Ο Μάρκ Χέιερ (Mark Heyer), από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Άμχερστ, ανέπτυξε έναν αλγόριθμο, ο οποίος εκφράζει την κίνηση των αερίων στον δίσκο του Γαλαξία μας ως μουσικές νότες. Αποκαλεί την παράξενη μουσική, που προκύπτει, «Milky Way Blues».

«Αυτή η μουσική σάς επιτρέπει να ‘ακούτε’ τις κινήσεις του Γαλαξία μας», ανέφερε ο αστρονόμος, επισημάινοντας ότι «οι νότες αντανακλούν τις ταχύτητες του αερίου που περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας».

Χρησιμοποιώντας μία πεντατονική κλίμακα, χαρτογράφησε 20 χρόνια ραδιοτηλεοπτικών δεδομένων για το αέριο στο Γαλαξία μας, με νότες και μουσικά όργανα.

Τα αέρια που γεμίζουν το διαστρικό μέσο, εμφανίζονται σε τρεις φάσεις: ατομική, μοριακή και ιονισμένη. Επίσης, κινούνται είτε προς εμάς είτε μακριά από εμάς.

Με βάση τα φάσματά τους, οι φάσεις του αερίου μεταφράστηκαν σε μουσικά όργανα: ξυλόφωνο και πιάνο για μοριακό αέριο, ακουστικά μπάσα για ατομικό αέριο και σαξόφωνο για ιονισμένο αέριο.

Οι υψηλές νότες (μπλε χρώμα στο βίντεο) δείχνουν ότι το αέριο κινείται προς το μέρος μας και οι χαμηλές νότες (κόκκινο χώρμα στο βίντεο) ότι το αέριο απομακρύνεται. Οι μακρύτερες νότες υποδεικνύουν μια ισχυρότερη γραμμή εκπομπών.

Πηγή: Snoopit24