Της Άννας Παχή
Λίγο πριν τις live εμφανίσεις της στη «Σφίγγα», λίγο πριν την ολοκλήρωση του δεύτερου δίσκου της, η τραγουδίστρια/συνθέτις/στιχουργός (και πολλά άλλα!) Γιάννα Βασιλείου μιλά στο iART απλά και αληθινά, έτσι ακριβώς όπως πορεύεται και η ίδια…
Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;
Αυτήν την εποχή ολοκληρώνεται η ηχογράφηση του δεύτερου προσωπικού μου δίσκου, για τον οποίο αναζητείται ακόμη ο τίτλος, ενώ σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το δεύτερο single «Μια στιγμή στο χρόνο». Ταυτόχρονα, ετοιμάζουμε κοινή εμφάνιση με τον Αδάμ Τσαρούχη, με τον οποίον συνεργαστήκαμε πέρσι στο Gazarte και μας συνδέει πολύχρονη φιλία. Έχουμε διαφορετικές μουσικές καταβολές, όμως «συνδεθήκαμε» με πολύ ωραίο τρόπο. Το πρώτο μέρος θα είναι πιο καλλιτεχνικό, ενώ το δεύτερο, πιο διασκεδαστικό. Ο κόσμος έχει ανάγκη να διασκεδάσει, να ξεδώσει, να χορέψει. Ο Αδάμ είναι καταπληκτικός entertainer κι εγώ εστιάζω στα πιο έντεχνα – λαϊκά, πάντα με δικές μου ενορχηστρώσεις , ενώ θα μας συνοδεύει πενταμελής ορχήστρα. Δουλεύω με τρελούς ρυθμούς αλλά μου αρέσει, όταν δεν έχω δουλειά, γκρινιάζω.
Είναι παράσταση αυτό που θα παρουσιάσετε, συναυλία;
Είναι ένα καλά δομημένο live. Ο όρος «παράσταση» που μπαίνει κατά κόρον τελευταία δεν ισχύει τόσο. Όλοι, αν ταιριάζει και το επιτρέπει ο χώρος έχουμε κάποια θεατρικά στοιχεία, αυτό δεν καθιστά το live, παράσταση. Θα πραγματοποιηθεί στο μπαρ «Σφίγγα» στις 3 και στις 10 Νοεμβρίου. Είναι καινούριος χώρος, πολύ όμορφος, χαίρομαι που θα εμφανιστώ εκεί. Ανάλογα με το χώρο προσαρμόζουμε την ορχήστρα και το ρεπερτόριο. Στη «Σφίγγα», το πρόγραμμα θα είναι διασκεδαστικό. Θα ακουστούν δικά μου τραγούδια, του Αδάμ φυσικά, και στο δεύτερο μέρος, ωραία, γνώριμα ακούσματα. Θα τραγουδήσουμε όλοι μαζί, θα χορέψουμε… πιστεύω πως έχουμε κάνει ωραία δουλειά στο πρόγραμμα.
Τα τραγούδια του δίσκου είναι όλα δικά σου;
Το «Μια στιγμή στο χρόνο» είναι του Μιχάλη Μπρούζου. Ήταν δώρο για τα γενέθλιά μου πολύ καιρό πριν και θέλησε να το κρατήσω μέχρι να βγάλω δίσκο. Ένα τραγούδι έγραψε ο Ορέστης Ντάντος, τα υπόλοιπα όμως είναι δικά μου συν κάποιες διασκευές. Το ένα είναι το «Ήτανε αέρας» του Γ. Καζαντζή και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα που μου έδωσε την άδεια. Για τα άλλα, περιμένω ακόμη.
Πως πήγε η πρώτη σου δουλειά;
Ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα. Οικονομικά βέβαια, καμιά δουλειά σχεδόν δεν αποδίδει, αλλά είμαι ευχαριστημένη. Πιστεύω πως θα με εξελίξει με πολλούς τρόπους. Λέγεται «Λόγια αγάπης» και τα live ξεκίνησαν αμέσως μετά την επίσημη παρουσίαση, το 2014. Πάντα ήθελα να έχω το δικό μου υλικό για να εμφανιστώ ζωντανά, όχι απλά να βγω και να τραγουδήσω διασκευές. Κάποιοι με συμβούλευαν να το κάνω για να αποκτήσω εμπειρία, αλλά προτίμησα να έχω πρώτα κάτι δικό μου να πω, η εμπειρία αποκτιέται.
Διασκεύασες το «Κάθε φορά που θα’ ρθεις βρέχει» και πήρε νέα μορφή στα χέρια σου.
Το συζήτησα με την Τάνια Τσανακλίδου, το άκουσε και της άρεσε πολύ. Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω δημοσίως το Γιάννη Σπανό που μου έδωσε την άδεια να το τραγουδήσω. Τον ευχαριστώ διπλά επειδή στα πρώτα μου βήματα ακούστηκα με τραγούδι του.
