oedinus

Της Άννας Παχή

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο Οιδίνους προσπαθεί να ξεφύγει από τη φυλακή που ο ίδιος επέβαλλε στον εαυτό του. Οιδίνους μπορεί να είναι ο καθένας μας….

Ένα αστικό ζευγάρι φιλολόγων γιορτάζει τα γενέθλια του γιού του. Το κλίμα τεχνητά εορταστικό και οι δυο προσπαθούν σκληρά να χαρούν το ευτυχές γεγονός. Γιατί; Επειδή ο γιος έχει πεθάνει εδώ και χρόνια. Τη θέση του, για να μπορέσει το ζευγάρι να ανταπεξέλθει σε αυτήν την απέραντη θλίψης, έχει πάρει ο πατέρας. Ο σύζυγος είναι και γιος, η σύζυγος είναι και μάνα.

Η νοσηρότητα αυτού του εγχειρήματος δεν αφήνει τις προσωπικότητες των ηρώων χωρίς συνέπειες. Ζουν σε διπλή πραγματικότητα: Αυτήν που υπάρχει και αυτήν που έχουν φτιάξει. Το βάρος όμως, αβάσταχτο και τα “γενέθλια” πυροδοτούν την αναμενόμενη έκρηξη που διαλύει τόσο το πραγματικό όσο και το τεχνητό σύμπαν του ζευγαριού.

Ο Σοφοκλής συναντά τον Έντουαρντ Άλμπυ σε ένα έργο σκληρό, καθόλου όμως δυσνόητο. Όλα αποκαλύπτονται. Τα συναισθήματα έντονα, οι λεκτικοί και σωματικοί διαξιφισμοί θυελλώδεις. Πόσο εύκολα μπορείς να είσαι δυο άνθρωποι ταυτόχρονα, πόσο μπορείς να αντέξεις δυο αντικρουόμενους χαρακτήρες μέσα σου;

Η διχοτόμηση των ηρώων σπαρακτική. Πως γίνεται – αν γίνεται – να βγει ο καθένας από τη δική του εκούσια φυλακή; Η απάντηση επί σκηνής.

Το έργο έγραψε ο Θανάσης Τριαρίδης. Πέρα από την καθαυτή θεατρική του πλοκή περιέχει και μια ενδιαφέρουσα θεωρία τόσο για τον “Οιδίποδα Τύραννο” όσο και για τις επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε. Η σκηνοθεσία είναι του Λάζαρου Γεωργακόπουλου ο οποίος συμπρωταγωνιστεί με την Άννα Μάσχα. Οι ερμηνείες τους εξαιρετικές, αποδίδουν τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των ηρώων με νεύρο και αγριότητα καταφέρνοντας ταυτόχρονα να δώσουν τη συναισθηματική διάσταση στο δράμα που βιώνουν. Αγάπη, τρυφερότητα, μίσος, αγωνία. Ο καθένας υποδύεται το διπλό του ρόλο με την άνεση που δίνει το ταλέντο και η δουλειά που εμφανώς έχουν καταβάλλει.

Η τραγωδία είναι πανταχού παρούσα και τα ερωτήματα που θέτει το έργο διαχρονικά και πανανθρώπινα. Ο “Οιδίνους” είναι παράσταση που προβληματίζει κι απευθύνεται στα βαθύτερα ένστικτα που αφορούν στην οικογένεια, μια κοινωνική σύμβαση τόσο θεμελιώδη όσο και επικίνδυνη για τον ψυχισμό του καθενός. Η παράσταση θα σας ακολουθεί για καιρό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Θανάσης Τριαρίδης

Σκηνοθεσία: Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Μουσική: Χρήστος Διαμαντής

Βοηθός σκηνοθέτη & δραματολογική ανάλυση: Ροζαλί Σινοπούλου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Ερμηνεύουν:

Λ: Λάζαρος Γεωργακόπουλος

Ι: Άννα Μάσχα

INFO

Προγραμματισμένη Πρεμιέρα: Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου

Παραστάσεις: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (έως και τις 4 Δεκεμβρίου)

Ώρα έναρξης παράστασης: 21.00

Τιμές Εισιτηρίων: 14€ (γενική είσοδος),  10€  (Φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), άνω των 65 και ανέργων
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Χώρος: Θέατρο Σφενδόνη, Μακρή 4, Μακρυγιάννη (πλησίον μετρό Ακρόπολη) || Τηλ.: 2155158968