Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο (ΠΕΝ) διοργανώνει το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ στην Καλλιθέα.Την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στις 19:00 στο ΠΕΝ Φιλαρέτου & Κρέμου 128 Καλλιθέα, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το χορευτικό τμήμα του Παγγεραγωτικού Συλλόγου Μυτιλήνης.
Επίσης θα υπάρχει περίπτερο του συλλόγου με παραδοσιακές γεύσεις της Λέσβου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει αφηγήσεις παραμυθιών, εκπαιδευτικά προγράμματα παιχνίδια, μουσικές, χορούς, κουκλοθέατρο και θέατρο σκιών.

Ώρες λειτουργίας: Σάββατο 27 Μαίου από 17:00-21:00 και Κυριακή 28 Μαϊου πρωί 10:30-14:00 απόγευμα 18:00-21:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο ξεκίνησε το 1912. Αρχικά σαν μια Ένωση των Ελληνίδων, μαζί με την Αικατερίνη Λασκαρίδου, μία γυναίκα πλούσια της διασποράς που γύρισε στην Ελλάδα και αφοσιώθηκε στην φιλανθρωπία. Χαρακτηριστικά η μια της κόρη έχει κάνει τον Οίκο Τυφλών. Η Λασκαρίδου εμπνεύστηκε από την Φρεμπελιανή φιλοσοφία που μιλούσε για τους “κήπους των παιδιών”, δηλαδή τα kindergarten.
Ο παιδαγωγός του 19ου αιώνα Φρίντριχ Φρέμπελ θεωρούσε το παιχνίδι σαν ένα τρόπο μάθησης. Πίστευε πως οι γονείς έπρεπε να παρέχουν εμπειρίες και υλικά που θα βοηθούσαν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους.
Η Λασκαρίδου λοιπόν έστησε το “Εθνικό Ορφανοτροφείο Θυμάτων Πολέμου” κάνοντας παράλληλα και φιλανθρωπικό έργο προσφέροντας φιλοξενία στα παιδιά που έζησαν την φρίκη των πολέμων του 1912, του 1940 και του εμφυλίου.
Επίσης μοίραζαν τρόφιμα, κλπ. Το 1973 έγινε αμιγώς ίδρυμα γιατί μέχρι τότε ήταν σωματείο. Το 1978 ονομάζεται “Πρότυπο Εθνικό Νηπιοτροφείο” και φιλοξενεί παιδιά με εισαγγελικές εντολές ή δικαστικές αποφάσεις που το βιολογικό περιβάλλον ή η οικογένειά τους είναι ακατάλληλη. Παιδιά τα οποία οι γονείς κάνουν αίτηση διότι αδυνατούν να τα μεγαλώσουν καθώς και γειτονόπουλα της περιοχής που φιλοξενούνται στον παιδικό σταθμό. Σκοπός του είναι να γίνει αυτός ο συγκρητισμός που συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή τους.

Στόχοι του Ιδρύματος

Το Π.Ε.Ν φιλοξενεί και διαπαιδαγωγεί αγόρια και κορίτσια προσχολικής ηλικίας 2 1/2 έως 5 1/2 ετών από όλη την Ελλάδα. Η προσπάθεια αυτή είναι επικεντρωμένη στο παιδί και τις συναισθηματικές του ανάγκες οι οποίες είναι ιδιαίτερα αυξημένες στην καθοριστική αυτή ηλικία. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα, προσαρμοσμένη στην ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού και την οικογενειακή του κατάσταση. Τα παιδιά αυτά σήμερα είναι 23 και φιλοξενούνται όλο το 24ωρο.

Στόχος είναι όχι μόνο η προστασία και η κάλυψη των βιοτικών αναγκών των παιδιών, αλλά κυρίως η διαπαιδαγώγησή τους και η στήριξη των ίδιων, ακόμη και των οικογενειών τους, έτσι ώστε φεύγοντας τα παιδιά να μπορούν να επιστρέψουν στις φυσικές τους οικογένειες εφόσον αυτό είναι δυνατό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται να μεταφερθούν τα παιδιά σε άλλο κλειστό χώρο φιλοξενίας.

Στο χώρο του Π.Ε.Ν λειτουργεί παιδικός σταθμός που δημιουργήθηκε πριν από (22) εικοσι δύο χρόνια περίπου, με στόχο την κοινωνικοποίηση των παιδιών που φιλοξενούνταν σε καθημερινή βάση σε αυτόν και σήμερα παρακολουθούν ανάλογα με την ηλικία τους, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι έως τώρα αρκετά από τα παιδιά του Κλειστού τμήματος του Π.Ε.Ν για τα οποία δεν ήταν εφικτή η επανένταξή τους στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον, έχουν προωθηθεί σε Εθελόντριες Οικογένειες.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια και συνεχίζει να πραγματοποιείται έως και σήμερα. Επίσης για ορισμένα παιδιά που οι γονείς τους για ένα χρονικό διάστημα αδυνατούν να τα φιλοξενήσουν τα Σαββατοκύριακα καθώς και τις περιόδους των εορτών και διακοπών, πραγματοποιείται ο θεσμός της εθελόντριας οικογένειας.

Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι φανερό ότι το Π.Ε.Ν δεν είναι μόνο ένα Κλειστό ίδρυμα που λειτουργεί προς μία κατεύθυνση, αντίθετα είναι πιο ευέλικτος χώρος που επιλέγει ποικίλες εναλλακτικές λύσεις ανάλογα με την περίσταση.

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ
Φιλαρέτου & Κρέμου 128, 176 75, Καλλιθέα, Aθήνα
Τηλ: 210 9521728 – 210 9560735, Fax: 210 9521735
E-mail: info@pen-kallithea.gr