Συνέντευξη στην Πέννυ Κροντηρά

Με ταχύτητα φωτός, από τη στιγμή που επέστρεψε στη χώρα μας, η επαγγελματική ζωή της ηθοποιού Φιόνας Γεωργιάδη διαγράφει μια ανοδική πορεία. Η ντελικάτη και ευγενής εξωτερική εμφάνισή της είναι ισάξια του χαρακτήρα της. Το ταλέντο της αποτελεί την αρμονία της ζωής της και μαγνητίζει τους γύρω της. Η εξέλιξή της είναι αποτέλεσμα της πειθαρχίας και του σεβασμού που έχει για την υποκριτική τέχνη. Στο iART μιλά για την νέα τηλεταινία της Lacta που πρωταγωνιστεί σε έναν ρόλο έκπληξη που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή και θα μας κάνει να αντιληφθούμε την αγάπη από ένα διαφορετικό πρίσμα, αυτό της τεχνητής νοημοσύνης!

Η ζωή σου είναι ένα ταξίδι με ποικίλες και ενδιαφέρουσες στάσεις καθώς σπούδασες Νομική στην Ελλάδα, έκανες μεταπτυχιακό στην Αγγλία και έπειτα σπούδασες υποκριτική και χορό στην Αμερική. Τελικά βρήκες την Ιθάκη σου;

Ευτυχώς για μένα δεν την έχω βρει ακόμα! (γέλια) Για αυτό και συνεχίζω να ψάχνω για νέες περιπέτειες. Και η είσοδος μου στον ελληνικό κόσμο της υποκριτικής, μη νομίζεις, κάτι τέτοιο είναι. Αν αναλογιστείς ότι το στενό μου περιβάλλον δεν έχει την παραμικρή σύνδεση με το χώρο μας και είμαι μια ηθοποιός που σπούδασε σε δραματική σχολή του εξωτερικού. Έχω μεγάλη πίστη στο «οπλοστάσιο» που μου χάρισαν οι εμπειρίες και τα διδάγματα που έλαβα εκεί αλλά σίγουρα είναι διαφορετική η δικτύωση που σου παρέχει η αποφοίτηση σου από μια δραματική σχολή της χώρας. Η τέχνη όμως εξαρχής μού κέρδισε το ενδιαφέρον ακριβώς για τη δυνατότητα που σου παρέχει να μην βιώνεις τους περιορισμούς, να έχεις ανεξάντλητη φαντασία καθώς και να αλλάζεις ταυτότητα κατά το δοκούν! Τη θεωρώ εκ θεμελίων μια διαρκή εξερεύνηση οπότε καλοδεχούμενες και οι προκλήσεις. Μάλιστα, ελπίζω να ξανακάνουμε συνέντευξη στα επόμενα δυο χρόνια (ή και νωρίτερα) και να έχω νέες ενδιαφέρουσες (τουλάχιστον για την δική μου ματιά) εμπειρίες να σου εξιστορήσω. Μια σταθερή Ιθάκη, πάντως, είναι όλοι οι δικοί μου άνθρωποι που τους κουβαλώ μέσα μου και νιώθω πνευματικά και ψυχικά συνδεδεμένη μαζί τους όπου και αν βρίσκομαι.

Τελικά οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι σου πάνε! Ενδεικτικά αναφέρω Μπρούσκο, Success Story και τηλεταινία της Lacta στις 14 Φεβρουαρίου…

Το εξαιρετικά ευτυχές γεγονός σε σχέση με όλους τους ρόλους που αναφέρεις, τους οποίους μου έχουν εμπιστευτεί έως τώρα στην Ελλάδα, είναι πως δραματουργικά διαφέρουν τελείως μεταξύ τους.

Θεωρείς ότι ο ρομαντισμός που προβάλλουν οι ταινίες της Lacta είναι ρεαλιστικός;

Θεωρώ ότι αν κάνεις pause σε μια πολύ τρυφερή και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή της προσωπικής σου ζωής, ο ρομαντισμός μπορεί να είναι υπέρμετρα μη ρεαλιστικός. Παρ’ όλα αυτά, είναι γεγονός ότι ως θεατής, άρα εξωτερικός παρατηρητής, αν δεν αποφασίσεις να δεις αυτές τις ερωτικές ιστορίες για αυτό που είναι, ενδέχεται να σου φανούν “too sweet”.

Υποδύεσαι ένα ρομπότ, την ELLi… Πώς ήταν ως εμπειρία;

Η τηλεταινία αυτή της Lacta παρουσιάζει μια καινοτομία για τα ελληνικά κινηματογραφικά/τηλεοπτικά δεδομένα. Θίγει το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης και πώς αυτή προσιδιάζει ή διαφέρει από την ανθρώπινη φύση. Υποδύομαι την ELLi, ένα ανδροειδές, που έχει σχεδόν απόλυτα ανθρώπινα εξωτερικά χαρακτηριστικά, καθώς η ταινία διαδραματίζεται το 2038, άρα αν στο σήμερα έχουμε παραδείγματα ρομπότ ρέπλικες ανθρώπων, φαντάσου σε μια εικοσαετία (βλ. Έρικα στην Ιαπωνία). Ο ρόλος αυτός είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μένα, μιας που έψαχνα διαρκώς το μέτρο ανάμεσα στον υπολογιστικό χαρακτήρα του συστήματος ενός ρομπότ αλλά και στην ενσυναίσθηση με την οποία φαίνεται να εξοπλίζονται τα ανθρωποειδή του μέλλοντος.

