xainides

Σε συνεργασία με την ομάδα χορού / ακροβασίας «κι όμΩς κινείται» οι ατμοσφαιρικοί Χαΐνηδες παρουσιάζουν μια ανάγνωση του «Ερωτόκριτου», του Βιντσέντζου Κορνάρου διαφορετική από τις άλλες.

Το εμβληματικό αυτό έργο, αποτελεί θεμελιώδη λίθο της ελληνικής μουσικής παράδοσης, συγκίνησε και συγκινεί καθώς μιλά για έρωτα, ηρωισμό, φιλία, γενναιότητα, αξιοπρέπεια και τόσα άλλα. Πρόκειται για σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού που παραμένει πάντα επίκαιρο.

Όπως σημειώνει ο Δ. Αποστολάκης «Ο Ερωτόκριτος εκδιώχτηκε από τα χωριά της Κρήτης. Τη θέση του πήραν το δελτίο των 8 στην τηλεόραση, το facebook, ο αυτισμός των sms και ο θόρυβος από την εκβιομηχάνηση της γεωργικής εργασίας. Συνήθως τον συναντάμε στα χείλη τραγουδιστών, που του αφιερώνουν ένα τρίλεπτο γλυκερής και αυτάρεσκης ευαισθησίας και σε θεατρικές παραστάσεις ως φολκλόρ ή ως φολκλόρ «πειραγμένο». Ο λόγος της αποτυχίας των προσπαθειών αυτών είναι, ότι ο Ερωτόκριτος καθώς δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εντέλει, άλλη αναπαράσταση. Για την ανάδειξη αυτών των θησαυρών θα ήθελα να επιχειρήσω μιαν άλλη αναπαράστασή του, στηριγμένη στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη των ιδιαίτερων προσώπων, που θα καταδυθούν σ’ αυτή την αρχέγονη συνειδησιακή κατάσταση του Ομηρίδη-Λυράρη-Ράπερ. Η διαλεκτική της τραγουδαφήγησης από τα πολλά διαφορετικά όργανα και τις φωνές, συμπληρώνεται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου, από τη στικτική ή αντιστικτική παρουσία της ομάδας «κι όμΩς κινείται». Η ανάγκη που μας οδήγησε στην παρουσία του χορού, είναι η άμεση και καθαρή σχέση του με τη ρυθμολογία και την εκστατική υπόσταση του έπους, μια σχέση απαλλαγμένη από τη θεατρική του αναπαράσταση».

Το έργο θα παιχτεί για 2 παραστάσεις:

Θεσσαλονίκη: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Πέμπτη 21 Απριλίου

Πειραιάς: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά – Τρίτη 26 Απριλίου