Σε πολλές Σκανδιναβικές χώρες, στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ταϊλάνδη και αλλού, τα παπούτσια απαγορεύονταν παραδοσιακά να φοριούνται μέσα στο σπίτι.

Ο Δρ Τσαρλς Τζέρμπα (Charles Gerba), ένας μικροβιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, για τις ανάγκες μιας μελέτης, φόρεσε ένα καινούργιο ζευγάρι παπουτσιών για δύο εβδομάδες και μετά ανέλυσε τα αποτελέσματα.

Διαπίστωσε έναν μεγάλο αριθμό βακτηρίων στο κάτω μέρος και στο εσωτερικό των παπουτσιών: κατά μέσο όρο 421.000 μονάδες βακτηρίων στο εξωτερικό των παπουτσιών και 2.887, στο εσωτερικό! Επανέλαβε το πείραμα με δέκα συμμετέχοντες κι είχε τα ίδια αποτελέσματα.

Μερικά από τα βακτηρίδια που βρέθηκαν στα παπούτσια, περιελάμβαναν:
Εσερίχια κόλι (Escherichia coli), γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις του εντερικού και ουροποιητικού συστήματος, μηνιγγίτιδα και διαρροϊκή νόσο.
Κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (Klebsiella pneumonia), μια κοινή πηγή για λοιμώξεις μαλακών ιστών, πνευμονία, ουρολοιμώξεις.
Σερράτια φικάρια (Serratia ficaria), μια αιτία λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Η συνηθισμένη εμφάνιση της Εσερίχια κόλι στο εξωτερικό των παπουτσιών «υποδηλώνει συχνή επαφή με κόπρανα, τα οποία πιθανότατα προέρχονται από δάπεδα σε δημόσιες τουαλέτες ή από επαφή με ζωικό υλικό σε εξωτερικούς χώρους», επισήμανε ο Τζέρμπα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη τους έδειξε ότι τα βακτήρια «μπορούν να εντοπιστούν από παπούτσια σε μεγάλη απόσταση στο σπίτι ή στον προσωπικό σας χώρο, εφόσον μολύνθηκαν από βακτήρια».

Ο Τζέρμπα συνεργάστηκε με τον ερευνητή Τζόναθαν Σέξτον (Jonathan Sexton), ο οποίος ήθελε να μάθει πόσο αποτελεσματικά τα βακτήρια μολύνουν τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή. Ένας εθελοντής φόρεσε παπούτσια και περπάτησε πάνω από πολλά μη μολυσμένα πλακάκια δαπέδου. Η μεταφορά βακτηρίων από τα παπούτσια στα μη μολυσμένα πλακίδια κυμάνθηκε από 90% έως 99%!

Τα βακτήρια μπορούν να μειωθούν κατά 90% με πλύσιμο των παπουτσιών στο πλυντήριο. Όμως, δεν είναι όλα τα παπούτσια κατάλληλα για πλυντήριο.

Πηγή: Snoopit24