Γράφει η Άννα Παχή

Ο Στράτος έχει ένα πολύ μεγάλο ελάττωμα. Λέει την αλήθεια και μόνον αυτήν. Η αλήθεια έχει πάντα συνέπειες, κι εκείνος τις υφίσταται όλες. Κυρίως, τον θυμό εκείνων που την ακούν.

Όλοι λένε πως αναζητούν την Αλήθεια, όταν όμως την αντικρίζουν, την αρνούνται ή την εμπαίζουν. Είναι ειδικό το βάρος της, κι όσο κι αν στη θεωρία είναι αγαπητή, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι τουλάχιστον, κάνουν ότι μπορούν για να την αποφύγουν. Ειδικά όταν εκείνη έρχεται αντιμέτωπη με τον εαυτό τους.

Η παράσταση «Κακά τα ψέματα» έχει πολλά κωμικά στοιχεία. Καταστάσεις καθημερινές – και μερικές όχι τόσο συνηθισμένες – αποκαλύπτουν το οξύμωρο του να ζητάς κάτι κι όταν το βρεις, να το απορρίπτεις.

Το κείμενο του Αλέξανδρου Χούντα είναι πολύ καλό. Στρωτή γλώσσα, γρήγοροι διάλογοι, εναλλαγές που δεν σε αφήνουν να βαρεθείς και πολλά χιουμοριστικά στοιχεία. Η σκηνοθεσία του, επίσης γοργή στο ρυθμό, συχνά ευρηματική, “στήνει” μια κατάσταση που απορροφά τον θεατή.

Ο Τάσος Γιαννόπουλος ερμηνεύει – θεωρώ – ιδανικά το Στράτο, άνθρωπο που (από κάποια ιδιοτροπία της φύσης ίσως; Από επιλογή;) είναι ανίκανος να πει ψέματα. Παρά την κωμική του στόφα, ή ίσως και λόγω αυτής, καταφέρνει να ‘περάσει’, υπόγεια είναι η αλήθεια, την τραγική πλευρά όσων υποστηρίζουν τα πιστεύω τους με κάθε τρόπο, όταν ο κόσμος γύρω τους είναι γεμάτος ανθρώπους που κάνουν το ακριβώς αντίθετο.

Ο κ. Γιαννόπουλος έχει δίπλα του άξιους ηθοποιούς που υποστηρίζουν την όλη παράσταση με τον καλύτερο τρόπο. Η σκληρή δουλειά και το κέφι τους είναι εμφανείς.

Όπως προείπα, η παράσταση έχει πολλά κωμικά στοιχεία, σίγουρα θα διασκεδάσετε. Αν κάνετε τον κόπο να την “διαβάσετε” λίγο παραπάνω, θα σας δώσει τροφή για σκέψη, ολοκληρώνοντας την εμπειρία της θέασης. Αξίζει να το κάνετε.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Χούντας

Σκηνικά-Κοστούμια: Μάρθα Χαραλαμπίδου

Μουσική εκτέλεση (βιόλα): Ηλίας Σδούκος

Σχεδιασμός φωτισμού-Επιμέλεια ήχου: Μανώλης Μπράτσης

Φωτογραφία: Σπύρος Χούντας , Ηλίας Αργυρακόπουλος

Επεξεργασία φωτογραφικού υλικού: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Παίζουν: Τάσος Γιαννόπουλος, Αλέξανδρος Χούντας, Μαρία Νάκου,

Διονύσης Στραβοράβδης, Κατερίνα Λουτσοπούλου

Κάθε Τετάρτη στις 21.30

Τιμές εισιτηρίων|12€ Κανονικό| 10€ μειωμένο

Τηλ. κρατήσεων| 210-3428650 μετά τις 17:30

Προπώληση: νiva.gr

Διάρκεια: 75′ χωρίς διάλειμμα

Θέατρο Αλκμήνη |Αλκμήνης 8| Γκάζι | Μετρό: Κεραμικός| 2103428650