυκλοφορεί ένα C.D. με τρία παλιά και τρία νέα λαϊκά τραγούδια που φέρνει τον τίτλο «3 συν τρία». Στη συνέχεια κάνει μια ζωντανή ηχογράφηση στο κέντρο απτάλικο με τη συμμετοχή του Γιώργου Ξηντάρη και του Τόλη Χάρμα. Τον Δεκέμβριο του 2009 ακολουθεί το νέο προσωπικό του CD με τίτλο «Αρχάγγελος» , το οποίο κυκλοφόρησε από την εταιρεία Legend σε δικές του μουσικές συνθέσεις και σε στίχους των: Γιώργου Κορδέλα, Θωμά Κοροβίνη, Μανώλη Ρασούλη, Βασίλη Παπαδόπουλου, Τάκη Συρέλη και Γιώργου Σκαμπαρδώνη. Ακολούθησε μια ηχογράφηση 10 τραγουδιών με πολιτικοσατυρικό στίχο του Λάκη Μπέλου, Γιώργου Λέφα με τίτλο «Τα δημοτικά της κρίσης» από την επιθεώρηση «Ελλάς πάμε Λουκέτο».
Το 2012 έκανε προσωπικό δίσκο με τίτλο «Ελλάς σε γνωρίζω» με σύγχρονα , κοινωνικά λαϊκά τραγούδια σε συνθέσεις ενός νέου ταλαντούχου συνθέτη, του Παύλου Μπερμπερίδη και συμμετείχε με 5 τραγούδια στο δίσκο του Γιάννη Αθανασίου «Τα παραγκάκια». Εκλέχτηκε πρόεδρος της ένωσης τραγουδιστών Ελλάδος για δύο συνεχόμενες θητείες.

Δημήτρης Μυστακίδης

Δεν θα ήταν υπερβολή αν, κάθε φορά που αναφερόμασταν στον Δημήτρη Μυστακίδη, βάζαμε τον επεξηγηματικό υπότιτλο «λαϊκή κιθάρα»!

Παίζει λαϊκή κιθάρα, ερευνά τη λαϊκή κιθάρα, διδάσκει λαϊκή κιθάρα, γράφει βιβλία για τη λαϊκή κιθάρα, εκδίδει δίσκους για αυτήν.
Και με αφορμή αυτήν.
Προκειμένου να την αποκαταστήσει στη συνείδηση του κόσμου, να αναδείξει τη σημαντικότητά της και τον πλούσιο χαρακτήρα της.
Να μας κάνει να τη γνωρίσουμε ή να τη ξαναθυμηθούμε. Και να την αγαπήσουμε, όπως την αγαπάει και ο ίδιος.

Σ’ αυτή τη διαδικασία, παίρνει τη λαϊκή κιθάρα από τον συνοδευτικό της ρόλο και την κάνει λαμπερή πρωταγωνίστρια, αναδεικνύοντας όλες τις εκφραστικές της δυνατότητες.

Επεμβαίνει στο ρεμπέτικο ρεπερτόριο, όχι μόνο ενορχηστρώνοντάς το αποκλειστικά για κιθάρα, αλλά παράλληλα βάζοντας τον δικό του εσωτερικό πλούτο, ορμή και ευαισθησία, δίνοντάς μας απλόχερα την ευκαιρία να ξανακούσουμε και να τραγουδήσουμε τα παλιά αγαπημένα τραγούδια μέσα από μια σύγχρονη, φρέσκια και άκρως ενδιαφέρουσα οπτική, έχοντας ενσωματώσει τη βαθιά γνώση του οργάνου και του ρεπερτορίου με τις επιρροές του από άλλα μουσικά είδη.

Το βιογραφικό του Δημήτρη Μυστακίδη, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πλούσιο:

Μετρά σχεδόν τριάντα χρόνια επαγγελματικής ενασχόλησης με τη μουσική.
Θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους, πολυοργανίστες μουσικούς της ελληνικής σκηνής.

Σε αυτή την πορεία έχει συνεργαστεί με την πλειοψηφία των Ελλήνων καλλιτεχνών (συνθέτες, μουσικούς, ερμηνευτές) και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 ηχογραφήσεις δίσκων.

Από το 1994 ως το 2004 συμμετείχε στη μπάντα «Λοξή Φάλαγγα» του Νίκου Παπάζογλου παίζοντας κιθάρα και λαούτο, ενώ από το 2002 έως σήμερα συνεργάζεται με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου.

Από το 2001 είναι καθηγητής στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου, όπου διδάσκει λαϊκή κιθάρα, λαούτο και σύνολα, ενώ από το 2014 διδάσκει στο μεταπτυχιακό τμήμα της Σχολής Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Με την κυκλοφορία του πρώτου του προσωπικού δίσκου «16 Ρεμπέτικα με Κιθάρα» το 2007 έφερε στην πρώτη γραμμή την λαϊκή κιθάρα και την ιδιαίτερη τεχνική της.
Ο δίσκος αυτός έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο ρεύμα νέων κιθαριστών που μελέτησαν και ανέπτυξαν την ξεχασμένη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Ακολούθησαν άλλοι δύο δίσκοι, οι «Αψιλίες» το 2009 με προπολεμικά και σμυρνέικα τραγούδια και το «Ψιθυρίζοντας το ρεμπέτικο» το 2013 με ρεπερτόριο ενορχηστρωμένο για λαϊκή κιθάρα και γιαϊλί ταμπούρ.
Και οι δύο αυτοί δίσκοι καλύπτουν διαφορετικές τεχνοτροπίες της λαϊκής κιθάρας διατηρώντας όμως τη ζωντάνια και το πάθος που το ίδιο το ρεπερτόριο κουβαλά.

Ο νέος του δίσκος «Εσπεράντο» κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2015 και περιλαμβάνει μεταπολεμικά τραγούδια διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα αποκλειστικά για λαϊκή κιθάρα.
Και σε αυτόν το δίσκο το ρεπερτόριο είναι η αφορμή για να φωτιστεί η σύγχρονη τεχνική της λαϊκής κιθάρας.

Έχει εκδώσει 2 βιβλία.
Το πρώτο, από τη σειρά «Παραδοσιακή Μουσική», το «Λαούτο, Τροπικότητα & Εναρμόνιση» και το δεύτερο, από τη σειρά «Αστική Λαϊκή Μουσική», το «Λαϊκή Κιθάρα, Τροπικότητα και Εναρμόνιση».