Το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής «1922-2022, Πρόσφυγες» διοργανώνεται προς τιμή του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, και αποτελεί την έναρξη από την Δευτέρα 23 Μαΐου οι εκδηλώσεις του  Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας για το 2022.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο), σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την ΔΕΥΑΠ.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη επισημαίνει ότι “το θέμα του συμποσίου «1922-2022, Πρόσφυγες», είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σε αυτό θα συμμετάσχουν 10 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θα δημιουργήσουν έργα, τα οποία και θα μείνουν ως περιουσιακό στοιχείο στην περιοχή. Οι   καλλιτέχνες επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κατάταξης και Κρίσης του Ε.Ε.Τ.Ε.

Οι γλύπτες που θα συμμετάσχουν είναι οι  Kristaq Valera από την Αλβανία, Gagik Altunyan από την Αρμενία, Abdulhamid Aktham από τη Συρία, Selcuk Yilmaz από την Τουρκία. Από την Ελλάδα οι Φίλιππος – Άγγελος Βαλεράς, Βασίλης Βασίλη, Αναστάσιος Κρατίδης, Παναγιώτης Λάμπρου, Αλέξανδρος Πφαφφ και Χρήστος Τσουμπλέκας.

Τα δέκα γλυπτά που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, θα κοσμήσουν χώρους, με προτεραιότητα τις προσφυγικές συνοικίες του Δήμου Πατρέων. Τρία από τα γλυπτά θα διατεθούν  για τις ανάγκες Δήμων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που έχουν προσφυγικές συνοικίες. Συγκεκριμένα το Δήμο Αγρινίου και την περιοχή Αγ. Κωνσταντίνου, το Δήμο Πηνειού και τη συνοικία της Αγκινάρας, το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και την Κοινότητα Απιδεώνα.

Ο θεσμός του Συμποσίου Γλυπτικής έχει καθιερωθεί σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου και θεωρείται επιτυχημένος για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον γιατί ένας τόπος αποκτά συγκεντρωμένα ένα μεγάλο αριθμό γλυπτών και δεύτερον διότι η διαδικασία της φιλοτέχνησης του έργου είναι ανοιχτή και συντελείται μπροστά στα μάτια των θεατών- κατοίκων.

Πρακτικά δίνεται η δυνατότητα, να  βλέπει το κοινό ζωντανά πως δημιουργείται ένα έργο γλυπτικής και ταυτόχρονα να γίνεται συζήτηση για το ρόλο της γλυπτικής στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων, όπως είναι η προσφυγιά. Ήδη έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικές εκδρομές στο χώρο όπου θα γίνεται ζωντανή ενημέρωση για την τέχνη της γλυπτικής.

Στη διάρκεια του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, θα πραγματοποιηθεί πολυθεματικό φεστιβάλ, όπου θα εμπλακούν όλες οι μορφές τέχνης όπως θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορευτικές και χορωδιακές συναντήσεις. Αυτές θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Ιχθυόσκαλας, που διαμορφώνεται και γίνεται ένας πολυχώρος εκδηλώσεων. Δίνεται βήμα σε όλους τους συλλόγους και τους φορείς, που έχουν αναφορά στο Μικρασιάτικο στοιχείο και στην προσφυγιά.

Μέσα στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που λειτουργούν οι Δήμοι, με υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο βαθμό, την ελεύθερη πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό για τους πολίτες μας».

Ο Δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης από την πλευρά του, αναφερόμενος στη  διοργάνωση από το Δήμο του Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής, με θέμα  «1922-2022, Πρόσφυγες», επεσήμανε,  ότι «μέσα από το σύνολο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν, θα αναδειχθούν οι πτυχές της προσφυγιάς, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα για να προσεγγιστεί όλο το υλικό που υπάρχει, για να μελετήσουμε και να βγάλουμε συμπεράσματα, για την Μικρασιατική καταστροφή και για να ριχτεί φως σε πολλές πλευρές στη συγκεκριμένη πτυχή της ιστορίας».

