Για τους κατοίκους των ερήμων και τους ταξιδιώτες του παρελθόντος, αποτελούσαν σημαντικές στάσεις, καθώς σ΄ αυτές έβρισκαν καταφύγιο δροσιάς, αποφεύγοντας την αφυδάτωση και την υπερθερμία.

Σήμερα, ορισμένες οάσεις είναι ρομαντικοί προορισμοί για τουρίστες, ενώ άλλες εξακολουθούν να παίζουν τον βασικό ρόλο μιας πηγής νερού μέσα σε ένα ξηρό τοπίο, γεμάτο με άμμο.

Τάφιλαλτ (Tafilalt), Μαρόκο

Η Κοιλάδα Ζιζ (Ziz Valley) είναι το σπίτι της μεγαλύτερης όασης, στο Μαρόκο. Αυτή η ιδιαίτερη όαση, μερικές φορές χαρακτηρίζεται και ως κινηματογραφική. Οι φοίνικες καλύπτουν μια περιοχή μέχρι τη Σαχάρα, με τις περισσότερες φωτογραφίες να περιλαμβανουν τους άγονους λόφους και το καταπράσινο τοπίο της κοιλάδας. Η πόλη Τάφιλαλτ βρίσκεται στην άκρη ενός φοινικοδάσους στην κοιλάδα. Ο ποταμός Ζιζ (Ziz) παρέχει το νερό στην όαση.

Χουακασίνα (Huacachina), Περού

Βρίσκεται σε μια φυσική λίμνη, στη μέση των αμμόλοφων της περουβιανής ερήμου. Πλησιέστερη πόλη είναι η Ικα. Η Χουακασίνα έχει γίνει τουριστικός προορισμός, αλλά δυστυχώς το επίπεδο του νερού στη λίμνη μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Για αυτό έχουν κατηγορηθεί ντόπιοι ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι έσκαψαν πηγάδια, με αποτέλεσμα να μειωθεί η ποσότητα νερού που διαρρέει στη λίμνη.

Γουάντι Μπάνι Χαλίντ (Wadi Bani Khalid), Ομάν

Είναι μια κοιλάδα στο Ομάν, μέρος της Αραβικής Χερσονήου. Παρά το άγονο περιβάλλον, η Γουάντι χαρακτηρίζεται από ρέματα και πηγές νερού. Γύρω τους υπάρχουν πολλά μικρά χωριά και μερικές φυτείες. Λόγω της σχετικής προσβασιμότητας, ο τόπος είναι δημοφιλής στους τουρίστες.

Όαση Λίγουα (Liwa Oasis), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Είναι μια μεγάλη όαση στο Άμπου Ντάμπι και η τελευταία στάση πριν εισέλθει κανείς στην ατελείωτη αμμώδη άγρια φύση. Υπάρχουν τουριστικές εγκαταστάσεις και πολλά ξενοδοχεία, αν και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα αθλήματα της ερήμου και όχι τόσο στο τοπίο της όασης.

Όαση Τσέμπικα (Chebika Oasis), Τυνησία

Διαθέτει δροσερές λίμνες, φοίνικες, καταρράκτες και βράχους. Ολα εκείνα τα φυσικά στοιχεία που αγαπούν οι λάτρεις των οάσεων. Μάλιστα, σκηνές από τις ταινίες «Star Wars», «Raiders of the Lost Ark» και «English Patient» γυρίστηκαν σε περιοχές γύρω από την όαση. Τουριστικές εγκαταστάσεις υπάρχουν στην γειτονική πόλη Τάμερζα (Tamerza).

Λίμνη Κρέσεντ (Crescent Lake), Κίνα

Αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για τους ταξιδιώτες, που κινούνται μέσα από την έρημο Γκόμπι, αλλά και δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η λίμνη βρίσκεται ακριβώς στη μέση μιας σειράς ψηλών θινών, όμως έχει συρρικνωθεί αρκετά από τότε που μετρήθηκε για πρώτη φορά, το 1960. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αναστρέψει τη διαδικασία απερήμωσης.

Άιν Γκέντι (Ein Gedi), Ισραήλ

Ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της φύσης του Ισραήλ. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει αντικείμενα σε σπηλιές κοντά στο Άιν Γκέντι, που χρονολογούνται από τη νεολιθική εποχή. Τώρα, είναι το κέντρο ενός φυσικού πάρκου που δημιουργήθηκε το 1971, το οποίο συνορεύει με την έρημο της Ιουδαίας και τη Νεκρά Θάλασσα. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα από μονοπάτια στο φυσικό καταφύγιο και να δουν τις πηγές, τους καταρράκτες και τα ρέματα, που αποτελούν την όαση.

Άκουα Καλιέντε (Agua Caliente), Αριζόνα

Αυτή είναι μία διαφορετική όαση σε σχέση με τις άλλες, καθώς τροφοδοτείται από θερμές πηγές. Οι λίμνες που την αποτελούν, είναι τμήμα ενός πάρκου στην έρημο Σονόρα. Το νερό είναι αρκετά δροσερό, ώστε να υποστηρίζει τη ζωή των ψαριών και των φυτών.

Εθνικό Πάρκο Λενσόις Μαρανένσες (Lençóis Maranhenses), Βραζιλία

Οι λίμνες στις περιοχές μεταξύ των αμμόλοφων μοιάζουν πολύ με οάσεις, αλλά δεν είναι. Η περιοχή πλήττεται συχνά από βροχές, οι οποίες προκαλούν ένα παράξενο φαινόμενο: το νερό συγκεντρώνεται στις κοιλότητες ανάμεσα στους αμμόλοφους, δίνοντας την αίσθηση ότι υπάρχουν μπλε και πράσινες λίμνες. Αυτές μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα τρία μέτρα βάθος, ενώ ορισμένες διαθέτουν και ψάρια από τα δύο ποτάμια που διασχίζουν την περιοχή.

Πηγή: Snoopit24 / Πρώτη εικόνα Huacachina, Ingo Mehling