Θεωρείς ότι οι άνθρωποι πλέον λειτουργούμε ως «ρομπότ» στη ζωή μας;

Η αλήθεια είναι ότι ο εξορθολογισμός της ζωής μάς βοηθάει να είμαστε λειτουργικοί στην καθημερινότητα μας. Οπότε σίγουρα πράττουμε ως ρομπότ, αυτοματοποιημένα, σε πολλές περιστάσεις. Νομίζω όμως ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από κατασκευής διαφέρουμε από τις υπολογιστικές συσκευές, στο ότι από τα αισθητηριακά σήματα που φτάνουν στο θάλαμο του εγκεφάλου, ένα μικρό τμήμα αυτών στέλνεται πρώτα στην αμυγδαλή, δηλαδή το κέντρο των συναισθημάτων και έπειτα στον αποκαλούμενο νέο φλοιό, τον σκεπτόμενο νου. Επομένως, όντως τα συναισθήματα μας έχουν το «δικό τους μυαλό», και μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις εντελώς ανεξάρτητες από το λογικό εγκέφαλο. Πιστεύω πως οι άνθρωποι είναι ευκταίο να προσπαθούμε τουλαχιστον να αφουγκραζόμαστε αυτή μας τη φύση.

Πώς ήταν η επαγγελματική γνωριμία με τον Φάνη Μουρατίδη;

Άριστος συνεργάτης είναι ο Φάνης Μουρατίδης. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που καταλαβαίνεις ότι μπήκε στο πλατό από τα γέλια που ακούγονται ξαφνικά στην είσοδο του χώρου! Πολλή ενέργεια, θετική διάθεση και αβίαστα καλή επικοινωνία υπήρξαν τα στοιχεία της γνωριμίας μας από την αρχή. Τον σέβομαι και τον εκτιμώ καλλιτεχνικά και προσωπικά, ένιωσα γρήγορα την υποστήριξη του στη διάρκεια των γυρισμάτων, πράγμα σπουδαίο για μένα, μιας που είμαι νεαρότερη από άποψη εμπειρίας.

Πώς είναι να είσαι πρωταγωνίστρια του Περάκη στην ταινία “Success story”;

Είναι ξεχωριστό ένας άνθρωπος τόσο μεθοδικός, τόσο ενδιαφέρων, με γνώσεις και εμπειρία ζωής, να σε επιλέγει και να σε αποκαλεί «πρωταγωνίστρια του». Ο Νίκος είναι σπάνιος άνθρωπος και αυτό το ξέρουν καλά μόνον όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά γιατί είναι πολύ χαμηλού προφίλ. Φέρεις ευθύνη να τον δικαιώσεις τόσο στην ταινία του, το Success Story, όσο και στα βήματα της μετέπειτα πορείας.

Εκτός από την υποκριτική με ποιο άλλο τρόπο εκφράζεσαι;

Με το να γράφω τις σκέψεις μου, να κάνω μεταμεσονύχτιες συζητήσεις γύρω από υπαρξιακά ζητήματα με φίλους που αγαπώ, να παίζω πιάνο, να τραγουδάω και να χορεύω. Τα ταξίδια επίσης λειτουργούν καταλυτικά στην ικανοποίηση της ανάγκης μου για εναλλαγές και αναθεώρηση.

Είσαι τόσο έντονη και δυναμική προσωπικότητα όσο δείχνεις;

(Γέλια) Ξέρω σίγουρα ότι τα βιώνω όλα πάρα πολύ έντονα και δυναμικά, τόσο τα καλά όσο και τα κακά.

Καριέρα, έρωτας, φιλία, χρήματα, οικογένεια: Σε ποια ιεραρχική σειρά τα κατατάσσεις;

Σίγουρα αξιολογώ τις ανθρώπινες σχέσεις ως πιο σημαντικές από τα χρήματα ή την καριέρα. Θεωρώ δε τη λέξη “πορεία” πιο εύστοχη σε ό,τι αφορά τις επαγγελματικές μου φιλοδοξίες. Όμως όλα χρειάζονται, στο χρυσό μέτρο, γιατί συμβάλλουν, σε άλλο βαθμό το καθένα, στην απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και προσωπική ισορροπία, ώστε να νιώσεις κατά το δυνατόν αυτάρκεια και να συνδεθείς ελεύθερος πια με οικογένεια, φίλους και έρωτες.