Γράφει ο Κωνσταντίνος Σύρμος

Οι δημοσιογράφοι Καμπουράκης και Χατζής με αυτό το άθλιο «σκετς» τους, στο οποίο ο πρώτος παρίστανε τον τυφλό και ο δεύτερος έβγαζε κέρματα δήθεν για να δώσει στον ανήμπορο τυφλό, έθιξαν άθελα τους κάτι πολύ σημαντικό: την άμεση ταύτιση που έχει δώσει η κοινωνία στις έννοιες αναπηρία = ανημπόρια = ζητιανιά. Αυτό έχουμε μάθει, αυτό αναπαράγουμε. Βλέπουμε στον άνθρωπο που κινείται και πραγματοποιεί με διαφορετικό τρόπο από εμάς την οποιαδήποτε απλή πράξη, έναν ανήμπορο άνθρωπο. Και αισθανόμαστε το αυτόματο χρέος της φιλανθρωπίας.

Η φιλανθρωπία είναι ένας συγκεκαλυμμένος τρόπος, να θέτουμε τον εαυτό μας σε ανώτερη θέση από τον άλλο, από εκείνον που «φιλανθρωπούμε». Φιλανθρωπώ γιατί εγώ μπορώ, γιατί είμαι σε καλύτερη θέση από το υποκείμενο της φιλανθρωπίας μου. Το κάνω γιατί το ευχαριστώ προς εμένα από τον επωφελούμενο της φιλανθρωπικής μου πράξης, θα μου προσφέρει κύρος, ευχαρίστηση, αναγνώριση. Η άλλη όψη είναι ο ίδιος ο επωφελούμενος, ο ανάπηρος άνθρωπος εν προκειμένω. Ο οποίος, όντας μεγαλωμένος στην ίδια κοινωνία, παίρνει τον ρόλο του και καθώς γίνεται ο δέκτης της φιλανθρωπίας, νιώθει το ίδιο κύρος, την όμοια ευχαρίστηση και την ανάλογη αναγνώριση, για την άψογη προσαρμογή του στην θέση που τον έχουν τοποθετήσει.

Ας αντικαταστήσουμε την έννοια της φιλανθρωπίας, η οποία στην πράξη σημαίνει το δόσιμο υλικών πραγμάτων από κάποιον που μπορεί και τα έχει στην κατοχή του σε κάποιον που δεν δύναται λόγω των κακών που του έχουν συμβεί, να τα κατέχει. Και που διαχωρίζει τους ανθρώπους στους ικανούς και τους ανίκανους, επιβραβεύοντας μέσω της πράξης μιας φιλανθρωπίας, τους ικανούς για τις ικανότητές τους και τους ανίκανους για τις ανικανότητές τους. Ας βάλουμε στη θέση της την έννοια της αλληλεγγύης, γιατί αλληλεγγύη σημαίνει: το ηθικό καθήκον της αλληλοβοήθειας, της υποχρέωσης που έχουν τα μέλη μιας ομάδας να υποστηρίζονται και να ενισχύονται αμοιβαία. Η αμοιβαιότητα είναι αυτή που φέρνει τους ανθρώπους πλάι – πλάι. Εν κατακλείδι, ο άνθρωπος με αναπηρία που θα ζητήσει την βοήθειά σου, είναι αυτός που θέλει να ζητήσεις κι εσύ την δική του βοήθεια.