Ξεκίνησε η λειτουργία του “Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου” στην Αθήνα, “Iannis Nikou Painting Center”.

Μετά τα εγκαίνια στο Μόναχο του αντίστοιχου “Κέντρου”, ακολουθεί η Αθήνα.

Το “Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου”, Αγ. Παρασκευής 11 (Στοά Ντάβαρη) Χαλάνδρι, θα είναι επισκέψιμο σε καθημερινή βάση, με μόνιμη και εναλλασσόμενη έκθεση έργων του καλλιτέχνη.

Βιoγραφία του καλλιτέχνη

O Γιάννης Νίκου, είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους και κύριος εκπρόσωπος του “Μαγικού Ρεαλισμού”.

Στην ιδιαίτερα συμβολιστική ζωγραφική του έχει προσθέσει και υπερρεαλιστικά στοιχεία, από την πρώτη περίοδο δουλειάς του (1970-1990), δημιουργώντας έτσι μια πολύ προσωπική και αναγνωρίσιμη ταυτότητα.

Ο Γιάννης Νίκου σπούδασε ζωγραφική στην Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Εκείνη την περίοδο σπούδασε παράλληλα Υποκριτική και Σκηνογραφία στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου Αθηνών καθώς και κλασσική κιθάρα. Ασχολήθηκε  με την τοιχογραφία και την γλυπτική κι έκανε σκηνογραφίες και κοστούμια για θεατρικές παραστάσεις.

Μεταξύ διαφόρων διακρίσεων, το έργο του παρουσιάστηκε στην βραβευμένη ταινία “Ο σουρρεαλισμός στην Ελληνική ζωγραφική” ( Α’ βραβείο ταινίας μικρού μήκους στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).

Κατά την περίοδο όπου ζει στην Ιταλία, βραβεύθηκε από την Νομαρχία της Umbria, το υπουργείο Τουρισμού και την UNICEF, ενώ η Διεθνής Επιτροπή Τέχνης του Lugano, του απονέμει τον τίτλο του magister και περιλαμβάνει το έργο του στην ειδική έκδοση “Πρωταγωνιστές της Ιταλικής Τέχνης”. Στην VII Ευρωπαϊκή Biennale στην Ρώμη του απονέμεται το βραβείο σχεδίου, για τον Κύκλο του “Έργα  με μολύβι”.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η έκθεση του στο ιστορικό Palazzo Spinola (Γένοβα )όπου εξέθεσε για πρώτη φορά ξένος καλλιτέχνης.

Το έργο του μεταξύ άλλων εκθέσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό, τιμήθηκε σε σημαντικές εκθέσεις από τον Δήμο Θεσσαλονίκης (2004), το “Μουσείο Βορρέ” (Αθήνα2007), το “Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλλας”(2007) .

Το 2009 πραγματοποιήθηκε ιδιαίτερης σημασίας έκθεση  από τον Δήμο Αθηναίων, στο Γκάζι. Το 2017 εξέθεσε στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου.

To 2016, κυκλοφόρησε συλλεκτική έκδοση με 3 ασημένια νομίσματα από έργα του “Βιβλικού Κύκλου” του καλλιτέχνη, από τo Cook island.

Από την Ιταλία επέστρεψε για να πραγματοποιήσει ένα παλιό του όνειρο, την δημιουργία ενός χώρου μέσα στην φύση, όπου ζει και ζωγραφίζει μέσα σε ιδανικές συνθήκες.

Στο έργο του, συναντάμε μια ιδιαιτερότητα ασυνήθιστη  για την εικαστική πραγματικότητα. Ευρύτατη θεματολογία κατανεμημένη σε ενότητες, που φιλοτεχνούνται χρονολογικά παράλληλα και δεν αποτελούν διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη. Μεταξύ αυτών των  θεματικών “Κύκλων” είναι: o “Αλληγορικός Κύκλος”, ο “ Ρομαντικός  Κύκλος”, “ o  Κόσμος των Αγγέλων”, ο “Βιβλικός Κύκλος – Αποκάλυψη ”, ο “Μυθολογικός  Κύκλος ”,  ο “Ιστορικός  Κύκλος”, “Abstraction”, “o Κόσμος με τις Μάσκες”,  τα “Έργα με μολύβι” κ.α.

Αξιομνημόνευτες είναι οι επικών διαστάσεων ελαιογραφίες  του όπως η “Τριλογία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου(8x2m.)”, “Ο Χορός της Περσεφόνης 5,60×1,90cm)”, κ.α, που βρίσκονται σε Μουσεία και συλλογές.

Εξέχοντα ρόλο στη ζωγραφική του έχει το σχέδιο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν  ιστορικοί τέχνης . “Παλμικό, υπερευαίσθητο, κινητικό, το σχέδιο του Γιάννη Νίκου εξασφαλίζει γερά θεμέλια στα λάδια του, ανακηρύσσοντας τον συγχρόνως μεγάλο μετρ”. (Δρ. Ντόρα Ρογκάν, ιστορικός Τέχνης, «Art and Living», Αθήνα 1996).

Λόγω της πληθωρικής του φαντασίας και της σχεδιαστικής του δεινότητας έχει χαρακτηριστεί “εικαστικός Spielberg”. (Δρ. Μάρθα Ιωαννίδου, Ιστορικός Τέχνης).

Το 2016, συστήθηκε το “Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου”, που έχει ως αντικείμενο την μελέτη και διάδοση του έργου του. Τον Νοέμβριο του 2018, έγινε η έναρξη της λειτουργίας του “Κέντρου Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου” στο Μόναχο.

Παράλληλα, από τον Aπρίλιο του 2019, λειτουργεί το “Κέντρο Ζωγραφικής Γιάννη Νίκου” στην Αθήνα (Αγίας Παρασκευής 11, Στοά Ντάβαρη,15232  Χαλάνδρι), με μόνιμη επίσης έκθεση έργων του καλλιτέχνη, επιλεγμένων από όλους τους θεματικούς του “Κύκλους”.

Σύμφωνα με τον Ιταλό ιστορικό Τέχνης,Μauro Bocci: “Έτσι λοιπόν, όπως ο Αρχαίος Λουκιανός, ο Γιάννης Νίκου με την ζωγραφική του, δημιουργεί όνειρα ξεχωριστά για τον καθένα μας, στο όνομα της Τέχνης”.