Ιδρυτής της ομάδας Greek Cowboys and the Country Girls, ο Γιώργος Σερεντίνη μιλά στο iart.gr για την ομορφιά της country μουσικής και των χορών της. Απολαύστε.

Γιώργο, κάνεις κάτι πολύ πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα. Τι είναι αυτό;  

Είναι όντως πρωτότυπο και πολύς κόσμος δεν γνωρίζει καν την ύπαρξη μας. Από μικρό παιδί είχα μεγάλη αγάπη για την country μουσική, κάτι που ξεκίνησε από τις ταινίες γουέστερν που έβλεπα. Κατέληξα στην Αμερική για σπουδές, συγκεκριμένα στο Wichita του Κάνσας. Έμεινα εκεί αρκετά χρόνια και αγάπησα την φιλοσοφία της country, που για μένα σημαίνει φύση, αναμνήσεις, όμορφες στιγμές, χορό, τραγούδι, αγάπη για τα ζώα, κυρίως τα άλογα. Όταν γύρισα στην Ελλάδα όλα αυτά μου έλειπαν, κι ήθελα να τα κρατήσω ζωντανά. Έτσι σκέφτηκα να ιδρύσω τους Greek Cowboys and the Country Girls, μια ομάδα του facebook με τα ίδια ενδιαφέροντα. Όχι μόνον όμως. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μην έχουν έρθει σε επαφή με την country μουσική, όταν όμως μας γνωρίζουν και βλέπουν αυτό που κάνουμε, το αγκαλιάζουν με αγάπη. Κι εμείς αγκαλιάζουμε όλον τον κόσμο που έρχεται. Δεν υπάρχει κανένα χρηματικό όφελος, λειτουργούμε τελείως αφιλοκερδώς, τα μαθήματα που γίνονται είναι εντελώς δωρεάν, άλλωστε η ομορφιά στην μουσική και τους χορούς country, είναι πως απευθύνονται σε όλους και όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Δεν υπάρχει ηλικιακός ή άλλος περιορισμός. Όλοι περνούν καλά και μαθαίνουν με τον δικό του ρυθμό ο καθένας. Θυμάμαι μια κοπέλα που ήρθε να μας δει και της άρεσε αυτό που είδε. Αργότερα μου εκμυστηρεύτηκε πως δεν είχε χορέψει ποτέ στη ζωή της. Με δυσκολία δέχτηκε να κάνει μαθήματα, δεν πίστευε πως θα μπορούσε να τα καταφέρει. Αυτήν την στιγμή χορεύει πάνω από δέκα χορούς country. Φέτος, κάναμε το πρώτο μας Country Dance of Rodeo, έναν διαγωνισμό country με ομάδες από τρία έως πέντε άτομα. Η κοπέλα αυτή χόρεψε μπροστά σε κοινό. Έχουμε και τα σχετικά πειστήρια, ένα βίντεο που τραβήχτηκε στο event, που στόχος μας είναι να γίνεται κάθε χρόνο.

Δώσε μας περισσότερες λεπτομέρειες.  

Κάθε Τετάρτη από τις 19:00 έως τις 22:00 βρισκόμαστε καφέ Escoba στο Κεφαλάρι, ένα ωραίο μαγαζί που μας φιλοξενεί. Διαθέτει ξύλινο πάτωμα που ενδείκνυται για τους χορούς country κι εκεί παραδίδουμε μαθήματα. Μπορεί όποιος θέλει να έρθει να μας δει κι αν το επιθυμεί να συμμετέχει κιόλας. Δεν υπάρχει συνδρομή, δεν μπαίνουν απουσίες! Ο καθένας έρχεται όποτε θέλει και για όσο θέλει για να μάθει τους χορούς country με τον δικό του ρυθμό. Διδάσκονται κυρίως οι γραμμικοί χοροί, εκείνοι δηλαδή που χορεύουν όλοι μαζί σε σειρά. Μια φορά το μήνα η ομάδα διοργανώνει πάρτι σε διάφορους χώρους της Αθήνας. Πρόσφατα κάναμε Halloween πάρτι, με το ανάλογο ντύσιμο και μακιγιάζ, περάσαμε πολύ ωραία. Το επόμενο θα γίνει την 1η Δεκέμβρη και θα είναι χριστουγεννιάτικο. Κάνουμε επίσης παιδικά πάρτι, όπου φυσικά συμμετέχουν και οι γονείς. Όλα αυτά, το επαναλαμβάνω, χωρίς εισιτήριο ή συνδρομή. Ο καθένας πληρώνει μόνον ότι καταναλώσει ο ίδιος. Εμείς προσφέρουμε το θέαμα  και το δωρεάν μάθημα. Είμαστε χαρούμενοι γιατί έχουμε πολλούς φίλους, κόσμο που έρχεται και να μας δει και να συμμετέχει. Αυτός είναι ο σκοπός και η αμοιβή όλων μας. Όποιος έρχεται και ‘δένει’ με την ομάδα, γίνεται φίλος μας. Εδώ θα πρέπει να πω ότι υπάρχουν και άλλοι σύλλογοι και άλλες ομάδες που μας καλούν στα δικά τους event για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας. Ακόμη και σχολεία. Έχουμε  χορέψει σε γήπεδα μπάσκετ, με προγράμματα μισής ώρας – πριν φυσικά ξεκινήσει το παιχνίδι. Σε συλλόγους ΑΜΕΑ, ή ατόμων με αναπηρία. Χαιρόμαστε πολύ όταν συμβαίνει αυτό, θέλουμε να δίνουμε χαρά σε όλους.

