kelly (3)

Της Άννας Παχή

H τραγουδίστρια Κέλλυ Καλτσή διαθέτει εξαιρετική φωνή, έντονη παρουσία κι ένα φωτεινό, εγκάρδιο χαμόγελο. Μίλησε στο iART για τις εμφανίσεις της στο El Convento Del Arte και πολλά ακόμη. Απολαύστε την.

Πες μας λίγα πράγματα για την εμφάνισή σου στο El Convento Del Arte.

Πρόκειται για την παράσταση που παρουσιάζουμε με τους Special K’z. Είμαι πολύ περήφανη για αυτήν τη μπάντα και για όσα έχουν κάνει. Δουλέψαμε πολύ. Κάθε χρόνο φτιάχνουμε ένα διαφορετικό project. Φέτος αποφάσισα να βάλω περισσότερο δικό μου υλικό ευελπιστώντας – όσο περνάει ο καιρός – να παρουσιάζω αποκλειστικά δικά μου τραγούδια. Θεωρώ ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να δείχνει τη δουλειά του. Φυσικά το ρεπερτόριό μας διανθίζεται και με άλλα είδη, τραγούδια που μας αρέσουν πολύ, σε παρόμοιο ύφος με τα δικά μας.  Indie pop, κάποια που πρότεινε η μπάντα, μερικά soundtracks καθώς και κάποια κομμάτια με ξεχωριστό στίχο. Είναι βασικό για μένα να λέει κάτι ο στίχος αλλιώς δε μπορώ να το πω. Σαφώς η μουσική παίζει ρόλο αλλά θεωρώ πως το 50% ανήκει στο στίχο. Θέλω να νιώθω αυτό που τραγουδάω. Πολλά τραγούδια του προγράμματος τα επέλεξα ακριβώς για αυτό. Όσο για το El Convento Del Arte είναι πολύ όμορφος χώρος, ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός.

kelly (1)Toxic Butterfly. Είναι πολύ ωραίο τραγούδι με ιδιαίτερους στίχους…

Το τραγούδι μιλά για μια γυναίκα που δεν ήταν «κακιά», έγινε όμως, επειδή οι συνθήκες την οδήγησαν σε αυτό. Είναι καθαρά εκδικητικό τραγούδι και το αγαπώ πολύ, είναι βιωματικό και «γυναικείο».

Διαθέτεις έντονη σκηνική παρουσία, σκέφτεσαι καθόλου το μουσικό θέατρο;

Θα ήθελα πολύ να κάνω κάτι τέτοιο, για αυτό και παρακολούθησα κάποια σεμινάρια στο Μικρό Πολυτεχνείο και στο Θέατρο Αλλαγών, επιθυμώ να αποκτήσω λίγη παραπάνω εκπαίδευση πριν το τολμήσω. Η ηθοποιία δεν είναι απλό πράγμα και το κατάλαβα παρακολουθώντας κάποιες παραστάσεις στο Αλλαγών, το βρήκα ζόρικο… Δεν είναι όπως το τραγούδι, είναι πρωταθλητισμός. Μου αρέσει όμως πολύ. Ως καλλιτέχνης προσπαθώ να παρουσιάζω κάτι που πρώτα από όλα, θα αρέσει σε μένα και μου αρέσει όχι μόνο να ακούω αλλά και να βλέπω.

Δεν υπάρχει ρίσκο στο να κάνεις μόνο τα πράγματα που σου αρέσουν;

Φυσικά. Μόνο ρίσκο έχει. Καταρχάς οικονομικό. Από την άλλη, δε μπορώ να κάνω διαφορετικά, «κλωτσάω».

Όλα σου τα τραγούδια έχουν κοινούς παρανομαστές. Δεν είναι ίδια βέβαια, αλλά έχουν κοινές καταβολές.

Σαφώς θέλω να υπάρχουν κοινά στοιχεία. Σε αυτό το project τουλάχιστον, αργότερα μπορεί να κάνω κάτι τελείως διαφορετικό.

Τραγουδάς swing, indie pop, είδη που είναι  ατμοσφαιρικά, αισθαντικά, πιο «της καρδιάς». Πως αντιδρά το κοινό μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την εμπειρία σου;

Ο κόσμος αρχίζει να είναι πιο θετικός, πιο ανοιχτός αν και με πολύ αργούς ρυθμούς. Όταν όμως δει και ακούσει κάτι καλό, το ψάχνει παραπάνω. Θέλει δουλειά πάντως.

