Οι “Λατερνατίβα” είναι μια μπάντα αποτελούμενη από 5 μέλη φίλοι μεταξύ τους στη ζωή συνεργάτες στη μουσική σκηνή. Αρχικά τα ιδρυτικά μέλη (Δημήτρης Στεφόπουλος, Λέανδρος Δαυίδ και Δημήτρης Φυδανάκης) είχαν την ιδέα να φτιάξουν μια μπάντα διαφορετική από τις άλλες, μία μπάντα που να κινείται σε παραδοσιακούς δρόμους, διασχίζοντας έντεχνα μονοπάτια και μπλέκοντας δυτικό – ανατολίτικα ακούσματα αλλά παντρεύοντας και το λαϊκό με το ethnic δημιουργώντας διασκευές γνωστών κομματιών και όχι μόνο.

Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκαν δειλά δειλά οι “Λατερνατίβα”.

Γιατί “Λατερνατίβα” και τι σημαίνει;; – Η λέξη Λατερνατίβα είναι σύνθετη και βγαίνει από τη λέξη Λατέρνα=(τη γνωστή σε όλους μας λατέρνα) και τη λέξη κολεκτίβα =(το σύνολο ατόμων που δουλεύουν μαζί σε ένα κοινό έργο χωρίς να βασίζονται σε εσωτερικές ιεραρχίες).
Από τις πρώτες κιόλας μέρες μπήκαν στην μπάντα τα άλλα 2 μέλη (ο Γιώργος Ευαγγέλου και ο Κώστας Γραβάνης) και κάπως έτσι έδεσε η ομάδα.

Τα πρώτα τους βήματα είναι εντυπωσιακά και φιλόδοξα καθώς 2-3 μήνες από την ίδρυση της μπάντας κατάφεραν να κερδίσουν το πρώτο βραβείο στον μουσικό διαγωνισμό «Rockin’Loud III Festival by Street Radio” που είχε ως έπαθλο συμμετοχή στο line up του 38ου River Party στο Νεστόριο Καστοριάς.

Η πρώτη τους μεγάλη εμφάνιση έγινε στο Holy Wood stage ένω ακολούθησε ακόμα μια εμφάνιση στο Ρυθμός Stage.

Τον περασμένο Μάϊο συμμετείχαν στο Battle of the Bands που έλαβε χώρα στο Kremlino Stage όπου και κατέκτησαν την 3η θέση και παράλληλα ένα Single με την Panic Records.

Λέανδρος Δαυίδ: κιθάρα-τραγούδι
Κώστας Γραβάνης: κρουστά
Δημήτρης Στεφόπουλος: βιολί-τραγούδι
Δημήτρης Φυδανάκης:μπουζούκι-τραγούδι
Γιώργος Ευαγγέλου:μπάσο