Πόσοι χοροί country υπάρχουν; 

Πάρα, πάρα πολλοί. Αν κάποιος κάνει αναζήτηση στο youtube θα βρει χιλιάδες βίντεο. Ο σύλλογος Greek Cowboys and the Country Girls στα είκοσι χρόνια λειτουργίας του έχει φτάσει να παρουσιάζει και να διδάσκει 24 ενεργούς χορούς, αριθμός που συνεχώς μεγαλώνει κάθε χρόνο, έτσι ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για όσους έχουν προχωρήσει κάπως, αλλά παραμένουμε και στους πιο εύκολους χορούς, για όσους ξεκινούν τώρα.. Όπως είπαμε ο καθένας μαθαίνει με το δικό του ρυθμό. Άλλοι χορεύουν λιγότερους κι άλλοι περισσότερους. Προσπαθούμε να παρουσιάζουμε κάθε φορά και κάτι διαφορετικό καθώς και συνδυασμό ενός εύκολου χορού με έναν πιο απαιτητικό. Τις φορές που καλούμαστε να εμφανιστούμε κάπου, παρουσιάζουμε εφτά με οχτώ χορούς ενώ μετά, ακολουθεί μάθημα για το κοινό.

Κατά πόσο γνωρίζει το ελληνικό κοινό την country μουσική;

Την γνωρίζει καλά, αλλά δεν ξέρει ότι την γνωρίζει! Συχνά μιλάω με ανθρώπους που μου λεν αυτό ακριβώς, ότι δεν ξέρουν την country. ‘Κι όμως την ξέρετε’ απαντώ. Johnny Cash, Dolly Parton, Lynard Skynard, ZZ Top είναι country ή έχουν επηρεαστεί από αυτήν. Ο Elvis Presley, που ξεκίνησε με πολλές επιρροές country, τραγούδησε και γύρισε ταινίες country, ο Willie Nelson είναι καλλιτέχνες που τους γνωρίζουν όλοι. Απλώς δεν ξέρουν που έχει φτάσει η country σήμερα. Έχει εξελιχθεί, ειδικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και όλη την δεκαετία του ’90, έγινε μια σημαντική αναγέννηση του είδους και ήμουν τυχερός γιατί ζούσα στην Αμερική αυτό το διάστημα και την έζησα. Βγήκαν πολλοί νέοι καλλιτέχνες και τώρα έχουμε country ροκ, country ραπ, southern rock…. Ακόμη και στην κλασική ροκ υπήρχαν τέτοιες επιρροές. Όταν συνειδητοποιούν πόσα τραγούδια γνωρίζουν και τις αναμνήσεις που έχουν από αυτά, κάτι ‘ξυπνάει’ μέσα στον καθένα. Για να δώσω ένα παράδειγμα από ταινία, το Footloose είναι ένα τέτοιο τραγούδι. Ο Keith Urban διασκεύασε το τραγούδι του Kenny Loggins και το έκανε ένα από τα μεγαλύτερα country χιτ.

Τελικά καταλήγουμε πάντα στο ίδιο συμπέρασμα: Η μουσική είναι μια.. 

Η μουσική είναι μια και δεν έχει σύνορα, ούτε πολιτική απόχρωση, όπως και ο χορός. Μουσική και χορός είναι ελεύθερα για όλους, ξεπερνούν τις όποιες προκαταλήψεις. Κάποιος που αγαπά τη μουσική και το χορό αγαπά όλες τις εκφάνσεις τους, αρκεί να τον εκφράζουν. Δεν περιορίζεται σε ένα είδος. Προσωπικά δεν ακούω μόνο country. Οποιοδήποτε τραγούδι με αγγίξει, θα το αγαπήσω. Αν κάτι σου προσφέρει συναισθήματα, σου ξυπνά αναμνήσεις.. Πρέπει να καταλάβουμε πως όλα είναι μέρος του κόσμου, τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού. Ότι ‘προσφέρει’ στη ζωή μας πρέπει να το αγκαλιάζουμε. Άλλωστε, συνεχώς εξελισσόμαστε. Μπορεί μια δεδομένη στιγμή να μας εκφράζει και να μας αντιπροσωπεύει κάτι ενώ αργότερα, αυτό το κάτι να αλλάξει.

Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος; 

Περίπου 150 με 200 άτομα είναι τα ενεργά μέλη. Η σελίδα μας στο facebook, στην ομάδα, κοντεύει τους 2000. Οι περισσότεροι είναι από την Αθήνα αλλά έχουμε και φίλους στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μέρη της επαρχίας. Επίσης, μας έχουν προσεγγίσει πολλοί άνθρωποι από την Ευρώπη αλλά και την Αμερική. Θα πω εδώ ότι πέρσι μας ανακάλυψαν και από το Nashville. Ο σύλλογος Ελληνικής Πολιτιστικής Διπλωματίας υπάρχει σε εφτά χώρες, στην Αμερική και η έδρα τους είναι εκεί. Ασχολούνται φυσικά με τον ελληνισμό. Εκείνοι προβάλλουν την ελληνική μουσική και κουλτούρα στο εξωτερικό κι εμείς την αντίστοιχη αμερικάνικη στην Ελλάδα. Ήταν μεγάλη η χαρά μας όταν ήρθαν η Πρόεδρος και άλλα δυο μέλη στη χώρα μας πέρσι και γνωριστήκαμε από κοντά ενώ κανονίζουμε και συνεργασίες – ανταλλαγές. Κάτι που δεν γνώριζα είναι ότι στο Nashville υπάρχει μια ρέπλικα του Παρθενώνα, σε φυσικό μέγεθος κι εκεί γίνονται συναυλίες και πολιτιστικά ελληνικά δρώμενα. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό.

Υπάρχουν πολλά όμορφα πράγματα που γίνονται στον κόσμο που δεν τα ξέρουμε. 

Έχεις δίκιο. Συμβαίνει και σε μας. Πολύς κόσμος απορεί που δραστηριοποιούμαστε τόσα χρόνια και δεν γνωρίζει την ύπαρξη μας. Αυτό που κάνουμε, γίνεται με αγάπη. Δεν υπάρχουν κονδύλια για να το διαφημίσουμε, συνήθως μας ανακαλύπτουν τυχαία. Ίσως με αυτή μας την κουβέντα μας ανακαλύψουν κι άλλοι. Θα χαρούμε πολύ για αυτό, να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, να χορέψουμε και να περάσουμε καλά όλοι μαζί. Θα ξαναπώ για το πάρτι μας της 1ης Δεκεμβρίου στο καφέ Escoba που θα φοράει τα χριστουγεννιάτικά του. Ελάτε να μας δείτε και να χορέψουμε. Θα είμαστε ντυμένοι ανάλογα, με τα καπέλα, τις μπότες μας, καθώς αυτή είναι η φιλοσοφία μας, αυτό μας εκφράζει. Άλλωστε, στην δεκαετία του ’80 οι καουμπόικες μπότες ήταν πολύ στη μόδα! Πολλοί φίλοι μας τις είχαν στο πατάρι μέχρι που τις κατέβασαν, τις φόρεσαν και ήρθαν να χορέψουμε.

Τι χρειάζεται να έχει κάποιος για να μάθει να χορεύει country

Πάρα πολλά, το εξής ένα: Όρεξη! Έρχεστε όπως θέλετε. Βλέπετε, ακούτε και χορεύετε. Βασική προϋπόθεση να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια. Η ομάδα μας είναι εκεί για να σας βοηθήσει να περάσετε όμορφα, να γελάσετε και να εκφραστείτε. Αυτό είναι που θέλουμε άλλωστε. Ο κόσμος που θα έρθει να ζήσει όμορφες στιγμές και να μας γνωρίσει, να δει πως λειτουργούμε ως ομάδα. Ο μόνος κανόνας για αυτόν που θα συμμετέχει, είναι η συγκέντρωση, για να μπορεί να μάθει, έτσι ώστε κατόπιν να μπορέσει να απολαύσει αυτό που έμαθε, χορεύοντας ή απλά παρακολουθώντας. Δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Σε αυτά τα είκοσι χρόνια έχεις δει κάποια πρόοδο ως προς την αποδοχή του κόσμου σε αυτό που κάνεις; Θεωρείς πως κατάφερες αυτό που είχες στο μυαλό σου όταν ξεκίνησες; 