Πέρα από όλα όσα κάνεις αυτή τη στιγμή, με τι θα ήθελες να ασχοληθείς στο μέλλον; Τι θα ήταν το τελείως διαφορετικό που θα επιθυμούσες να κάνεις;

Δοκιμάζω ήδη κάτι εντελώς άλλο. Έχω τελειώσει τη Γυμναστική Ακαδημία και ασχολούμαι πολύ με το pilates διδάσκω κιόλας. Θέλω, δεν ξέρω τον τρόπο ακόμη, να «μπλέξω» τη μουσική μου με τη γυμναστική αυτή και να την κάνω πιο ενεργειακή,  πιο κινησιολογική, πιο εσωτερική από ότι είναι ήδη. Σε βοηθάει σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά. Πιστεύω πως όταν το μάθω καλά, ο τρόπος θα αποκαλυφθεί μόνος του και θα απευθυνθώ στις γυναίκες που στην εποχή μας είμαστε πολύ πονεμένες. Μέσα από το pilates και τη μουσική που θα το διανθίζει θέλω να μιλάω και να τις βοηθάω με κάποιο τρόπο. Κι αυτό βιωματικό είναι, κάποια περίοδο της ζωής μου ήμουν πολύ άσχημα και η γυμναστική με βοήθησε πολύ. Το pilates, οι αναπνοές, η μουσική με βοήθησαν να το ξεπεράσω. Θέλω να γίνει κάτι σαν ψυχαναλυτική γυμναστική. Οι γυναίκες δεν αισθάνονται όμορφες πια, ενώ είναι κι αυτός είναι ο στόχος. Να καταλάβει η κάθε μια μας πως είμαστε όμορφες και μέσα από αυτό θα γίνουμε ακόμη πιο όμορφες. Δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν να μας λέει το αντίθετο. Αυτό βέβαια είναι πολύ μακροπρόθεσμο σχέδιο.

kelly (2)

Ας επανέλθουμε στην μπάντα. Μιλάς με μεγάλη τρυφερότητα για αυτούς.

Τους αγαπάω πάρα πολύ. Μεγάλωσα με μουσικούς – ο πατέρας μου είναι μουσικός – κι από μικρό παιδί έζησα μαζί τους. Οι μουσικοί δε μεγαλώνουν, πόσω μάλλον όταν είναι αγόρια. Οπότε, και με τους Special K’z και με άλλες μπάντες που είχα, ένιωθα λίγο σα μαμά. Καθώς κάνω και την παραγωγή του project ο,τιδήποτε προκύπτει το οργανώνω και κανονίζω ότι μπορεί να χρειαστούν. Με τους Special K’z συνεργαζόμαστε δυο – τρία χρόνια τώρα. Είναι εξαιρετικοί μουσικοί και πολύ καλά παιδιά. Ξέρεις, κανονικά οι πρόβες πρέπει να πληρώνονται, όμως με τόσο περιορισμένο budget αυτό δεν είναι εφικτό. Προσφέρουν το χρόνο τους, τον οποίο θεωρώ πολύτιμο. Είναι πολύ σημαντικό για μένα και το εκτιμώ. Είναι τα «παιδιά μου».

kelly (4)Έχεις την εμπειρία του X Factor και την εμπειρία της σκηνής και της άμεσης επαφής με τον κόσμο. Η πρώτη τελείωσε, η δεύτερη συνεχίζεται. Τι σου έδωσε το X Factor;

