Η Κέλλυ Βουδούρη είναι ιδιαίτερα ταλαντούχα ερμηνεύτρια και γλυκός άνθρωπος. Μιλά στο iart.gr για το νέο της τραγούδι με τίτλο «Δε θα σε αφήσω πίσω», έναν φόρο τιμής. Τίνος πράγματος; Ας εξηγήσει η ίδια..

Ερμηνεύεις ένα ιδιαίτερα συγκινητικό κι απόλυτα αληθινό τραγούδι. Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Γιώργο Παντέλογλου και την Γιόλα Αργυροπούλου;

Το τραγούδι «Δεν θα σ’ αφήσω πίσω» γεννήθηκε από την σύμπραξη της ηλεκτρονικής σελίδας «Σκύλος στο δρόμο» την οποία επιμελείται η Γιόλα Αργυροπούλου με την πρόεδρο της πενταμελούς φιλοζωικής επιτροπής Δήμου Δάφνης – Υμηττού κα Γεωργία Σκιαδοπούλου. Εμείς ως εθελοντές μαζί με τον Γιώργο Παντέλογλου, ο οποίος υπογράφει και την μουσική, συντελέσαμε στην ολοκλήρωσή του. Θα έλεγα ότι η φιλοζωική δράση όλων των μελών της ομάδας στην πραγματικότητα είναι αυτή που μας έφερε κοντά.

Το τραγούδι έχει πολλές αναγνώσεις. Τι ένιωσες όταν διάβασες πρώτη φορά τους στίχους; Τι πιστεύεις πως έδωσες με την ερμηνεία σου;

Είναι εστιασμένο στα ζώα – πρόσφυγες του πρόσφατου πολέμου στην Ουκρανία. Όμως στην πραγματικότητα αφορά στον ξεριζωμό των ζώων γενικότερα. Οι στίχοι αρχικά με τάραξαν πολύ και με έκαναν να αισθανθώ την ανάγκη να τους αποδώσω έναν τόνο ισχυρής θέσης στο αίσθημα του αποχωρισμού.

Θα μπορούσα άνετα να χαρακτηρίσω το «Δεν θα σ’αφήσω πίσω» ως στρατευμένη τέχνη. Πιστεύεις κι εσύ κάτι τέτοιο; Μπορεί στην – τόσο υλική κι επιφανειακή εποχή μας – ένα τραγούδι να κάνει τη διαφορά;

Έχω την τύχη μέσα σε αυτήν την υλική και επιφανειακή εποχή που αναφέρετε να βλέπω να γίνονται θαύματα. Άνθρωποι να ρισκάρουν τις ζωές τους σώζοντας ζώα, ζώα να σώζουν βρέφη, ομάδες ανθρώπων να δρουν εξαιρετικά και αποτελεσματικά προστατεύοντας τα δικαιώματα των ζώων. Η τέχνη πάντα με έναν τρόπο συντροφεύει τις μεγάλες αλλαγές, οπότε ναι, είμαι σίγουρη πως ένα τραγούδι μπορεί να κάνει την διαφορά.

Το τραγούδι είναι αφιερωμένο στα ζώα – πρόσφυγες, στους ανθρώπους – πρόσφυγες και όσους προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο. Πως πιστεύεις πως θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον τόσο μέσα από την τέχνη, όσο κι εκτός αυτής;

Η ενέργεια που έχουν οι ομάδες , τα σύνολα, από μόνη της είναι η κινητήριος δύναμη για να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον.  Το να επιλέγουμε τη συμπόρευση με απώτερο σκοπό την αλληλεγγύη,  είναι από μόνο του μια θέση που μας δίνει τη δυνατότητα  να απαλύνουμε τον πόνο. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που αποφασίσαμε να ερμηνευτεί το «Δε θα σ’αφήσω πίσω» ως ντουέτο,  για να δώσουμε έμφαση στο ΜΑΖΙ , ειδικότερα σε ταραγμένους καιρούς.

Έχεις πει ότι «οριακά δεν μιλάμε για την πολιτική». Γιατί, νομίζεις; Πιστεύεις πως θα έπρεπε να μιλάμε περισσότερο;

Για ποια πολιτική να αντέξουμε να μιλήσουμε; Γι’ αυτή που σκορπά καταστροφή και θάνατο στο περιβάλλον; Γι’ αυτή που έχει ως κέντρο της οικονομικά οφέλη και τα τοποθετεί σε ανώτερη θέση από την ίδια τη ζωή; Δεν είναι πολιτική αυτό, είναι ισοπέδωση.

Δημιουργείς σε μια πολύ ταραγμένη εποχή. Πόσο δύσκολο είναι – αν είναι για σένα – να προχωρήσεις στο δρόμο που διάλεξες;

Δύσκολο είναι και θέλει πείσμα και αντοχές. Όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Θεωρώ πως κανένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να πράξει αλλιώς,  δεν μπορούμε να βάλουμε σε σίγαση το μέσα μας, ειδικότερα τώρα,  σε εποχές με τέτοια σύγχυση.

Θα ήθελα να μοιραστείς μαζί μας κάποιο όνειρο σου για το μέλλον.

Κάθε μέρα γεννιούνται όνειρα. Θα σας πω μόνο ότι θα με έκανε πολύ χαρούμενη αν το δικό μου έργο καταφέρει να επηρεάζει θετικά τις ζωές και άλλων ανθρώπων!