Η καταγωγή του ανθρώπου είναι κοινή. Όπως και ό,τι πηγάζει από αυτήν: οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η αντίληψη, κλπ. Σε έναν μαγνητικό τομογράφο μπορούμε να δούμε ακριβώς ποιές δραστηριότητες και πού συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Αν διαβάσουμε την πρόταση «δυο γάτες περπατούν στην αυλή», μπορούμε να δούμε στον υπολογιστή αυτή την σκέψη να περνά από το μυαλό μας. Αν κοιτάξουμε την εικόνα ή διαβάσουμε την πρόταση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλάμε. Η αλφάβητος της ανθρώπινης σκέψης είναι παγκόσμια. Το μυαλό διαθέτει κοινό λεξιλόγιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι στην αντίληψη των δεκτών του ίδιου ερεθίσματος αποκλείονται παρεκκλίσεις. Σε αυτό συμβάλλει η ψυχολογία του κάθε δέκτη, η γνώση του, ακόμα και η συναισθηματική διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής, που θα παρέμβουν για να δώσουν σε κάθε δέκτη προσωπική χροιά στην εμπειρία.
Αν αυτό συμβαίνει στον δέκτη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον καλλιτέχνη όταν δημιουργεί το έργο. Οι καλλιτέχνες επιλέγουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τεχνική, να αποδώσουν την έννοια ενός θέματος. Στην παρούσα έκθεση, αυτό το επιτυγχάνουν αποδίδοντας στην έννοια της καταγωγής την πνευματικότητα που αιωρείται σε ένα τοπίο· συνδέοντάς την με την μετακίνηση από μία αφετηρία προς έναν προορισμό· με την καταγωγή συγκεκριμένων παραστάσεων μέσα από αφηρημένους γεωλογικούς σχηματισμούς· με την ταύτισή της με το φως· με την ενέργεια και την επιστήμη στο γνωστό πείραμα του επιταχυντή στο CERN με το σωματίδιο του Higgs· όπως και με άλλες εικαστικές προτάσεις.

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Κατερίνα Καλούδη, Ασήμης Κάτωνας, Ευγενία Κουμαντάρου, Τίτα Μπονάτσου, Απόστολος Φανακίδης, Έφη Φουρίκη, Δανάη Στράτου, Hansjürgen Gartner, Joachim-Lothar Gartner, Henny van der Meer, Gert van Oortmerssen, Eva Petrič, John Sikking.
επιμέλεια: Αποστόλης Ζολωτάκης


Αντανακλάσεις Καταγωγής / Reflections of Origin

διάρκεια: 10 Ιουνίου – 8 Οκτωβρίου 2017
(εγκαίνια 10 Ιουνίου στις 20:30)

SAF (Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης)
Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη
info@santoriniartsfactory.gr, T: 22860 85141, T: 210 68 58 820

Το Φεστιβάλ αποτελεί γέφυρα πολιτισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Ολλανδίας με εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την πολύτιμη χορηγία των εταιρειών Νερά Σαμαριά, ANEK Lines, Blue Star.
Κατά τα έτη 2015 και 2016 συμμετείχαν 91 εικαστικοί σε 21 σημαντικούς χώρους τέχνης και μουσεία, τελώντας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού. και της Ολλανδικής Πρεσβείας.

Το Orange Water 3 θα διοργανωθεί, αρχικά, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος ξεκινώντας από το SAF και θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2018 με δράσεις στο εξωτερικό. Φέτος θα συμπεριλάβει και άλλες τέχνες ενώ θα συνεργαστεί με εικαστικές πλατφόρμες και φορείς όπως οι: Focus Europa (Γερμανία), Bildrecht (Αυστρία), T-short (Ελλάδα)

photo1:Φωτογραφια Tita Bonatsoy Photography
photo2:Joachim Lothar Gartner MG_6323L