Όταν έχεις δικό σου στίγμα, είναι πιο εύκολο να ταιριάξεις άλλα τραγούδια πάνω σου κι όχι το αντίστροφο.
Έτσι είναι. Αν και ανυπομονούσα να τραγουδήσω μπροστά σε κοινό, ξεκίνησα έτσι όπως έκρινα μέσα μου πως ήταν το σωστό. Το ίδιο κάνω και στα βίντεο κλιπ, όταν είναι δυνατόν, έχουν κάτι δικό μου μέσα. Στο «Μοιάζει απλό» εμφανίζεται ο σκύλος μου ο Σκουντούφλης. Στο «Όλα όσα αγαπώ», τα οργανάκια ανήκουν στη συλλογή που έχω από μικρή. Μου αρέσει, σε ότι κάνω, να υπάρχει κάτι δικό μου, αληθινό, ένα νόημα. Άλλωστε, κάπως έτσι δημιουργώ την ιστορία μου.
Περιγραψέ μου μια μέρα δουλειάς.
Ξεκινά με καλό πρωινό, διαφορετικά δεν επικοινωνώ. Βλέπω μαίηλ, κάνω τηλέφωνα, δουλειές που χρειάζονται αρκετό χρόνο. Να κανονιστούν οι πρόβες, να μαζευτεί η ορχήστρα.. Απαντώ σε ανθρώπους που με έχουν δει και ακούσει. Θα περιποιηθώ τα δυο σκυλάκια μου. Μετά, ασχολούμαι με τα μαθήματά μου. Πάω φωνητική, μπαλέτο, πιάνο.. Τώρα θέλω να αρχίσω βιολί. Αν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο project, οι πρώτες ώρες της ημέρας πάνε εκεί. Είμαι και λίγο συγκεντρωτικό άτομο, θέλω να τα παρακολουθώ όλα και οι δουλειές να γίνονται στην ώρα τους. Όταν είμαστε σε περίοδο live και πρόβας είμαι περί τα διακόσια χαρτιά μπλεγμένη, ή γράφω παρτιτούρες, κάνω συνεννοήσεις, υπάρχει ένας δημιουργικός πανικός. Τώρα που ετοιμάζεται κι ο δίσκος, ακόμα περισσότερο.
Κάνεις μόνη σου την παραγωγή;
Τέτοιες εποχές, δεν επενδύει κανείς στους νέους καλλιτέχνες. Ευτυχώς, οι άλλες ενασχολήσεις με βοηθούν να ανταπεξέρχομαι οικονομικά καθώς, ούτε τα live είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα.
Ποιά είδη μουσικής ακούς;
Ακούω μουσική σαν ψυχασθενής. Μπορεί να ξεκινήσω με ποπ, να συνεχίσω με κλασική, κι ύστερα λαϊκά. Ανέκαθεν έκανα αυτή τη μίξη και μου αρέσει που ο καινούριος δίσκος έχει ποικιλία στα ακούσματα. Μπαλάντες, χορευτικά, ατμοσφαιρικά… Άλλωστε, οι μεγάλοι μας τραγουδιστές έχουν ευρεία γκάμα. Είναι κρίμα που οι νέοι καλλιτέχνες κατηγοριοποιούνται τόσο πολύ. Πρέπει να βλέπουμε την ποιότητα του κάθε τραγουδιού, χωρίς να το περιορίζουμε.
Θα πήγαινες σε talent show;
Σε καμία περίπτωση. Στενοχωριέμαι πολύ για τα παιδιά που λαμβάνουν μέρος. Έχω περάσει από αυτήν την κατάσταση, μπορώ να νιώσω τι σημαίνει να θες να δουλέψεις, να κάνεις πράγματα και να βρεις έναν τρόπο να ξεκινήσεις, τους καταλαβαίνω. Όμως έχω δει πόσο τoυς εκμεταλλεύονται. Σίγουρα κάποιοι μπορεί να ακουστούν, να ξεχωρίσουν, αλλά πόσοι είναι, σε σχέση με όσους έχουν πάει και θα πάνε στο μέλλον;
Μήπως φταίει το γεγονός πως οι μισοί Έλληνες θέλουν να γίνουν τραγουδιστές;
Είναι φοβερό αυτό. Πάω εγώ να δηλώσω δικηγόρος; Μου αρέσει να αγορεύω, να επιχειρηματολογώ, τρελαίνομαι. Δε θα εμπλακώ όμως στον κλάδο κάποιου άλλου. Ένας μουσικός, διαθέτει γνώσεις και ταλέντο, δεν έχει καμιά σχέση με όσους δηλώνουν τραγουδιστές, επειδή απλά μπορούν να πουν κάποιους στίχους με αξιοπρεπή φωνή. Εννοείται ότι μπορεί να υπάρξει ένα σπάνιο ταλέντο που να μην έχει σπουδάσει και είναι φυσικά καλοδεχούμενο. Δεν είναι όμως κρίμα για όλους όσοι έχουν πραγματικά ασχοληθεί για χρόνια με τη μουσική και το τραγούδι, έχουν δαπανήσει χρόνο και χρήμα, να χάνουν δουλειές από κάποιους που το βλέπουν σαν ευκαιριακό χόμπι; Είμαι λίγο αυστηρή σε αυτό. Πολλοί θέλουν να βγάλουν δίσκο. Τι έχεις όμως να πεις; Εκεί είναι που για μένα έδεσε πολύ ωραία η τραγουδοποιΐα και πάτησα πιο γερά στα πόδια μου, επειδή τελικά φάνηκε ότι κάτι θέλω να πω. Τώρα, τι είναι αυτό δεν ξέρω, όμως βγαίνει. Στηρίζομαι τουλάχιστον εκεί.
