Η ποιητική συλλογή με τίτλο “με τα μάτια της καρδιάς, από τα βάθη της ψυχής” αποτελεί το πρώτο μέρος ποιημάτων και στοχασμών, γραμμένα από την Κυριακή Δερέμπεη. Εκδόθηκε με την στήριξη του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βόρειας Ελλάδας και αποτελείται από 50 ποιήματα και στοχασμούς.

Η ποιητική και της Κυριακής Δερέμπεη με τίτλο “όταν η καρδιά συναντά το νου” περιέχει 40 ποιήματα και στοχασμούς. Κυκλοφορεί μέσα Ιουλίου με προσωπική της έκδοση.

Και στα δύο βιβλία έχουν καταθέσει τις κριτικές τους άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων αλλά και του αθλητισμού και της πολιτικής.

Και στις δύο ποιητικές συλλογές κυριαρχεί μια χαρμολύπη και η αντίθεση της χαράς και της λύπης που βιώνει ο άνθρωπος μέσα στη ζωή του. Μία σειρά περίπλοκων συναισθημάτων με την μάτια ενός μικρού κοριτσιού που τα βιώματα τα οποία παρουσιάζει στο γραπτό της λόγο έρχονται σε αντίθεση με το νεαρό της ηλικίας της. Η πρώτη ποιητική συλλογή της Κυριακής εκδόθηκε όταν ήταν 16 ετών και η δεύτερη που εκδίδει φέτος την βρίσκει στην ηλικία των 20.
Υμνεί τον έρωτα αλλά και την αγάπη της μάνας για το παιδί της. Μιλάει για ανεκπλήρωτους έρωτες και αγάπες του παρελθόντος και μνήμες που δεν σβήνουν ποτέ. Υμνεί τις παλιές πατρίδες αλλά και τα γηρατειά των ανθρώπων. Δεν λείπει το παραμυθικό στοιχείο αλλά και αυτό έρχεται σε κόντρα με το ρεαλιστικό στοιχείο που διακρίνεται έντονα σε πολλά από τα γραφόμενά της.

Λόγω της καταγωγής της η Κυριακή υμνεί την πατρίδα της την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία, με αποτέλεσμα ο αναγνώστης να διακρίνει τα χρώματα και τα αρώματα των αλησμόνητων πατρίδων. Πολλά από τα λόγια, της Κυριακής, κυρίως στο πρώτο βιβλίο θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνουν και τραγούδια. Η γλώσσα μέσα στα ποιήματα και το ύφος είναι απλό, λιτό, κατανοητό με κάποιες ποιητικές εκφράσεις που στολίζουν τις φράσεις δίνοντας μια ρομαντική πινελιά. Ταξιδέψτε στον μαγικό κόσμο της Κυριακής και αφεθείτε….

Σε πρώτο πρόσωπο

Ονομάζομαι Κυριακή Δερέμπεη και είμαι 20 χρονών. Η πρώτη μου επαφή με την ποίηση και τον στοχαστικό λόγο ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών. Μου άρεσε πολύ να γράφω και να αποτυπώνω στο χαρτί τις σκέψεις μου. Άλλοτε σε ελεύθερη μορφή και ύφος και άλλοτε ως ποίημα, με ομοιοκαταληξία ή ελεύθερο. Μέσα από την γραφή ένιωθα ολοκληρωμένη διότι εξέφραζα τις ανησυχίες μου, τα θέλω μου και αυτά που προσδοκούσα. Έτσι δίχως να το καταλάβω δημιουργήθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή που απαρτίζεται από 50 ποιήματα και στοχασμούς τα οποία ολοκλήρωσα σε ηλικία 15 ετών. Σε ηλικία 16 ετών αποφάσισα να εκτυπώσω με προσωπική μου εκδώσει το βιβλίο με τα 50 ποιήματα και στοχασμούς δίνοντάς του τον τίτλο “Τα μάτια της καρδιάς, από τα βάθη της ψυχής”. Πριν ένα χρόνο ξεκίνησα εντελώς αυθόρμητα να καταγράφω τις σκέψεις μου και τους στοχασμούς μου δημιουργώντας την δεύτερη ποιητική συλλογή με τίτλο “όταν η καρδιά συναντά το νου” η οποία απαρτίζεται απο 40 ποιήματα και στοχασμούς.

Η δεύτερη συλλογή θεωρώ ότι αποτυπώνει την ωριμότητα της ηλικίας μου και δείχνει τις ανησυχίες μου μίλαγε και την μάτια μου σε διάφορα θέματα κυρίως στην αγάπη. Οι στοχασμοί μου υμνούν τον ανεκπλήρωτο έρωτα των νέων της ηλικίας μου και βγάζει την ευαίσθητη πλευρά μου. Στο πρώτο βιβλίο ποιημάτων θεωρώ ότι κάλλιστα θα μπορούσαν πολλά από τα ποιήματα που έχω καταγράψει να γίνουν και τραγούδι. Γενικότερα είμαι ένα ανήσυχο πνεύμα και θέλω συνέχεια να πειραματίζομαι και να ασχολούμαι με εποικοδομητικά πράγματα στον ελεύθερό μου χρόνο. Θέλω δηλαδή να έχουν ουσία και στην τελική να έχουν κάτι να δώσουν. Θεωρώ πάντα πως το κάθε λεπτό της ζωής μας έχει τεράστια σημασία και δεν πρέπει να αναλωθούμε σε ανούσια πράγματα ποτέ.

Ο ελεύθερος χρόνος μας είναι πολύτιμος και πρέπει να τον αξιοποιούμε ανάλογα. Για εμένα προσωπικά το γράψιμο είναι η το ταξίδεμα μου και το φευγιό μου. Ανακαλύπτω μέσα από αυτό άγνωστες πτυχές του εαυτού μου. Το γράψιμο για μένα αποτελεί πηγή έκφρασης.