Της Άννας Παχή

Από τη Θεσσαλονίκη όπου ζει κι εργάζεται, ο τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και παραγωγός Γιώργος Γιαλετζής, μιλά στο iART για τα μέχρι τώρα βήματά του, δίνει το στίγμα του και μοιράζεται σκέψεις και όνειρα.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Από παιδί. Σπούδασα κιθάρα και πιάνο, ενώ πήρα πτυχίο Αρμονίας. Ξεκίνησα να γράφω στίχους στα έντεκα. Παίζω επίσης σαξόφωνο, μπάσο και ντραμς. Από το 2000 ασχολούμαι επαγγελματικά με το στίχο και τη σύνθεση. Διεύρυνα τις γνώσεις μου παίρνοντας πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας στη Μουσική Τεχνολογία, τη Μουσική Κινηματογράφου και τη Μουσική Παραγωγή, στην οποία έχω «μπει» τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μίλησέ μας για τον πρώτο σου δίσκο.

Το 2010 είχα την τύχη να συνεργαστώ με τον Κώστα Μπουρμά στο πρώτο μου τραγούδι με τίτλο «Έλα». Η δεύτερη δουλειά μου ήταν τέσσερα τραγούδια σε διανομή Μίνος ΕΜΙ το 2015 με γενικό τίτλο, «Σαν την πρώτη φορά». Πέρσι έγραψα μουσική για το θεατρικό έργο  «Νυχτερινή Σονάτα», βασισμένη στο ποίημα «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Η σκηνοθεσία ήταν του Θάνου Σιδηρά και το σενάριο της Άννας Ματθαίου. Ήταν κάτι που ήθελα να το κάνω πάντα και υπήρξε εξαιρετική εμπειρία για μένα.

Σε ποιό μουσικό ύφος θα έλεγες ότι κινείσαι;

Από μικρός ήμουν λίγο «μπερδεμένος» καθώς μου αρέσουν πολλά μουσικά είδη. Κάποια στιγμή όμως, διαπίστωσα πως μου άρεσαν περισσότερο τα ελαφρολαϊκά,  και να τα γράφω και να τα τραγουδάω. Έτσι, καταστάλαξα εκεί.

Ποιοι σε επηρέασαν;

Το άμεσο οικογενειακό μου περιβάλλον, οι γονείς μου,  δεν είχαν καμιά σχέση με τη μουσική, υπήρχαν όμως συγγενικά ακούσματα, άνθρωποι που έπαιζαν και άκουγαν μουσική, μαζί με αυτούς, κι εγώ. Όσον αφορά στους καλλιτέχνες, εκείνος που με επηρέασε περισσότερο, είναι ο Γιάννης Πάριος. Τον θαύμαζα και τον θαυμάζω απεριόριστα.

Που εμφανίζεσαι αυτόν τον καιρό;

Στη Θεσσαλονίκη, κάθε Τετάρτη στο Κισμέτ, στα Λαδάδικα και κάθε Παρασκευή στο Έρνεστ.

Η Θεσσαλονίκη έχει τον τίτλο της γλεντζέδικης πόλης. Ισχύει αυτό;

Νομίζω πως το γλέντι είναι στο αίμα μας εδώ πάνω. Φυσικά, λόγω της συνεχόμενης κρίσης που βιώνουμε όλοι, η διάθεση έχει αλλάξει. Πολλά μαγαζιά έχουν κλείσει. Υπάρχουν  όμως εστίες αντίστασης και θεωρώ πως σε περιόδους μεγάλης κρίσης δημιουργούνται και μεγάλες ευκαιρίες. Τα πράγματα μεταβάλλονται, ο κόσμος αλλάζει, η διασκέδαση αλλάζει.

Ανταποκρίνεται ο κόσμος στη μουσική σου;

Ο προσωπικός μου στόχος, σε όλα τα προγράμματα που παρουσιάζω, είναι πρώτα από όλα, να περάσει καλά ο κόσμος, χωρίς να σκέφτεται τα προβλήματά του, να ξεδίνει λίγο. Πιστεύω ότι το καταφέρνουμε.

Πέρα από το στίχο και τη σύνθεση, ασχολείσαι και με την παραγωγή.

Είναι σημαντικό μέρος των σπουδών μου και το θεωρώ, όπως και όλα βέβαια, κομμάτι κι αυτό δημιουργίας. Ο παραγωγός δημιουργεί κάτι που φτάνει στο κοινό και αυτό μου αρέσει, είτε κάνω παραγωγή σε δικό μου τραγούδι, είτε σε άλλου καλλιτέχνη.

Που θα ήθελες να φτάσεις μουσικά;

Ένα από τα μεγάλα μου όνειρα είναι να μου δοθεί η δυνατότητα να γράψω τραγούδια για μεγάλους τραγουδιστές, να ακούσω στίχους μου τραγουδισμένους από αυτούς. Η σύνθεση, τολμώ να πω, με ενδιαφέρει κάπως περισσότερο.

Είσαι παράλληλα και τραγουδιστής.  

Μακάρι να μπορέσω να συνεχίσω, θεωρώ όμως πως δε μπορείς να τραγουδάς για πάντα. Το σημαντικότερο είναι η αγάπη για αυτό που κάνεις. Άλλωστε, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα,  η κατάσταση γενικά, είναι πολύ αβέβαιη. Έτσι κι αλλιώς, η μουσική δεν τελειώνει, έχει πολλούς δρόμους που μπορείς να ακολουθήσεις. Όπου σου βγει και όπως σου βγει.

Τι γνώμη έχεις  για τα talent shows;

Είναι αυτό ακριβώς, shows, τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Προσωπικά δε θα λάμβανα μέρος, επειδή δε θα μου άρεσε να βάλω τον εαυτό μου σε αυτή τη διαδικασία. Από ότι έχουμε δει, δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος μουσικός ούτε μπορείς να κάνεις καριέρα μέσα από εκεί. Όλη η ιστορία κρατά μέχρι να τελειώσει και όπου φτάσει ο καθένας. Θεωρώ πως για μένα θα ήταν χάσιμο χρόνου.

Όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεσαι στα μουσικά πράγματα, τι έχεις δει να αλλάζει;

Τα πάντα. Η μουσική είναι συναισθήματα που πλέον βιομηχανοποιούνται. Όταν κάτι γίνεται προϊόν, περνάει από πολλά στάδια. Γίνεται μόδα, αλλάζει το ύφος, ο στίχος, ανάλογα με την εποχή. Κι ο κόσμος ακούει άλλα πράγματα με τον καιρό.

Τι σχεδιάζεις για το άμεσο μέλλον;  

Προγραμματίζω διάφορες εμφανίσεις, εντός και εκτός  Θεσσαλονίκης και όπως είπα ήδη,  δουλεύω το καινούριο μου cd. Παράλληλα, γράφω κάποια κομμάτια και για άλλους τραγουδιστές. Προσπαθώ να είμαι συνέχεια σε κίνηση.