Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Με αφορμή την έκθεσή της «The Beginning / Όλα από την Αρχή, η δική μου ιστορία..» που παρουσιάζεται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στην Depot Art Gallery, η καλλιτέχνις Ευδοξία Παπασάββα μιλά στο iart.gr για χρώματα, εικόνες και την ανάγκη εναρμόνισής μας με το Σύμπαν.

Πότε συνειδητοποιήσατε πως θα γίνετε ζωγράφος; Ποιο ήταν το έναυσμα;

Δεν ξέρω καν αν είμαι ζωγράφος, έτσι με αποκαλούν όλοι οι άλλοι. Προσωπικά, θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη αν πραγματικά έχω αυτό το χρίσμα. Εκείνο που προσπαθώ να κάνω είναι να αποκωδικοποιήσω τον μηχανισμό της αγάπης και όσα αισθάνομαι να τα κάνω εικόνες.

Πείτε μας δύο λόγια για την έκθεση με τίτλο, «The Beginning / Όλα από την Αρχή, η δική μου ιστορία» που παρουσιάζεται τώρα.   

Ζωγραφίζω πολλά χρόνια και μου αρέσει πολύ αυτή η επικοινωνία με τους ανθρώπους μέσα από τους πίνακες μου. Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που η Dépôt Art Gallery, μου έδωσε την ευκαιρία να επικοινωνήσω και με το δικό της κοινό για την  αφάνταστη αγάπη που νοιώθω για το Σύμπαν και τους ανθρώπους. Ένα μέσον αυτής της έκφρασής μου είναι η «χρήση» των μορφών ως φορείς αρμονίας και ανιδιοτελούς αγάπης.

Θα ήταν μεγάλη μου χαρά όποιος σταθεί μπροστά σε αυτά τα έργα να αισθανθεί  λίγο, από αυτό το ρίγος που νοιώθει όποιος είναι ευλογημένος.

Χρησιμοποιείτε έντονα, χαρούμενα χρώματα και λεπτά σχήματα για τις φιγούρες σας. Η τεχνική σας παραπέμπει σαφώς στην Ινδική κουλτούρα. Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για αυτό και αν ναι, ποιος είναι;

Χρησιμοποιώ έντονα χρώματα, σύμβολα και αρχετυπικές φιγούρες που νομίζω ότι καλύπτουν όλες τις κουλτούρες που φέρει εντός του ο συμπαντικός άνθρωπος, αυτό είναι η απαρχή της έμπνευσης για την δημιουργία αυτών των έργων. Έτσι νομίζω ότι είναι το Σύμπαν, πολύχρωμο, ειρηνικό, γεμάτο λάμψη και χαμόγελο.

Η ζωγραφική σας αποπνέει θετική ενέργεια. Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας την φιλοσοφία σας;

Αισθάνομαι πως είμαι ένας πολίτης του σύμπαντος και εκτελώ και εγώ, όπως όλοι οι άνθρωποι το ταξίδι της σπείρας που οδηγεί στην αρμονία.

Παρατηρώ εξαιρετικές λεπτομέρειες στους πίνακές σας. Τις συλλαμβάνετε όλες από την αρχή, ή ξεκινάτε με μία βασική ιδέα που στην συνέχεια εμπλουτίζετε;

Τα θέματα της ζωγραφικής μου είναι όνειρα και στο όνειρο κανείς δεν ξέρει τι γίνεται παρακάτω. Ξεκινάω αυθόρμητα, από ένα σημείο με έναυσμα κάτι που με έχει αγγίζει έντονα συναισθηματικά, στην συνέχεια αναπτύσσεται μία ιστορία, και ποτέ δεν ξέρω αν τελειώνει ένας πίνακάς μου.

Πως μπορούμε – κατά την γνώμη σας  – σήμερα, μια εποχή υπερβολικά τεχνολογική κι εξαιρετικά δύσκολη, να έρθουμε σε επαφή με αυτό που αποκαλούμε «συμπαντική ενέργεια»;

Συμπαντικοί είμαστε ασυνείδητα όλοι οι άνθρωποι, η Τέχνη όμως έχει την δύναμη να καταργήσει φοβίες, αναστολές και μεμψιμοιρίες και μέσα από την ευδαιμονία ας προβάλλει έναν καλύτερο κόσμο.

Άννα Παχή

Άννα Παχή

Παιδί της πόλης και Αιγόκερως. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα, γράφοντας για όσα της κάνουν εντύπωση, καλή ή κακή. Έχει εκδώσει τη νουβέλα «Το έπος των Gpeleαίων» και τον Οδηγό Επιβίωσης «Αντρών Εγχοιρίδιον». Της αρέσουν οι σοκολάτες και τα μιούζικαλ.

Δείτε επίσης