Χημικοί στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ προχώρησαν στη δημιουργία βιώσιμης βενζίνης, χρησιμοποιώντας την μπύρα ως βασικό συστατικό.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στο ζήτημα των ορυκτών καυσίμων, προκειμένου να αντικατασταθεί το ντίζελ και η βενζίνη.

Μία από τις πιο χρησιμοποιούμενες εναλλακτικές λύσεις για τη βενζίνη παγκοσμίως είναι η βιοαιθανόλη. Μάλιστα, στις ΗΠΑ η βενζίνη πωλείται συνήθως ως μείγμα με 10% αιθανόλη.

Επίσης, είναι γνωστό ότι η αιθανόλη δεν αποτελεί τον ιδανικό αντικαταστάτη της βενζίνης, καθώς έχει ζητήματα όπως η χαμηλή πυκνότητα ενέργειας, αναμιγνύεται πολύ εύκολα με το νερό και μπορεί να διαβρώσει τους κινητήρες.

Ως μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση καυσίμων προτείνεται η βουτανόλη, αλλά αυτό είναι αρκετά δύσκολο να γίνει από βιώσιμες πηγές.

Οι επιστήμονες από τη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ εργάζονται επί χρόνια πάνω στην ανάπτυξη τεχνολογίας, η οποία θα μετατρέπει την ευρέως διαθέσιμη αιθανόλη σε βουτανόλη.

Ο καθηγητής Ντάνκαν Γουάς (Duncan Wass), επικεφαλής της έρευνας, επισήμανε ότι «το αλκοόλ στα αλκοολούχα ποτά είναι στην πραγματικότητα αιθανόλη-ακριβώς το ίδιο μόριο που θέλουμε να μετατρέψουμε σε βουτανόλη για αντικατάσταση της βενζίνης».

«Η αιθανόλη για καύσιμα βασίζεται ουσιαστικά σε μια διαδικασία ζύμωσης», ανέφερε. «Και αν η τεχνολογία μας», τόνισε, «λειτουργεί με αλκοολούχα ποτά (ειδικά μπύρα που είναι το καλύτερο μοντέλο), τότε δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα να κλιμακωθεί, για να κάνει τη βουτανόλη βενζίνη, σε βιομηχανική κλίμακα».

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της αιθανόλης σε βουτανόλη, ονομάζεται καταλύτης: πρόκειται για χημικά που μπορούν να επιταχύνουν και να ελέγξουν μια χημική αντίδραση και ήδη χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία πετροχημικών.

Το σημαντικό εύρημα της επιστημονικής ομάδας του Μπρίστολ είναι ότι οι καταλύτες τους θα μετατρέψουν τη μπύρα (ή συγκεκριμένα, την αιθανόλη στην μπύρα) σε βουτανόλη.

Προκειμένου να αποδείξουν ότι οι καταλύτες λειτουργούν με ένα «πραγματικό» μείγμα αιθανόλης, η ομάδα προχώρησε σε ένα βασικό βήμα στην κλιμάκωση αυτής της τεχνολογίας μέχρι τη βιομηχανική εφαρμογή.

«Η μετατροπή της μπύρας σε βενζίνη ήταν λίγο διασκεδαστική, και μοιάζει με την αξιοποίηση των περισσευμάτων του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού», είπε ο καθηγητής Γουάς. «Ωστόσο, η μπύρα αποτελεί ένα εξαιρετικό μοντέλο για το μείγμα χημικών ουσιών, το οποίο θα χρειαζόταν να χρησιμοποιήσουμε σε μια πραγματική βιομηχανική διαδικασία, πού δείχνει ότι αυτή η τεχνολογία είναι ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματικότητα».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Catalysis Science & Technology.

Πηγή: Snoopit24