Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

15 νεκροί στην Δυτική Αττική και 6 αγνοούμενοι με τα μέχρι τώρα στοιχεία και ας ελπίσουμε η τραγωδία να σταματήσει εδώ. Η αλήθεια όμως είναι οτι δεν θα σταματήσει εδώ. Με την επόμενη δυνατή βροχή, με την επόμενη θεομηνία θα αποκαλυφθούν και άλλα εγκλήματα που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες και τα οποία θα τα πληρώνουμε εμείς και οι επόμενες γενιές. Γιατί αυτή η τραγωδία έχει ηθικούς αυτουργούς όμως πλέον δεν μπορείς να τους δικάσεις…

Όταν την δεκαετία του 50 ο «εθνάρχης» Καραμανλής ξεκίνησε την ανοικοδόμηση της Αθήνας και της Αττικής, μπάζωσε κάθε ποτάμι και κάθε ρυάκι για να σηκωθούν πολυκατοικίες. Ένα τεράστιο περιβαλλοντολογικό έγκλημα για το οποίο ποτέ λογοδότησε και ποτέ δεν δικάστηκε. Τα πράγματα είναι απλά και η φύση εκδικείται. Κανένας έλεγχος, καμια πρόβλεψη, καμία μελέτη για τις συνέπειες. Οι εργολάβοι και αντιπαροχές προχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς, αδιαφορώντας για το μέλλον. Το «έλα μωρέ, σιγά τώρα τι μας ενδιαφέρει τι θα γίνει μετά απο πενήντα χρόνια» ήταν και είναι το διαχρονικό σύνθημα στη χώρα αυτή. Καμία πρόβλεψη για τις νέες γενιές.

Μετά μας ήρθε ο γύψος και η Χούντα και έφιαξε δρόμους μπαζώνοντας όσα δεν έχει προλάβει ο «εθνάρχης». Έργα να φαίνονται οτι γίνονται, εγκαίνια με το μυστρί να κάνουμε να κοιμάται ο κόσμος με τα παράθυρα ανοικτά. Τώρα αν τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα πνίγονται μετά απο 30-40 χρόνια και τι έγινε; Θα έχουμε φύγει απο το κόσμο αυτό, δεν τρέχει κάστανο.Οι όποιες περιβαλλοντολογικές μελέτες έπεφταν στο κενό, επιστήμες που έλεγαν πως αυτό το έγκλημα θα το βρούμε μπροστά μας χαρακτηρίστηκαν ως γραφικοί. Έργα να φαίνεται οτι κάνουμε, τα άλλα περιττεύουν.

Στο ίδιο μοτίβο και το ΠΑΣΟΚ με τα «μακέτα του». Μεγάλα έργα, μεγάλη χρηματοδότηση, φάγαμε τα μισά και άντε με τα άλλα μισά τώρα να κάνουμε ένα μεγάλο έργο να φαίνεται, να αφήσουμε και εμείς παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Τώρα αν το έργο θα πέσει σε 30-40 χρόνια και τι έγινε ρε αδερφέ. Κάντο τώρα να φαίνεται να κόψουμε καμιά κορδέλα να την μπούμε στο μάτι των απέναντι να πάρουμε κανένα ψηφαλάκι παραπάνω. Παρέα μαζί τους και οι τοπικοί άρχοντες κάθε Δήμου που επιχειρούν και αυτοί έργα χωρίς καμία πρόβλεψη. Η δουλειά να γίνεται. Όσο για το ότι οι διαμένοντες στο νομό της Αττικής (και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων) καθόμαστε πάνω σε μια νάρκη που ενεργοποιείται κάθε φορά που η φύση δείχνει τα δόντια της; Έλα μωρέ τώρα…

Σπύρος Πλουμίδης

Σπύρος Πλουμίδης

Δημοσιογράφος, τεχνικός υπολογιστών και επεξεργασία εικόνας. Τα κάνω όλα και συμφέρω. Το πώς έμπλεξα με όλα αυτά θα σας γελάσω. Μάλλον από πείσμα. Ακούω από ροκ μέχρι Μάρκο Βαμβακάρη. Όνειρο ζωής ένα σπίτι στο βουνό με θέα τη θάλασσα.

Δείτε επίσης