1990

Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Αυτό βέβαια δεν είναι flashback, είναι φλασιά που σε φέρνει γύρω στα 25 με 27 χρόνια πίσω. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, στις αρχές των 90s και στα τραγούδια της εποχής εκείνης. Τραγούδια με μια ποπ αισθητική που σήμερα φαίνεται cult, αλλά εκείνα τα χρόνια θεωρούταν πρωτοποριακή. Έκανε και τα πρώτη βήματα η ιδιωτική τηλεόραση και έτσι για πρώτη φορά είχαμε μαζί ήχο και εικόνα στα πρώιμα video clip της εποχής.
Τραγούδια και τραγουδιστές που πολλοί από εμάς δεν παραδεχόμασταν ότι ακούγαμε, αλλά όλο και κάποια κασέτα ξέμπαρκη βρισκόταν στο σπίτι…

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και οι 35 και άνω θα έχουν να θυμηθούν πολλά από τα χρόνια -και καλά- της αθωότητας…

Αλέξια
Ήρθε από την Κύπρο και είναι ουσιαστικά αυτή που δημιούργησε την ποπ σκηνή στην Ελλάδα το 1987 με τον πρώτο προσωπικό της δίσκο που ξεπέρασε τις 300.000 πωλήσεις. Φωνή που μπορεί να τραγουδήσει τα πάντα, έχει συνεργαστεί από τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη.

Κώστας Χαριτοδιπλωμένος
Κάτι σαν τον Φοίβο της δεκαετίας του ‘80, ότι έγραφε γινόταν μεγάλη επιτυχία και έγραψε σχεδόν για όλα τα ονόματα της ποπ σκηνής της εποχής. Έκανε ακόμη και διεθνή καριέρα με το «lost in the night». Ελληνική cult επιτυχία του βέβαια δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το “ψηλές, κοντές, αδύναμες, χοντρές, όλες καλές”…

Πωλίνα
Ποιος δεν θυμάται το «πάμε για τρέλες στις Σεϋχέλλες» που τραγουδούσε η Πωλίνα στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Από τα μεγάλα ονόματα της μουσικής, έχει πάρει μέρος στην Eurovision, στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης όταν ήταν ακόμη στις δόξες του, ενώ έχει συνεργαστεί και με τον Σταμάτη Κραουνάκη. Τραγούδια που έμειναν είναι το “Μπιρίμπα”, “Ράδιο αγάπη μου”, “Το ροζ μπικίνι” και άλλα.

Μιχάλης Ρακιντζής
Ίσως ο πιο ταλαντούχος εκείνης της εποχής και σίγουρα αυτός με τα περισσότερα σουξέ. Τι να αφήσεις και τι να πιάσεις. “Προκαλείς”, “Εγώ και ο Πουφ”, “Δικός σου για πάντα”, “Μωρό μου φάλτσο”, “Είσαι σαν κουνέλι”, “Το δαχτυλίδι” και πολλά άλλα. Άσε που έφερε μέχρι και τον τεράστιο Ian Gillan για να πούνε μαζί ένα τραγούδι. Παραφωνία του η συμμετοχή στην Eurovision αλλά τον συγχωρούμε.

Μαντώ
Φωνάρα από τις λίγες, προέρχεται από μουσική οικογένεια με πατέρα πιανίστα της τζαζ και μητέρα σοπράνο της λυρικής σκηνής. Από τα μεγάλα ονόματα εκείνης της εποχής με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Πήρε μέρος και στη Eurovision χωρίς όμως μεγάλη επιτυχία. Το τραγούδι δεν το θυμόμαστε, το ντεκολτέ της από εκείνη την βραδιά ναι.

Κώστας Μπίγαλης
Ο πιο μεγάλος σε ηλικία εκείνης της παρέας είχε σημαντικές συνεργασίες με τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Βίρβο πριν γίνει “Big Αlice” και κατακτήσει την Ευρώπη με τη μεγάλη επιτυχία “I miss you”. Ακολούθησαν και άλλες επιτυχίες όπως “Του Αιγαίου τα blues”, “Ρίνα, Κατερίνα”, “Μικρή μου μέλισσα”, “Η κόρη του περιπτερά” και άλλα.

Σοφία Αρβανίτη
Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες καλλιτέχνες που μπορούν να καυχηθούν ότι έχουν κάνει ντουέτο με τη Bonnie Tyler. Για την ακρίβεια μόνο η Σοφία Αρβανίτη μπορεί να το πει. Ήταν ζευγάρι με τον Μιχάλη Ρακιντζή και άλλες επιτυχίες της ήταν τα “Μη μου μιλάς για καλοκαίρια”, “Σοκολατί”, “Μόνη περπατώ”.

Χρήστος Δάντης
Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 και παραμένει μέχρι σήμερα στις επάλξεις και στην πρώτη γραμμή. Τα «Δαχτυλικά αποτυπώματα» τον έκαναν γνωστό ενώ άλλα τραγούδια της εποχής ήταν το «Σκάσε», «Αμάν», «Το γρηγορότερο», «Κάποιος σ’ αγαπάει».