Της Άννας Παχή

Ο Γιώργος Αλτής θα εμφανίζεται τα Σαββατόβραδα του Δεκεμβρίου στο «Χίλιες και δυο νύχτες» στου Ψυρρή, με μια λαϊκή, ρεμπέτικη και όχι μόνο μουσική παράσταση, γεμάτη χιούμορ. Μιλά στο iart.gr για αυτήν, καθώς και για το όπλο μας για καλύτερη ζωή. Ανακαλύψτε το μαζί του.

Εμφανίζεστε φέτος το Δεκέμβρη στη μουσική παράσταση «Όσοι έχουνε πολλά λεφτά» στις «Χίλιες και δυο νύχτες». Μιλήστε μας για αυτήν.  

Ο τίτλος της παράστασης είναι από τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο έχουμε κάνει και διασκευή. «Όσοι έχουνε πολλά λεφτά νά ’ξερα τι τα κάνουν» λέει το τραγούδι, περνώντας το μήνυμα οτι το χρήμα είναι μια ματαιότητα, ένας κουτός στόχος. Καλύτερα να βρούμε τρόπους που να μας ταιριάζουν έτσι ώστε να ζήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Το όπλο μας και συνάμα  η απίδα μας, είναι η χαρά. Η παράσταση μας αυτό δίνει, χαρά. Το αντίδοτο στην στεναχώρια. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να ξεφύγουν για λίγο.

Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά. Που οφείλεται, νομίζετε, η επιτυχία της;

Το «Ντρίγκι ντρίγκι ώπα» δεν είναι απλά μια παράσταση ή ένα συγκρότημα. Είναι κατάσταση στην οποία τόσο εμείς όσο και το  κοινό, μπαίνουμε μέσα της και «φεύγουμε». Όταν τελειώσει το πρόγραμμα, είμαστε όλοι καινούργοι. Εκεί οφείλεται η επιτυχία.

Πότε καταλάβατε πως είστε μουσικός; Πόσο ρόλο έπαιξαν οι μικρασιατικές καταβολές σας; 

Άργησα πολύ να το καταλάβω. Έγινε τόσο φυσικά, αβίαστα. Όταν το συνειδητοποίησα, ήμουν ήδη επαγγελματίας. Οι μικρασιάτικες καταβολές μου έδωσαν μια ώθηση προς την μουσική. Ήμουνα πολύ μικρός όταν βρέθηκα με ένα μπουζούκι στα χέρια.

Επιλέξατε ύφος που παντρεύει το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι με πιο «μοντέρνο» ήχο. Μερικά τραγούδια σας έχουν στυλ ρέγγε. Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι αυτός ο συνδυασμός; Γιατί τον χρησιμοποιείτε;

Τίποτα δεν είναι δύσκολο όταν το κάνεις φυσικά, αβίαστα. Προσωπικά, στη μουσική λειτουργώ  αυθόρμητα. Έτσι μου έρχονται τα μουσικά θέματα, έτσι τα παρουσιάζω… Δεν σκέφτηκα ποτέ να «στήσω» ένα τραγούδι. Ο καλλιτέχνης πρεπει να είναι ανοιχτός σε ακούσματα και ερεθίσματα.

Έχετε εμφανιστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαστήκατε – και θα συνεργαστείτε – με σημαντικούς ερμηνευτές και δημιουργούς. Ποιός είναι ο κοινός παρανομαστής όλων αυτών; Τι «κερδίζετε» ως καλλιτέχνης και τι είναι αυτό που προσφέρετε στο κοινό; 

Νομίζω, η ποιότητα και η αλήθεια στην δουλειά που παρουσιάζουν. Μπορεί να μην συμφωνώ με κάτι, μπορεί να μην μου αρέσει, αν όμως έχει ποιότητα και αλήθεια, το δέχομαι. Αυτό προσφέρουμε και εμείς στις εμφανίσεις μας. Ποιότητα και την προσωπική μας οπτική.

Πέρα από στιγμές ατόφια λαϊκές, σε πολλά τραγούδια διακρίνω μεγάλη δόση χιούμορ. Είναι όντως στοιχείο της φιλοσοφίας σας ή απλώς προκύπτει κατά τη σύνθεση;

Έχω χιούμορ ως άνθρωπος. Το χιούμορ γλυκαίνει πολλές πικρές στιγμές στη ζωή μας. Είναι ο καλύτερος καταλύτης. Στη σύνθεση μου προκύπτει, επειδή είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου.

Η Τέχνη ήταν πάντα δύσκολος στίβος και τώρα με την κρίση έχει γίνει δυσκολότερος. Τι σας δίνει δύναμη να προχωρήσετε;

Η αγάπη για την μουσική, για τα τραγούδια, για το μπουζούκι, για τους ανθρώπους που έρχονται και μας ακούνε. Δεν μπορώ να κάνω αλλιώς… κάτι μέσα μου με πάει… που; Τι να πω, δεν ξέρω, απλά ακολουθώ…

Αν μπορούσατε να δώσετε μια συμβουλή με ένα τραγούδι ή στίχο σας, ποιά θα ήταν αυτή;

Δεν με εκτιμάς λέει η ζωή-  με αναποδιές στο λέει-  πώς με άλλο τρόπο να στο πει-  πως το μυαλό σου φταίει. Είναι απο ένα ζειμπέκικο που έγραψα, σε στίχους του Σπύρου Πετρέλλη και το τραγούδησε η Φωτεινή Βελεσιώτου.

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Άννα Παχή

Άννα Παχή

Παιδί της πόλης και Αιγόκερως. Ζει κι εργάζεται στην Αθήνα, γράφοντας για όσα της κάνουν εντύπωση, καλή ή κακή. Έχει εκδώσει τη νουβέλα «Το έπος των Gpeleαίων» και τον Οδηγό Επιβίωσης «Αντρών Εγχοιρίδιον». Της αρέσουν οι σοκολάτες και τα μιούζικαλ.

Δείτε επίσης