Οι στίχοι σου είναι πολύ ουσιαστικοί. Με ωραία γλώσσα, δουλεμένοι.
Τα τραγούδια που τελικά επιλέγω για τις δουλειές μου, φυσικά τα δουλεύω πολύ. Είναι τραγούδια αυθόρμητα που γράφτηκαν με αφορμή πραγματικές καταστάσεις. Το «Μοιάζει απλό» το ενέπνευσε μια πολύ καλή φίλη, όταν μου είπε ότι χώρισε. Μου αρέσει αυτός ο τρόπος. Εννοείται πως κάποια εξελίσσονται, εμπλουτίζονται. Άλλωστε με την εμπειρία αλλάζω κι εγώ, βελτιώνομαι και ανοίγομαι ίσως περισσότερο στον κόσμο, όσον αφορά στις εμφανίσεις μου. Ξεκίνησα πιο μαζεμένη αλλά σιγά – σιγά ξεθάρρεψα. Μου αρέσει ότι κάνω να είναι αληθινό. Η δουλειά δε σταματάει ποτέ. Σαν παιδί σκεφτόμουν ίσως τη λάμψη της δουλειάς αλλά στην ουσία αυτό δεν ισχύει, σε αντίθεση με ότι πιστεύει ο πολύς κόσμος. Υπάρχει πολλή δουλειά από πίσω, ξενύχτια πάνω σε παρτιτούρες, σε πρόβες, χώρια οι σπουδές. Είναι όμορφα όμως, ειδικά όταν συνεργάζεσαι με άτομα που γνωρίζεις και αγαπάς, όπως συμβαίνει τώρα στη «Σφίγγα». Η μουσική βιομηχανία έχει γίνει κάτι άγριο, ενώ η ίδια η μουσική θα έπρεπε να είναι το πιο ειρηνικό πράγμα.
Έχεις απογοητευτεί πολλές φορές μου φαίνεται.
Έχεις ένα όνειρο, έρχεται η ώρα που το όνειρο γίνεται ζωή και βλέπεις ότι προκύπτουν δυσκολίες χωρίς λόγο, από παντού. Γιατί να συμβαίνει αυτό σε κάτι όμορφο και δημιουργικό;
Πιστεύω πως τα νέα παιδιά θα φέρετε την αλλαγή. Κάνετε πράγματα μόνοι σας, χωρίς πλάτες, με όρεξη για δουλειά, με φαντασία.
Συμφωνώ, αλλά θα πρέπει και οι μεγαλύτεροι να ανανεωθούν κάπως ως νοοτροπία. Στα υψηλά πόστα βρίσκονται άνθρωποι με εμπειρία μεν, πρέπει όμως να συμβαδίσουν με την καινούρια εικόνα που διαμορφώθηκε γύρω από τη μουσική δε. Αλλαγή δε σημαίνει «σηκώνω τα χέρια ψηλά», αλλά, «αλλάζω μαζί με την εποχή». Ακόμα και η δισκογραφία που αντιμετωπίζει προβλήματα, μπορεί να εκμεταλλευτεί το Ίντερνετ και τις νέες τεχνολογίες, να το δει θετικά. Θα δείξει.
Κάποια live μετά τη Σφίγγα;
Υπάρχουν πράγματα στα σκαριά και πιστεύω πως θα είναι δημιουργικός χειμώνας. Θα τα ανακοινώσουμε όταν οριστικοποιηθούν. Άλλωστε, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του δεύτερου δίσκου, θα γίνουν σίγουρα κάποιες παρουσιάσεις κι είμαι πολύ ενθουσιασμένη.
*Η Γιάννα Βασιλείου και ο Αδάμ Τσαρούχης θα εμφανιστούν στις 3 και στις 10 Νοεμβρίου στη «Σφίγγα».
Διεύθυνση: Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής
Τηλέφωνο: 211-4096149