Την επαφή με τη σκηνή και τον κόσμο την είχα χρόνια πριν, δεν ξεκίνησα από το X Factor. Ήταν όμως μια δυνατή εμπειρία γιατί δεν το είχα ξανακάνει, δεν είχα εκτεθεί ποτέ ξανά τόσο πολύ. Εμφανιζόμουν με τον πατέρα μου αλλά η αμεσότητα του live δε σχετίζεται με την τηλεόραση. Κι εκεί υπήρχε ζωντανό κοινό, αλλά υπήρχε και κάποιος που σου έλεγε «κοίτα την κάμερα». Αυτό ήταν κάτι που δεν είχα συνηθίσει, να κοιτάω την κάμερα. Την έψαχνα. Ήταν πολύ άγριο πράγμα γιατί σκέψου, ότι εκεί που ήσουν αγχωμένος, διότι θα έβγαινες μπροστά σε εκατομμύρια κόσμου να τραγουδήσεις, άκουγες διάφορα από το control. Κατ’ εμέ, πρέπει να είσαι προσηλωμένος μόνο στην ερμηνεία σου, έτσι όμως είναι η τηλεόραση. Σαν εμπειρία είναι και καλή και κακή. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δε θα το έκανα. Ίσως πριν δέκα χρόνια αλλά στο X Factor μιας άλλης χώρας. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει διαχωριστεί το talent από το reality show. Το  X Factor είναι talent show, άσχετα που το «κιτρίνιζαν» κάποιοι για χάρη της τηλεθέασης, και των εσόδων. Προσωπικά πήγα να δείξω τι κάνω και ποια είμαι καλλιτεχνικά, όχι με ποιόν κοιμάμαι ή να βγάλω τα οικογενειακά μου προς τα έξω. Θεωρώ πως πρέπει να διαχωριστούν talent με reality show ειδικά καθώς νέα παιδιά προσπαθούν να δείξουν τη δουλειά τους με αξιοπρέπεια.

Όσα πήρα θα μπορούσα να τα έχω μάθει και μόνη μου με πολλή δουλειά, πολύ κόπο. Αυτό κάνω τώρα.

Η ατμόσφαιρα του live επί σκηνής πρέπει να είναι τελείως διαφορετική.

Είναι μαγικό. Το κάνω επειδή οι ώρες πάνω στη σκηνή είναι οι ώρες της ζωής μου που είμαι ευτυχισμένη. Όχι χαρούμενη, ευτυχισμένη. Τόσο λόγω του κοινού, όσο και  λόγω όσων βρίσκονται στη σκηνή μαζί μου. Μ’ αρέσει πολύ όταν παίζω με τα παιδιά μου και γενικά όταν παίζω. Είμαι ευτυχισμένη. Μπορεί πριν να είμαι αγχωμένη, ακόμη και μίζερη γιατί μπορεί να μην έχουμε κόσμο, να σκέφτομαι πως θα πληρωθούν τα παιδιά, αλλά μετά το τρίτο τραγούδι έχω απογειωθεί.

kelly6Τι κάνεις όταν δεν είσαι στη σκηνή;

Κάθε μέρα είναι διαφορετική και προκύπτουν διάφορα. Συναντώ ανθρώπους για μελλοντικές συνεργασίες, γυμνάζομαι, συναντώ φίλους, πάω στο θέατρο, κάνω τα μαθήματά μου, παίζω με τα σκυλιά μου…. Κυρίως όμως, δουλεύω. Μου αρέσει όμως, γιατί τα πράγματα είναι «ανοιχτά»,  ευχάριστα. Ψάχνω διαρκώς καινούρια πράγματα, βλέπω τι γίνεται στον κόσμο και κλέβω ιδέες. Ψάχνω επίσης συνεργασίες με το εξωτερικό.

Πέρα από τις συνεργασίες, θα έφευγες από την Ελλάδα;

Ναι και όλοι ξέρουμε την απάντηση στο «γιατί». Δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα σχεδόν, θέλω να δημιουργήσω – όλοι μας – και μας κόβουν τα φτερά. Τα δικά μου τα φτερά θα τα κρατήσω. Δε είπα ότι θέλω να φύγω, με διώχνουν. Αγαπώ την πατρίδα μου αλλά το ότι γεννήθηκα σε μια χώρα δε σημαίνει πως θα μείνω σε αυτήν για πάντα. Είμαι πολίτης του κόσμου, άνθρωπος, ον. Σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχουμε όλοι, μπορούμε να κινηθούμε παντού, γιατί να μην κυκλοφορήσω; Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που τα καταφέρνουν μια χαρά και μπράβο τους. Κυρίως οι start up επιχειρήσεις, με νέα παιδιά που κάνουν πολύ ωραίες δουλειές κι ας ελπίσουμε πως θα υπάρξουν κι άλλοι τέτοιοι άνθρωποι. Τα πράγματα δεν είναι μόνο μαύρα. Είναι απλά θέμα νοοτροπίας και θεωρώ πως η πολύ νέα γενιά πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης.

Kelly Kaltsi and the Special K’z

El Convento Del Arte – Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο

Τηλέφωνο : 210 520 0602

Παραστάσεις: Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 και Πέμπτη 21 Απριλίου 2016