imam1

Της Πέννυς Κροντηρά

Με πρωτογενή τα συστατικά της επιτυχίας και προσθέτοντας την ιδιαίτερη καλλιτεχνική τους ταυτότητα ενώνοντας τη Δύση με την Ανατολή οι Imam Baildi μας μεταφέρουν μέσα από τη μουσική τους, που λειτουργεί ως χρονοκάψουλα, σε περιόδους μίας άλλης εποχής που όλοι έχουμε ανάγκη για να μπορέσουμε να διασκεδάσουμε και να ξεσκάσουμε. Την Τρίτη 5 Ιουλίου στο θέατρο Πέτρας θα μαγειρέψουν μπροστά μας τη μαγική τους μουσική συνταγή διακτινίζοντας μας σε στιγμές μουσικού ντελίριου νοστιμίζοντας τη βραδιά μας για άλλη μια φορά, όπως το επιτυγχάνουν όλα αυτά τα χρόνια με τις συναυλίες τους.

Πως προέκυψε το όνομα;

Η διαδικασία με την οποία φτιάχνουμε τα κομμάτια έχει πολλά κοινά με τη μαγειρική. Ανακατεύουμε διαφορετικά συστατικά και περιμένουμε να δούμε αν το αποτέλεσμα θα είναι αξιόλογο. Συγκεκριμένα το Imam Baildi μας ταίριαξε γιατί περιέχει την έννοια του ανακατέματος Ανατολής και Δύσης, όπως και η μουσική μας.

Υπάρχει μία αοριστία μεταξύ ονομασίας και του γαϊδαράκου που έχετε ως σήμα. Ποιανού ιδέα ήταν και πως το επιλέξατε;

Ψάχναμε ένα σχέδιο για να φτιάξουμε ένα μπλουζάκι, και θέλαμε κάτι που να έχει κάποια σχέση με το καλοκαίρι. Ένα από τα σχέδια που έφτασαν στα χέρια μας ήταν ο γαϊδαράκος, και μας άρεσε πολύ τόσο από γραφιστική άποψη όσο και γιατί συμβολίζει ότι συνεχίζεις την πορεία σου ό, τι και αν συμβεί. Το σχέδιο είναι της Δανάης Τσουλούφα.

Ρετρό, τζαζ και έθνικ είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που σας έχουν δοθεί. Ποιος σας ταιριάζει «γάντι»;

Δε μας αρέσει να βάζουμε κατηγορίες, όχι μόνο στη δική μας μουσική αλλά και στη μουσική άλλων καλλιτεχνών. Για μας κάθε κομμάτι και κάθε καλλιτέχνης είναι μια ειδική περίπτωση που είτε σου αρέσει, είτε όχι.  Το μόνο συνδετικό στοιχείο που ισχύει πάντα είναι η έμπνευση από ή η αναφορά στον ήχο των παλιών ελληνικών τραγουδιών. Αυτά υπάρχουν τόσο όταν κάνουμε ένα remix ή διασκευή, όσο και όταν γράφουμε ένα καινούριο δικό μας κομμάτι.

Τι βρίσκετε στην εποχή της Λίντα, του Χιώτη, του Αττίκ που σας  εκφράζει και επιλέξατε να ασχολείστε με το συγκεκριμένο είδος μουσικής;

Η συγκίνηση, η αμεσότητα και το μοναδικό ηχόχρωμα των παλιών ηχογραφήσεων.

