panselinos

Της Άννας Παχή

Δεν είναι η μοναδική του χρόνου, είναι όμως η πιο σημαντική. Μαγευτική, πολυτραγουδισμένη. Την περιμένουν όλοι με ανυπομονησία. Το βράδυ της εμφάνισής της, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι μένουν ανοιχτά, γίνονται συναυλίες, εκδηλώσεις. Ρομαντικοί και μη σχεδιάζουν εξόδους, βόλτες, έτσι απλά για να τη δουν.

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος… Ποτέ άλλοτε το φεγγάρι δεν φαίνεται τόσο μεγάλο. Τόσο γεμάτο χρώμα, τόσο κοντινό.. Λες και περιμένει να το αγγίξεις. Η Σελήνη, όχι τυχαία, θεωρείται θεότητα. Των ονειροπόλων, των ερωτευμένων, των μελαγχολικών.

Ένας μοναχικός δορυφόρος, ο πιο φωτεινός μετά τον Ήλιο, ίσως επειδή είναι ο κοντινότερος. Γυρίζει γύρω από τη Γη και την επηρεάζει ποικιλοτρόπως. Οι παλίρροιες είναι μια μόνο έκφανση αυτής της επιρροής. Η θάλασσα φουσκώνει ανάλογα με τις φάσεις του τόσο κοντινού και τόσο μακρινού συνάμα ουράνιου σώματος.

Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη “σέλας”, που θα πει φως. Αδερφή του Ήλιου που τη φωτίζει πάντοτε, υπήρξε ανέκαθεν θηλυκή θεότητα. Λατρεύτηκε από όλες τις θρησκείες που στο μυστήριό της οριοθετούσαν τα μυστικά της ζωής.

Υπήρξε το πρώτο βήμα για την εξερεύνηση του διαστήματος. Πρώτος, την επισκέφτηκε έστω και νοητά ο Ιούλιος Βερν με το βιβλίο του “Από τη γη στη σελήνη”. Το όραμά του έγινε πραγματικότητα το 1969 όταν ο Νιλ Άρμστρονγκ μαζί με τον Μπαζ Όλντριν πάτησαν για πρώτη φορά στην επιφάνειά της. Είχε προηγηθεί, το 1959 η μη επανδρωμένη αποστολή της Σοβιετικής Ένωσης, με το ταιριαστό όνομα, Λούνα.  Από τότε, η Σελήνη δέχτηκε πολλούς αστροναύτες, πολλά διαστημόπλοια, πολλά σκουπίδια. Οι αχανείς πεδιάδες της, ονομάστηκαν Θάλασσες. Εκπονήθηκαν σχέδια για την εκμετάλλευσή της. Αν ήταν δυνατόν, θα την έκοβαν σε κομμάτια προς πώληση. Ο άνθρωπος, αυτό το τέρας, προσπαθεί να μειώσει ότι είναι μεγαλύτερο από αυτόν.

Παρά τις επιστημονικές φωτογραφίες και εξηγήσεις, που δείχνουν έναν άγονο, άνυδρο και χωρίς ζωή τόπο, η Σελήνη δεν έχασε ποτέ τη γοητεία της. Η περίφημη “αθέατη” πλευρά της, και όχι μόνο, εξακολουθεί να σαγηνεύει. Το φως που εκπέμπει, άλλοτε χλωμό, άλλοτε ζωηρό οδηγεί το μυαλό σε ατελείωτες ονειροπολήσεις. Θα βρίσκεται πάντα στην Τέχνη και στους ανεκπλήρωτους ανθρώπινους πόθους. Σύμβουλος, οδηγός, συνοδοιπόρος.