Το γράψιμο είναι από τις μεγαλύτερες δημιουργίες στη δραστηριότητα του ανθρώπου. Είναι η δημιουργία που πάντα φέρνει κάτι καινούριο. Χαρίζει στον συγγραφέα τη δυνατότητα να δραστηριοποιήσει τη σκέψη του, να αφυπνίσει συναισθήματα και φαντασία, να δώσει μορφή στο χαοτικό συνονθύλευμα λέξεων, ιδεών και πληροφοριών που έχει στο μυαλό του.

Είναι ένας δύσκολος και κοπιαστικός αγώνας και όποιος θέλει να το ακολουθήσει πρέπει να οπλιστεί με υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που θ’ ανταμείψει τον μόχθο του με μια αληθινή πέρα για πέρα ικανοποίηση.

Όπως κάθε τέχνη αλλά κυρίως στο γράψιμο υπάρχει την ώρα της δημιουργίας ένας μαγικός κόσμος, ένα μεγαλείο, ένα ιερό θαύμα που εντείνει κάθε λειτουργία για όσο διαρκεί και ταξιδεύει σε κόσμους άγνωστους και μαγικούς.

Όποιος ασχολείται με το γράψιμο βιώνει βαθύτερα τα πράγματα και τους ανθρώπους κι αρχίζει να αισθάνεται ένα παράξενο ξάφνιασμα από το νέο κόσμο που του παρουσιάζει ο αχαλίνωτος καλπασμός της φαντασίας.

Αλλά δεν είναι αρκετή μόνο η σύλληψη μιας ιδέας, ενός θέματος που μπορεί να βάλει σε μία τάξη το σκόρπιο υλικό από λέξεις που έχουμε στο μυαλό μας και να αποδώσουμε μια ιστορία αν δεν αφοσιωθούμε σε αυτό με ψυχή και σώμα.

Γι αυτό πριν ξεκινήσετε αναρωτηθείτε:

Ποιο ρόλο θα παίξει στη ζωή σας το γράψιμο;
Πόσο σας ενδιαφέρει ως τέχνη, ως δημιουργία;
Ποια πλευρά του εαυτού σας καλύπτει;
Τι προσδοκάτε να πετύχετε;

Το καλό γράψιμο προέρχεται από τη σκληρή δουλειά κι όσο κάποιος ασχολείται με αυτό κερδίζει εμπειρία να δουλεύει επίμονα και σωστά το λόγο του.

Για να μπορεί κάποιος να γράφει καλά πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαβάζει.

Να διαβάζει όσο γίνεται πιο πολύ κι αυτό όχι ως απλός αναγνώστης, αλλά με την κριτική ματιά ενός συγγραφέα.

Να βλέπει σε κάθε βιβλίο πως είναι δομημένο, ποια συναισθήματα διεγείρει και φυσικά ένας παραλληλισμός με τα δικά του γραφτά θα τον βελτιώσουν.

Το γράψιμο είναι ένα σοβαρό παιχνίδι κι έχει την απαίτηση της απόλυτα αληθινής προσήλωσης, όπως ο πατέρας σε μια οικογένεια. Θέλει το συγγραφέα να είναι ο εαυτός του κατ’ αρχήν για να μπορεί να ασχολείται και με άλλους χαρακτήρες.

Οι λέξεις είναι το σπουδαιότερο υλικό με μεγάλο νόημα η κάθε μία χωριστά και πρέπει σαν κρίκοι μιας αλυσίδας να ενωθούν με σωστό τρόπο βάση των γραμματικών κανόνων που θα εκφράσουν με σαφήνεια και ζωντάνια το αποτέλεσμα όσων θέλουμε να διατυπώσουμε.

Ένα κείμενο δεν είναι άλλο από λέξεις βαλμένες στη σειρά που αφηγούνται μια ιστορία. Κάθε λέξη που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι η κατάλληλη ώστε να διεγείρει όλους τους παράγοντες συγκίνησης των πέντε αισθήσεων.

Σημαντικοί παράγοντες για μια γραφή με ενδιαφέρον είναι:

οι δραματικές κορυφώσεις
οι δοκιμασίες
τα εμπόδια
οι συγκρούσεις
η συγκίνηση
η έκπληξη
τα διλήμματα
Ο συναισθηματικός κόσμος του ήρωα

Η επινόηση του ήρωα μπροστά στα διλήμματα και οι αποφάσεις του, οι δοκιμασίες, οι αντιστάσεις και οι επιπτώσεις του είναι επιθυμητοί και αναγκαίοι παράγοντες για τη συγγραφή μιας ενδιαφέρουσας ιστορίας και πρέπει να καταγράφονται με ύφος και πειστικότητα, ώστε να πείθουν και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

Η αφήγηση πρέπει να έχει ρυθμό, μια κλιμακωτή κορύφωση, με διακριτά τα στοιχεία της συναισθηματικής ανταπόκρισης σε όσα συμβαίνουν στον ήρωα για να γεννάει εικόνες σε κάθε περιγραφή.

Τότε το βιβλίο θα έχει μια καλή δόμηση και είναι σίγουρο, ότι και η τύχη του θα είναι ανάλογη.

Τρία βασικά στοιχεία που θα σας βοηθήσουν όταν θα αρχίσει το γράψιμο.

·Πάντα να κρατάτε σημειώσεις.

·Να γίνετε παρατηρητικοί σε όλες τις συναναστροφές.

·Να παρακολουθείτε συζητήσεις για να γράφετε αληθοφανείς διαλόγους.

Επιμονή και υπομονή, το γράψιμο δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά όταν τελειώσετε θα αισθάνεστε μια εσωτερική πληρότητα και μια περηφάνια που θα σας σπρώχνει να αρχίσετε από την αρχή αυτή την κοπιαστική δουλειά γράφοντας ένα καινούριο βιβλίο.