Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Η αγαπημένη κωμικός, επιστρέφει στη σκηνή προσφέροντας όχι μόνον το γέλιο, που τόσα χρόνια μας χαρίζει απλόχερα, αλλά κυρίως, την απόδειξη πως μπορούμε να υπερκεράσουμε όλα τα εμπόδια, με παντοτινό όπλο το χιούμορ. Η Κατερίνα Βρανά μιλάει στο iART.

Τι σε ώθησε στο stand up comedy, μια τέχνη που μόλις τα τελευταία χρόνια “ήρθε” στην Ελλάδα.

Σπούδασα θέατρο κι υποκριτική στην Αγγλία κι ενώ έψαχνα για δουλειά ως ηθοποιός στο Λονδίνο, έκανα σεμινάρια κωμικού αυτοσχεδιασμού (Improv) τα οποία με οδήγησαν σε ανάλογες παραστάσεις με διάφορες ομάδες. Από εκεί άρχισα να κάνω κωμικά σκετσάκια με μια δικιά μου ομάδα, οπότε, πολύ φυσικά άρχισα και stand up. Στην Αγγλία ο χώρος της κωμωδίας περιέχει και τα τρία είδη, αυτοσχεδιασμό, stand up και σκετσάκια οπότε κινείσαι πολύ ελεύθερα μεταξύ των ειδών. Το 2011 ήθελα να δω αν μπορούσα να κάνω stand up στα ελληνικά κι ήρθα Αθήνα να δοκιμάσω και βρήκα μια σκηνή σε φάση αναγέννησης.

Είσαι από τις πρώτες γυναίκες – αν όχι η πρώτη – που ανέβηκε στη σκηνή του stand up comedy. Υπήρξαν φορές που ένιωσες σεξισμό εξ αιτίας αυτού;

Πρώτα απ’ όλα,  να πω ότι δεν ήμουν η πρώτη. Αν μιλάμε για Αγγλία κι Αμερική δεν χρειάζεται να εξηγήσω πόσο εδραιωμένο είναι σαν μορφή και πόσες γυναίκες έχουν περάσει πριν από εμένα. Στην Ελλάδα το stand up comedy υπάρχει αρκετά χρόνια ώστε να έχουν υπάρξει άλλες γυναίκες πριν από εμένα. Από το 2011, που το stand up στην Ελλάδα πέρασε μια αναγέννηση κι έγινε ευρέως γνωστό, τυγχάνει να ακούγεται περισσότερο το δικό μου όνομα αλλά και πάλι αυτό δεν με κάνει την πρώτη γυναίκα που έκανε stand up στην Ελλάδα.

Υπάρχει σεξισμός αλλά είναι ένα περίεργο θέμα, καθόλου μονοδιάστατο και δεν περιγράφεται ούτε εύκολα, ούτε σωστά στο πλαίσιο μιας συνέντευξης. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι στη δική μου περίπτωση, έχω την τύχη να έχω βρεθεί σε ελάχιστες δύσκολες καταστάσεις.

Τι σημαίνει “σάτιρα” για σένα; Πιστεύεις πως υπάρχουν περιπτώσεις που έχει εκφυλιστεί;

Νομίζω πως το γεγονός ότι δυσκολεύομαι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση υποδεικνύει ότι μάλλον έχει εκφυλλιστεί ο όρος. Πιστεύω ότι η σάτιρα κι η κωμωδία είναι έως και δύο διαφορετικά είδη, γιατί η κωμωδία μπορεί να περιέχει σάτιρα αλλά μπορείς να κάνεις σάτιρα και χωρίς κωμωδία.

Αγαπάς τη δουλειά σου και φαίνεται. Υπήρχαν φορές που σε δυσκόλεψε, σε πλήγωσε;

Ευχαριστώ πολύ που λες ότι φαίνεται, γιατί όντως  λατρεύω τη δουλειά μου. Είναι  επάγγελμα που το μαθαίνεις μόνο κάνοντάς το, οπότε αναγκαστικά η αρχή είναι πάντα, για όσους το ασκούν,  πολύ δύσκολη. Αλλά με χαρά μπορώ να πω ότι ποτέ μα ποτέ δεν με έχει πληγώσει. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα.