Ο κ. Πελετίδης, με αφορμή την παράδοση στην πόλη από  τον Δήμο του κτιρίου της «Ιχθυόσκαλας» και του χώρου που το περιβάλλει, όπου θα φιλοξενηθούν οι εργασίες του συμποσίου και θα μετατραπεί σε ένα ακόμα «κύτταρο» πολιτισμού, τόνισε πως «ο Δήμος συνεχίζει τις διαδικασίες, προκειμένου να διαμορφωθεί όλη η παραλιακή ζώνη, ενώ σύντομα  αναμένεται να υπάρξουν νεότερα ως προς το θέμα αυτό».

Ο Δήμαρχος της Πάτρας έκανε επίσης  αναφορά στην ανάπλαση της άνω πόλης η οποία είναι σε εξέλιξη και στην επικείμενη έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση – αναβίωση του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, το οποίο θα μετατραπεί σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

Η επίσημη έναρξη του συμποσίου θα γίνει την Παρασκευή 27 Μαΐου στην Ιχθυόσκαλα (Νότιο Πάρκο) και περιλαμβάνει συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τίτλο «Πατρίδα λέω τα τραγούδια», Σμύρνη 1922-2022.

Το κλείσιμο του Συμποσίου θα γίνει την Τρίτη 21 Ιουνίου με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων, σε ένα «μουσικό ταξίδι από τη Σμύρνη μέχρι σήμερα» και τους Θοδωρή Βουτσικάκη και  Δήμητρα Σελεμίδου.

Ενδιάμεσα ξεχωρίζει η θεατρική παράσταση από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, που κάνει πρεμιέρα με την παράσταση «Όνειρο θερινής Νυκτός» την Τετάρτη 8 και την Πέμπτη 9 Ιουνίου.

Η είσοδος για το κοινό στο συμπόσιο και τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΜΑΪΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 23/5 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤO ΣΥΝΟΛΟ ΚΡΟΥΣΤΩΝ «ΚΡΟΥΣΙΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
ΠΑΤΡΩΝ – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.00
ΤΡΙΤΗ 24/5 ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ‘’Στερούμαι σε και πεθυμώ σε’’ – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 20.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/5 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΤΣΑΛΙΓΟΠΟΥΛΟΥ – «ΠΑΤΡΙΔΑ ΛΕΩ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ»- ΣΜΥΡΝΗ 1922-2022
ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/5 XOΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ»
ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 20.30
ΚΥΡΙΑΚΗ 29/5 ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΟΥ ΤΟΥ ΡΟΥ «ΣΤΙΧΟΣ…ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ» – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΤΙΑ ΤΣΩΤΟΥ – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.00
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/5 ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.00
ΤΡΙΤΗ 31/5 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΥΡΟ ΔΕΛΕΓΚΟ, ΒΙΒΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ, ΓΙΩΡΓΟ ΓΚΡΙΖΙΩΤΗ – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.30
ΙΟΥΝΙΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 1/6 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/6 ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.00
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/6 ΠΑΜΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΚΕΤΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 20.30
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/6 ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Λουνάνα: Ενα Γιακ μες στην τάξη» του Pawo Choyning Dorji, 2019 – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.30
ΤΡΙΤΗ 7/6 ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΡΙΟΥ «Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ»
ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 20.30
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/6 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ «ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ» – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.30
ΠΕΜΠΤΗ 9/6 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ «ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ» – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.30
ΤΡΙΤΗ 14/6 ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΝΗ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ και τον ΣΤΑΥΡΟ ΝΑΘΑΝΑΗΛ «ΑΛΗΣΜΟΝΩ ΚΑΙ ΧΑΙΡΟΜΑΙ, ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΛΥΠΟΥΜΑΙ…» – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.30
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/6
και ΣΑΒΒΑΤΟ 18/6
ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 20.00
ΚΥΡΙΑΚΗ 19/6 ΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΠΗΔΕΩΝΑ
ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 20.30
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Η Πολεμίστρια» του Γιόχαν Τίμερς, 2018 – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.30
ΤΡΙΤΗ 21/6 ΛΗΞΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΥΧΤΩΝ ΕΓΧΟΡΔΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΟΔΩΡΗ ΒΟΥΤΣΙΚΑΚΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΕΛΕΜΙΔΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ – ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ (ΝΟΤΙΟ ΠΑΡΚΟ), 21.30