Σκέφτεστε μία στροφή στον μουσικό σας προσανατολισμό όπου τα τραγούδια θα είναι μόνο δημιουργίες δικές σας και όχι ενορχήστρωση παλαιότερων κομματιών;

Όταν κάνουμε ένα remix ή μια διασκευή ξεκινάμε με μια ιδέα αλλαγής μιας υπάρχουσας ιδέας και προσπαθούμε να δούμε πώς μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό. Όταν γράφουμε ένα δικό μας κομμάτι πάλι ξεκινάμε με μια ιδέα και αφού πάρει μια αρχική μορφή την αφήνουμε στην άκρη και την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι που έχει γραφτεί από κάποιον άλλον και εμείς αναλαμβάνουμε να του δώσουμε μια νέα υπόσταση. Συνεπώς και στις δύο περιπτώσεις αυτό που μας κινεί το ενδιαφέρον είναι η αλλαγή και ο πειραματισμός με ηχητικά πλαίσια και μεθόδους παραγωγής. Με βάση αυτό δεν ξέρουμε να απαντήσουμε αν κάποιος επόμενος δίσκος μας θα έχει εξ ολοκλήρου δικά μας κομμάτια. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσει να μας ενδιαφέρει η αλλαγή και στις δύο συνθήκες.

Ποιο το ωραιότερο σχόλιο που σας έχουν κάνει για τις εμφανίσεις σας;

Είναι πολλά, θα παραθέσουμε εδώ ένα μήνυμα που μας ήρθε στο facebook μετά από τη συναυλία μας στο Λονδίνο:

Imam Baildi..δεν έχω λόγια πραγματικά….Είστε όλοι απλά τέλειοι και από τα ελάχιστα αυθεντικά πράγματα που έχει βγάλει και έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.
Ειλικρινά ευχαριστούμε για μια ακόμα τέλεια συναυλία που μας χαρίσατε και σας έχουμε ανάγκη στο Λονδίνο πιο συχνά. 🙂 Ελπίζω ότι το νιώσατε και εσείς!! Συνεχίστε έτσι γιατί είσαστε σπάνιοι, μοναδικοί.”

Πως αισθάνεστε, Λύσανδρε και Ορέστη, για την επιτυχία που γνωρίζετε; Όταν υπήρχε όλο αυτό σαν ιδέα και μόνο είχατε φανταστεί την τόσο μεγάλη προτίμηση του κόσμου προς τη μουσική σας;

Δεν είχαμε κάποιο στόχο όταν ξεκινήσαμε και εξακολουθούμε να μην έχουμε ποσοτικούς στόχους. Ελπίζουμε να έχουμε πάντα την ίδια διάθεση και όρεξη για αυτό που κάνουμε.

Τι το ιδιαίτερο να περιμένουμε αυτό το καλοκαίρι από τα live σας;

Κάθε φορά που ετοιμάζουμε το πρόγραμμα των καλοκαιρινών συναυλιών μας προσπαθούμε να μεταφερθούμε στην ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις πανέμορφες αυτές βραδιές του καλοκαιριού. Για το θέατρο Πέτρας έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα με γρήγορο ρυθμό που στόχο έχει στο τέλος της βραδιάς να δημιουργηθεί αυτό το συγκινητικό συναίσθημα που σε κάνει να νιώθεις ότι το κοινό και το συγκρότημα είναι μια χαρούμενη παρέα. Θα παίξουμε όλα τα κομμάτια που έχει αγαπήσει ο κόσμος, κάποιες επιλογές από τον καινούριο δίσκο της τραγουδίστριάς μας Ρένας Μόρφη με τον τίτλο «Σούλη Ανατολή» και καινούριες ιδέες που θα αποτελέσουν υλικό του επόμενου studio album μας. Επίσης, μερικά από τα κομμάτια που παίζουμε μόνο στις ζωντανές συναυλίες, και κάποια από τα τραγούδια που έχουμε καιρό να επισκεφτούμε και μας έλειψαν.

imam2

Πείτε μας λίγα λόγια το νέο σας cd που περιλαμβάνει τραγούδια από τα  live σας. Ποια η αίσθηση που αφήνει;