Ομολογώ πως το έχω ξεπεράσει. Δεν περίμενα ποτέ πως θα φτάναμε στο σημείο που είμαστε σήμερα, με τα μαθήματα, τα πάρτι, τις παρουσιάσεις. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν αυτό που κάνω. Ακόμα κι εκείνοι που το ξεκίνησαν μαζί μου και στην πορεία, για διάφορους λόγους αποχώρησαν. Οφείλω credit στην πρώτη τετράδα, που εμπνευστήκαμε αυτήν την ομάδα. Είναι οι Μάριος Μαυροειδής που είναι στο Τέξας τώρα με την οικογένεια του, Λεωνίδας Στρεμπέλιας, Μάκης Μεταλληνός. Έχουμε βέβαια επικοινωνία και όταν μπορεί ο καθένας, έρχεται. Αυτό που ξεκινήσαμε μεγαλώνει διαρκώς και το δεξί μου χέρι είναι η Τίνα που μας έχει απογειώσει στην διοργάνωση, πέρα από τα μαθήματα, ο Λευτέρης Γκιούλας, πολύτιμος βοηθός, επίσης εκπαιδευτής και πιστεύω πως θα υπάρξουν κι άλλοι που θα φτάσουν στο σημείο να διδάσκουν. Οι πιο προχωρημένοι από εμάς, παρουσιάζουμε τους χορούς μας στα διάφορα event. Οφείλω επίσης να αναφέρω την συνεργασία μας με τον ραδιοφωνικό σταθμό Moonshine, με τον οποίο διοργανώσαμε το ομώνυμο φεστιβάλ στο ράντσο του Σοφικού, το οποίο διαχειρίζεται η Άννυ Σκούρα. Ήταν πολύ ωραίο κι ελπίζουμε να επαναληφθεί. Είναι διήμερο, από Σάββατο έως Κυριακή. Έχει live και μπορεί να έρθει κάποιος με όλη του την οικογένεια. Κάνουμε μαθήματα, γίνονται happenings, υπάρχει ένας μηχανικός ταύρος… Επίσης, το Country music Show Down πραγματοποιήθηκε δυο χρονιές στο Ρυθμός Stage που δυστυχώς δεν υπάρχει πια. Το δύσκολο είναι να βρούμε χώρους που να μας φιλοξενήσουν για να κάνουμε μαθήματα και events. Να σημειώσω ότι φέτος το Μάιο κάναμε το πρώτο Country Dance of Rodeo, CDR για συντομία, σε συνεργασία με τον πολύ καλό φίλο Πέτρο Πολυχρονίδη, ο οποίος έχει το δικό του στούντιο στον Πειραιά και ήταν τεράστια επιτυχία. Έξι ομάδες χορευτών διαγωνίστηκαν και βραβεύτηκαν. Λέμε να το επαναλάβουμε στις 27 Απριλίου, και θέλουμε να γίνεται κάθε χρόνο.  Λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο site μας, www.greekcowboys.gr

 Πολλές δραστηριότητες. Είναι μια δικαίωση.  

Μεγάλη, πραγματικά. Κατά καιρούς έχουμε παρουσιαστεί στην τηλεόραση, και πάντα δεχόμαστε τις προσκλήσεις που λαμβάνουμε. Θεωρούμε πολύ συγκινητικό και τιμητικό το να δείξει κάποιος ενδιαφέρον για αυτό που κάνουμε. Όταν βλέπω τα χαμόγελα των ανθρώπων, που περνούν όμορφα είτε επειδή μόνον μας παρακολουθούν, είτε επειδή συμμετέχουν και οι ίδιοι, είναι δικαίωση.  Αν μπορέσω να τα καταφέρω έτσι ώστε κι ένας μόνον να νιώσει πως αυτό που κάνει η ομάδα μπορεί να το κάνει κι ο ίδιος, καθώς ‘το έχει’ μέσα του κι ας μην το γνωρίζει, θα τον κάνουμε εμείς να το καταλάβει, αυτό είναι επιτυχία. Πολλές φορές έχει συμβεί αυτό. Χρειάζεται μόνον υπομονή και επιμονή. Διαθέτουμε και τα δυο. Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από το να δίνεις στον κόσμο χαρά. Η μουσική, ο χορός είναι μέσα μας. Είναι επίσης όμορφο αυτό που αισθάνεσαι να το βγάζεις προς τα έξω μέσω του χορού. Σας περιμένουμε όλους να μάθουμε και να χορέψουμε  country. Μια καλή ευκαιρία – επαναλαμβάνω – είναι το χριστουγεννιάτικο πάρτι μας την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στο Καφέ Escoba, από τις 21:00 στο Κεφαλάρι. Θα περάσουμε πολύ ωραία.