Γράφει ο Σπύρος Πλουμίδης

Η κρατική τηλεόραση της δεκαετίας του ’80 είχε δώσει μεγάλη βάση στο παιδικό της πρόγραμμα και στις ελληνικές παραγωγές. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την “Φρουτοπία” και τον Πίκο Απίκο ή του “Κουτιού τα παραμύθια” με τον Ρούχλα, τον Σεβαστιανό και την Μελιά; Ας θυμηθούμε μερικές ελληνικές παιδικές σειρές από τα χρόνια της αθωότητας…

Φρουτοπία

“Είναι μια, μόνο μια ονειρεμένη φρουτοπίααα” έλεγε το τραγουδάκι. Όπου η Φρουτοπία είναι «μια μακρινή χώρα που συνορεύει στα δυτικά με το Αβγατηγανιστάν, στα ανατολικά με το Πιπερού και στα βορειοδυτικά με τη Χώρα του Χασμουρητού”. Συγγραφέας είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς και σκιτσογράφος του θρυλικού κομικ ο Νίκος Μαρουλάκης και μετά από 50 τεύχη, μεταφέρεται στην τηλεόραση το 1985 σε 47 σπαρταριστά επεισόδια. Ο δαιμόνιος δημοσιογράφος Πίκος Απίκος καλείται να εξιχνιάσει την εξαφάνιση του Μανόλη του μανάβη. Πολλοί γνωστοί Έλληνες ηθοποιοί δάνεισαν τις φωνές τους στους ήρωες της τηλεοπτικής μεταφοράς της Φρουτοπίας, όπως ο Δημήτρης Πιατάς, ο Δάνης Κατρανίδης, ο Σταύρος Ξενίδης, η Ντίνα Κώνστα, η Βάσια Τριφύλλη, η Άννα Παναγιωτοπούλου, ο Παύλος Χαϊκάλης, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Τάσος Κωστής, ο Μιχάλης Μητρούσης, ο Τάσος Πεζιρκιανίδης, ο Θάνος Παπαδόπουλος και η Ματίνα Καρρά. Στην αφήγηση ήταν ο γνωστός αφηγητής Κώστας Σκόκος. ενώ την μουσική υπόκρουση της σειράς ερμήνευσε ο Φαίδων Σοφιανός και η Ήβη Σοφιανού, σε μουσική του Φαίδωνα Σοφιανού και στίχους της Ήβης Σοφιανού.

Του κουτιού τα παραμύθια

Το 1987 η οικογένεια Σοφιανού δημιουργεί του “κουτιού τα παραμύθια”. Το σενάριο της εκπομπής ήταν της Ήβης Σοφιανού, η μουσική του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου και οι στοίχοι του Μιχάλη Μπουρμπούλη.
Πρωταγωνιστής ένα μικρό κορίτσι, η Παρασκευούλα (Παρασκευή Γεωργιάδου), η οποία είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της ένα μεγάλο κουτί, που περιείχε έναν μαγικό κόσμο γεμάτο παραμύθια. Μέσα σε αυτό υπάρχουν τέσσερις φιγούρες, ο Ρούχλας (Παύλος Κοντογιαννίδης), ο Φιόγκος (Φαίδων Σοφιανός), ο Σεβαστιανός (Παύλος Χαϊκάλης) και η Μελιά (Ήβη Σοφιανού), οι οποίες εξιστορούνταν ιστορίες από όλο τον πλανήτη. Στην σειρά έπαιξαν και δάνεισαν την φωνή του πολλοί γνωστοί ηθοποιοί της εποχής.

Ο παραμυθάς

Ο “παραμυθάς” γνώρισε τεράστια επιτυχία από το 1978 έως το 1983 με τον “παππού” Νίκο Πιλάβιο να μας λέει ιστορίες που τις έχει ζήσει φορώντας το μαγικό του γιλέκο.

Ο κήπος με τα αγάλματα

Τηλεοπτική μεταφορά του παιδικού βιβλίου της Ελένης Σαραντίτη, με σενάριο και σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη το 1981. Ήταν η πρώτη παιδική σειρά παραγωγής της ΕΡΤ και εξιστορεί τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που ανακαλύπτουν συμπτωματικά αρχαία αγάλματα θαμμένα στην άμμο!

Ντενεκεδούπολη

Ξεκίνησε στα τέλη του 1983 και προβαλλόταν κάθε σάββατο από την ΕΡΤ. Ήταν μια εκπομπή με κουκλοθέατρο από την Ευγενία Φακίνου, όπου όλες οι κούκλες ήταν τενεκεδένιες…

Ο θησαυρός της Βάγιας

Αρχές του 1984 η ΕΡΤ ξεκίνησε να προβάλλει την τηλεοπτική σειρά των 6 επεισοδίων “ο θησαυρός της βάγιας” της συγγραφέως Ζωρζ Σαρρή, όπου πραγματεύεται τις περιπέτειες έξι παιδιών και μιας μεγαλύτερης φίλης τους που ξεκινούν ένα καλοκαίρι να βρουν ένα χαμένο θησαυρό.

Γύρω-Γύρω Όλοι

Παιδική εκπομπή της συγγραφέως Φρόσως Χατόγλου, με τραγούδια, παραμύθια και κουκλοθέατρο. Παρουσιαστές τήταν η Χρύσα Σπηλιώτη και ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο οποίος υπέγραψε και τη μουσική.

Αμπεμπαμπλόμ

Εκπομπή για παιδιά προσχολικής ηλικίας με παρουσιάστρια την Χριστίνα Κοκκίνου. Ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ το 1984.

>

Χιλιοποδαρούσα

Κρατούσε συντρόφια στα παιδιά κάθε Κυριακή μεσημέρι με διαφορές μικρές ιστορίες από τις αγαπημένες κούκλες της οικογενείας Σοφιανού. Πρωταγωνιστές η “Ροχαζία”, ο “Τιμολέων”, ο “μετεωρολόγος Φώντας Λαδοπρακόπουλος”. Παρουσιαστής ο “παραμυθάς” Νίκος Πιλάβιος. Ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1983 και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1987.

Ουράνιο τόξο

Ο πρώτος κύκλος την εκπομπής προβλήθηκε την τριετία 1986-89 ενώ ακολούθησαν και άλλες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια. Παρουσιαστής ο Χρήστος Δημόπουλος και συμπαρουσιάστριες η Ρένα Μάλλιου και η Μαρία Σαμπάνη.

Φα Σολ Λα

Εκπαιδευτική ψυχαγωγική παιδική σειρά της ΕΡΤ ” Φα σολ λα” της Χρύσας Αποστολάτου με πρωταγωνίστρια την Φάνυ Πολέμη η οποία προβλήθηκε το 1986 . Το βίντεο προέρχεται από το προσωπικό αρχείο της Φάνυς Πολέμη, καθώς δεν έχουν διασωθεί αρχεία απ την ΕΡΤ…

Ο Φίλος μας ο Κ.Ο.Κ.

Η μοναδική – δυστυχώς – ελληνική εκπομπή με σκοπό την επιμόρφωση των παιδιών με τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Παρουσιαστές ο Βασίλης Τσιβιλίκας και η Μαριάννα Τόλη. Η σειρά προβλήθηκε από την ΕΤ-2 την τηλεοπτική σεζόν 1987-88.