Γνώρισα τη Σάσενκα όταν ήμουν δέκα, είχαμε την ίδια ηλικία κι αυτό δεν ήταν το μόνο μας κοινό. Μου έμαθε τη ζωή δίπλα στις ράγες του τραίνου, σε μια ξένη χώρα, τη μακρινή Ρωσία.. Έμαθα πράγματα που δεν μας τα μάθαιναν στο σχολείο. Για τον τσάρο, τους επαναστάτες, την εξορία.. Για πολλά χρόνια ήξερα το ‘Κοντά στις ράγες’ απέξω, κυριολεκτώ. Αναπαύεται στη βιβλιοθήκη μου ταλαιπωρημένο και περιμένει μια στο τόσο που το ξαναδιαβάζω να μου κάνει πάλι παρέα.

Κατόπιν έπεσε στα χέρια μου ‘Το Καπλάνι της βιτρίνας’. Ταυτίστηκα ξανά με τη Μέλια, έμαθα τις τρεις λυπητερές ιστορίες, γνώρισα την Ικαρία, την δικτατορία…

Κι ύστερα, ήρθε “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου’ να μου μάθει τι ακριβώς σήμαινε Κατοχή, γερμανικά στρατεύματα και δοσίλογοι, πείνα και θάνατος αλλά και γενναιότητα και πάλη για την ελευθερία.

‘Ο Θείος Πλάτων’, ‘Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα’, ‘Η Μωβ ομπρέλα’ και τόσα άλλα βιβλία της Άλκης Ζέη, κράτησαν συντροφιά σε χιλιάδες παιδιά. Οι ήρωες της είναι φίλοι, νοιάζεσαι για αυτούς, τους συμπονάς, τους αγαπάς.

Στην αγαπημένη Άλκη των παιδιών – και όχι μόνο –  είναι αφιερωμένη η ομαδική έκθεση ‘Ένα παραμύθι για την Άλκη’ που παρουσιάζεται στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Πλήθος εικαστικών εμπνεύστηκε από τη ζωή και τα βιβλία της, δημιουργώντας έργα τέχνης που αποτυπώνουν τη ζωή της, την αγάπη της για τα παιδιά και το γράψιμο.

Η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος που επιμελούνται την έκθεση, δίνουν μια υπέροχη διάσταση στο έργο και την προσωπικότητα της. Πέρα από τα έργα, θα δείτε την αγαπημένη της πολυθρόνα, το σεκρετέρ της, αντικείμενα δικά της, ενθύμια από τις περιπλανήσεις της. Εκεί και το καπλάνι, πάντα στην βιτρίνα του και έξω από αυτήν.

Αν έχετε αγαπήσει την Άλκη Ζέη, αν οι ήρωες της σας κράτησαν κάποτε συντροφιά, εάν θέλετε να μάθετε λεπτομέρειες για τη ζωή της, το έργο, τις επιρροές της, επισκεφθείτε αυτήν την έκθεση. Θα φύγετε με μια ζέστη στην καρδιά και την αίσθηση πως ανταμώσατε μια παλιά φίλη… Αξίζει, δε νομίζετε;

Πληροφορίες για την έκθεση εδώ.