Γυρίστηκε μέσα στην πανδημία και έβαλε το δικό του λιθαράκι στις συντονισμένες προσπάθειες που γίνονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα από το Βρετανικό Μουσείο. Ο λόγος για το πολύ ευρηματικό βίντεο-«mockumentary»  του “Lost My Marbles” που εντάσσεται στη μεγάλη καμπάνια “Reutine Parthenon”, η οποία υποστηρίζεται από επιφανείς Έλληνες, αλλά και Βρετανούς.

Πρωταγωνιστής του βίντεο, ο Μανώλης Εμμανουήλ (Manolis Emmanouel), Έλληνας ηθοποιός που εδώ και πολλά χρόνια κάνει καριέρα στο Λονδίνο και φέτος, για πρώτη φορά, θα παίξει στη μητρική του γλώσσα, συγκεκριμένα έναν από τους βασικούς ρόλους της νέας σειράς της ΕΡΤ 1 «Ο Όρκος».

Με όχημα το χιούμορ, να μπουν στη θέση μας

Το βίντεο ξεκινά με τον Μανώλη Εμμανουήλ να παρουσιάζει το Στόουνχενντζ (Μεγάλιθοι, ν’ αναρωτιέται αν οι Βρετανοί το προστατεύουν επαρκώς και να προτείνει την καλύτερη λύση: Όπως ο Έλγιν πήρε τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, για ασφαλή φύλαξη, έτσι κι ελληνική πλευρά ως ανταπόδοση είναι πρόθυμη να φυλάξει κάποιους από τους μονόλιθους στο ολοκαίνουριο Μουσείο της Ακρόπολης. Απόλυτα λογικό, ε; Παραδόξως, ορισμένοι διαφωνούν…

Με χιούμορ, το βίντεο επιχειρεί ουσιαστικά να κάνει τους Βρετανούς να έρθουν στη θέση μας, να «μπουν στα παπούτσια μας». Μια μεταστροφή που φαίνεται ότι πραγματοποιείται, καθώς σύμφωνα με την Telegraph και τη δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα η πλειοψηφία των Βρετανών δηλώνει υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών. Μετά από χρόνια, δε, και οι Times αλλάζουν στάση και στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας.

Πολύ περήφανος για την ανάμιξή του σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει μεταξύ άλλων τη στήριξη ονομάτων όπως ο Στήβεν Φράι και ο Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον, διεθνώς αναγνωρισμένος δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνει ο Μανώλης Εμμανουήλ.