Πως σε βοηθά το χιούμορ να ανταπεξέλθεις αυτήν την τόσο δύσκολη για σένα περίοδο;

Πιστεύω ότι το χιούμορ κάνει τη ζωή πιο εύκολη και στη δική μου περίπτωση μου έχει σώσει τη ζωή. Το ‘χω ξαναπεί και πριν αρρωστήσω, το λέω και τώρα: τις χειρότερες καταστάσεις της ζωής σου το χιούμορ της κάνει λίγο πιο εύκολες και τις καλύτερες τις απογειώνει.

Έχεις αποδείξει πως δεν το βάζεις κάτω. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη κινητήριος δύναμη ή είναι θέμα χαρακτήρα;

Το μόνο που κάνω, είναι να παίρνω κάθε μέρα όπως έρχεται. Γιατί αν σκεφτείς πολύ πίσω ή πολύ μπροστά χάνεσαι. Θα αντιμετωπίσω τα πράγματα όπως έρθουν κι άμα έχουν και κάτι αστείο, θα το χαρώ κιόλας. Δεν ξέρω αν αυτό είναι θέμα χαρακτήρα, ανατροφής ή επαγγέλματος. Μπορεί και τα τρία μαζί.

Μίλησέ μας για την παράσταση “Σχεδόν πέθανα”. Τι θα ήθελες να πάρει φεύγοντας ο κόσμος, εκτός από το γέλιο που του προσφέρεις;

Είναι μια περιγραφή και ταυτόχρονα διακωμώδηση των γεγονότων που πέρασα από τότε που αρρώστησα στη Μαλαισία τον Απρίλιο του 2017 όπου και σχεδόν πέθανα, αλλά τελικά παρέμεινα ζωντανή. Εξ ου και ο τίτλος. Θα ήθελα η παράσταση να δώσει στον κόσμο κυρίως γέλιο και ότι άλλο χρειάζεται να πάρει κανείς από μια τέτοιου είδους παράσταση. Γενικά θα ήθελα να είναι ένα πάρτι γέλιου και αγάπης.

Πες μας ένα πράγμα που θεωρείς ότι θα έκανε τον κόσμο καλύτερο;

Σιωπηλά τρυπάνια/κομπρεσέρ.

Πληροφορίες για την παράσταση

Στην καινούργια της παράσταση “Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)” που κάνει πρεμιέρα 4/2 στο Μικρό Παλλάς, η Κατερίνα Βρανά διακωμωδεί τη θυελλώδη περιπέτεια της υγείας της με τον πιο αστείο τρόπο.

Ήταν Απρίλιος του 2017, όταν η αγαπημένη stand-up κωμικός, το Πιο Αστείο Κορίτσι Στον Κόσμο (και με τη βούλα) ήταν περιοδεία στη Μαλαισία για παραστάσεις και αρρώστησε τόσο βαριά που έφτασε σε σημείο να κινδυνέψει η ζωή της.

Η Κατερίνα σώθηκε αλλά ακόμη αντιμετωπίζει προβλήματα με την κίνηση, την όραση και την ομιλία της. Αυτό, όμως, δεν τη σταματά απ’ το ν’ ανέβει στη σκηνή. Γιατί το χιούμορ της έμεινε αλώβητο. Όπως άλλωστε και το μαλλί της! Ελάτε να δείτε, λοιπόν, γιατί της αξίζει το hashtag “so brave”.

Στο ολοκαίνουριο stand-up show της η Κατερίνα θα μιλήσει για όλα! Για Μαλαισιανούς, Άγγλους κι Έλληνες γιατρούς, τσαχπίνες νοσηλεύτριες και γοητευτικούς φυσικοθεραπευτές. Για το πώς η κορτιζόνη αντικαθιστά το μπότοξ, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά ένα σωστό ζευγάρι σκουλαρίκια.

Η παράσταση αυτή αποδεικνύει περίτρανα πως τίποτα δεν σταματάει την Κατερίνα από τον απώτερο σκοπό της: Να γίνει Κυρίαρχος του Πλανήτη, τώρα και με αμαξίδιο!

Ταυτότητα παράστασης
Κατερίνα Βρανά- Staying Alive (Σχεδόν Πέθανα)
Πρεμιέρα: 4 Φεβρουαρίου (για οκτώ μόνο παραστάσεις)

Πού: Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link), Αθήνα
Πότε: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη έως και 24 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά
Εισιτήρια: 12 € γενική είσοδος, 10 € ΑΜΕΑ
Προπώληση: Viva.gr
Φωτογραφίες/αφίσα: Θοδωρής Βρανάς / Σάντρα Σωτηρίου

*Το θέατρο έχει πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Ενημερώστε όταν κάνετε κράτηση/αγορά εισιτηρίων σας.