Της Άννας Παχή

Ουδείς μη κερατωμένος, έστω και μια φορά. Και ουδεμία επίσης, το κέρατο δεν έχει φύλο, είναι γένους ουδέτερου. Σε κανέναν δεν αρέσει – στη θεωρία – αλλά η πραγματικότητα, αγαπητοί, έχει άλλα σχέδια. Ας δούμε μαζί τα κυριότερα είδη:

  1. Το στιγμιαίο λάθος κέρατο

Πρόκειται για κέρατο της μιας φοράς. Απαντάται κυρίως σε πολυκαιρισμένες σχέσεις στις οποίες όμως υπάρχει ακόμη αγάπη. Κάποιος από τους δυο υποπίπτει στο αμάρτημα, χωρίς όμως περαιτέρω συνέπειες, κυρίως επειδή το αμάρτημα μένει κρυφό και δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

  1. Το serial κέρατο

Όπως εννοεί το όνομά του, συμβαίνει εξακολουθητικά σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η κυρίως σχέση δεν διαταράσσεται από τον κερατούντα. Απλώς, το συγκεκριμένο κέρατο καλύπτει ανασφάλειες, εγωισμούς και ποικίλα συναισθηματικά κενά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κερατωμένος ψυλιάζεται το κέρατο αλλά ή δεν έχει αποδείξεις, ή δεν ενδιαφέρεται να τις βρει. Καθώς έχει δεμένο το γάιδαρο του, τον αφήνει να νομίζει ότι κάτι κάνει.

  1. Το εκδικητικό κέρατο

Συνήθως μετά από σοβαρό καυγά, το ένα από τα δυο μέρη της σχέσης βγαίνει έξω και τα κάνει πουτάνα, συμπεριλαμβανομένης και μιας τυχαίας συνουσίας προκειμένου να «τιμωρήσει» το έτερο ήμισυ. Πρόκειται για εντελώς ηλίθια μορφή κέρατου.

  1. Το ερωτευμένο κέρατο

Όπου το ζευγάρι έχει χάσει το πάθος και το ενδιαφέρον του, αλλά εξακολουθεί να μένει μαζί λόγω κοινωνικών συμβάσεων, οικονομικών συμφερόντων, ή παιδιών. Το ένα από τα δυο μέρη συνεχίζει την ερωτική του ζωή εκτός εστίας και συχνά ερωτεύεται κιόλας. Επειδή όμως οι συμβάσεις είναι πολύ δυνατές, είναι τεχνικά αδύνατο να χωρίσει. Πρόκειται για θλιμμένο κέρατο και το πιο τραγουδισμένο. Δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία και λοιπά τέτοια.

  1. Το αμφίδρομο κέρατο

Εδώ το κέρατο είναι αμοιβαίο και πλανάται στον αέρα ανενόχλητο. Μυστήριο παραμένει η διατήρηση της κύριας σχέσης.

Το κέρατο είναι σοβαρό πράγμα και δείχνει πως η σχέση μπάζει νερά. Το κακό είναι πως αντί τα μέρη της σχέσης να δουν που βρίσκονται, αν θέλουν να συνεχίσουν ή όχι και τέλος πάντων, να λύσουν τα θέματά τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δημιουργούν καινούρια μπαίνοντας σε ένα φαύλο κύκλο. Το κέρατο χρειάζεται χρόνο, ενέργεια και φαντασία για να μη σε καταλάβει ο άλλος. Μπορείς κάλλιστα να διαθέσεις αυτόν τον χρόνο, την ενέργεια και τη φαντασία στη σχέση σου για να την κάνεις καλύτερη. Μάλλον όμως για μερικούς, ισχύει η ρήση «το ξένο είναι πιο γλυκό». Οι κερατούντες πάντως οφείλουν να είναι προσεκτικοί: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο για πολύ και κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει ο κερατάς.. Το ρίσκο είναι μεγάλο.