Τα live album διαφέρουν από τα studio albums γιατί ενσωματώνουν όλη την ενέργεια που εισπράττει ο ακροατής όταν βρίσκεται στη συναυλία. Στην περίπτωσή μας υπάρχουν επιπλέον πολύ μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του πώς παίζονται τα κομμάτια στις συναυλίες και του πώς είναι στα studio albums μας. Ο λόγος είναι ότι συνήθως τα συγκροτήματα όταν γράφουν ένα δίσκο μπαίνουν στο studio και ηχογραφούν όλοι μαζί κομμάτια τα οποία μετά παίζουν στις συναυλίες περίπου με τον ίδιο τρόπο, ενώ εμείς φτιάχνουμε τα κομμάτια μέσα από μια διαδικασία παραγωγής που συνήθως βασίζεται στα samples (ηχητικά δείγματα) από παλιές ηχογραφήσεις. Και στη συνέχεια, για να παιχτούν ζωντανά, προσαρμόζονται στην ενορχήστρωση που έχουμε στα live, δηλαδή στις φωνές και τα όργανα που απαρτίζουν το συγκρότημα.

Ποια τα επαγγελματικά σας σχέδια;

To καλοκαίρι είναι γεμάτο από πολύ όμορφους σταθμούς σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και με συμμετοχές σε φεστιβάλ στη Γαλλία. Μόλις γυρίσουμε θα ξεκινήσουμε την παραγωγή του επόμενου studio album μας, για το οποίο έχουμε ήδη μαζέψει υλικό, τόσο με δικά μας κομμάτια, όσο και με διασκευές/remix, και ανυπομονούμε να το επεξεργαστούμε!

renaΡένα, είσαι η μοναδική γυναίκα στο συγκρότημα. Με τη φωνή σου μας ταξιδεύεις σε παλαιότερες δεκαετίες. Θα ήθελες να ζούσες εκείνη την περίοδο;

Η μουσική των παλαιότερων δεκαετιών ξυπνάει στους περισσότερους ένα συναίσθημα οικειότητας άσχετα από το αν ζούσαν εκείνη τη εποχή η όχι. Υπάρχει μια διαχρονικότητα μέσα σε αυτά τα τραγούδια που τα κάνει πάντα επίκαιρα και δικά σου. Χαίρομαι πολύ που έχουμε τέτοια κληρονομιά και μπορούμε να εξελισσόμαστε καλλιτεχνικά εμπνεόμενοι από αυτή, όμως δε θα ‘θελα να ζω στο παρελθόν. Ποτέ δε ξέρεις αν θα σου ταίριαζε η πραγματικότητα του πριν ή του μετά όσο και αν τη νοσταλγείς ή την ονειρεύεσαι.

Ήδη έκανες τον πρώτο σου δίσκο. Αν σου έκαναν πρόταση για καριέρα εκτός συγκροτήματος θα το σκεφτόσουν; Θα ήταν μεγάλο το δέλεαρ για εσένα;

Πιστεύω ότι ο επαγγελματικός μας δεσμός συσφίχτηκε ακόμη περισσότερο με αυτόν τον δίσκο και ουσιαστικά πρόκειται για μια επέκταση της συνεργασίας μας, αφού η «Σούλη Ανατολή» δεν θα μπορούσε να πάρει σάρκα και οστά αν δεν έκαναν την παραγωγή οι ίδιοι οι  Imam Baildi. Ο Ορέστης και ο Λύσανδρος, κατάφεραν να ταυτιστούν και οι ίδιοι με αυτή την ιδιαίτερη σύλληψη και να την πραγματοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Η κοινή μας πορεία ως τώρα διαγράφεται συναρπαστική για μένα και εύχομαι να έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο μπροστά μας.

Ποια η μυστική συνταγή σας Imam Baildi;

Ο πιο πολύς κόσμος το κάνει στο φούρνο. Εμείς προτιμούμε να το κάνουμε στην κατσαρόλα γιατί γίνονται οι μελιτζάνες πολύ τρυφερές. Και αν έχουμε χρόνο μετά την κατσαρόλα τα βάζουμε σε ταψάκι και τα περνάμε και από το grill για μισή ώρα.