Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Η Κωνσταντίνα Πάλλα, τραγουδοποιός κι ερμηνεύτρια, παρά τη νεαρή της ηλικία μετρά αρκετά σταθερά κι επιτυχημένα βήματα. Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του πρώτου της δίσκου με τίτλο «Όνειρα»  μιλά στο iart.gr για τη μουσική, τις συνεργασίες και την ανάγκη της Αλήθειας.

Κωνσταντίνα, τι σε ώθησε στη μουσική; Πως αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά, παρά τις σπουδές σου στο Μάρκετινγκ;

Έχω την αίσθηση πως γεννήθηκα με τη μουσική και πορεύομαι μαζί της σε όλη μου τη ζωή. Ήταν μέσα μου ξεκάθαρο,  από πολύ νωρίς, πως ο σκοπός μου είναι να υπηρετώ αυτή την τέχνη . Παράλληλα όμως, θεωρώ πως κάθε άνθρωπος οφείλει να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του. Το Μάρκετινγκ είναι μια επιστήμη που με γοητεύει, χαίρομαι που ασχολήθηκα και με αυτό κι ευγνωμονώ τους γονείς μου για την προτροπή προς αυτές τις σπουδές. Ήξερα όμως, πως μόνο με τη μουσική θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά.

Θεωρείς ότι έχεις βρει το στυλ σου ή θα ήθελες να πειραματιστείς και με κάποιο άλλο είδος;  

Δε βάζω ταμπέλες στη ζωή μου, ούτε θεωρώ πως έχω κάποιο συγκεκριμένο στυλ. Αγαπάω το καλό τραγούδι, άσχετα με το ύφος ή το χώρο από τον οποίο προέρχεται. Σίγουρα έχω την δική μου προσωπικότητα, η οποία αποτυπώνεται σε αυτά που τραγουδάω και έτσι βάζω κάθε φορά μια μικρή προσωπική σφραγίδα.

Οπωσδήποτε αγαπάς όλα τα τραγούδια που έχεις γράψει. Υπάρχει όμως κάποιο με μεγαλύτερη σημασία, κάποιο που να σηματοδότησε μια ιδιαίτερη στιγμή της ζωής σου; 

Όλα τα τραγούδια του δίσκου είναι βιωματικά κι έχουν τη δική τους θέση στην καρδιά μου. Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο, θα ήταν το «Όνειρα», την ιστορία που κρύβει όμως, την κρατάω για μένα.

 

 

Έχεις συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς. Τι σου έχει δώσει αυτή η συνεργασία; Υπάρχει κάποιος με τον οποίον θα ήθελες οπωσδήποτε να συνυπάρξεις κάποια στιγμή στην καριέρα σου; 

Νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για αυτές τις συνεργασίες και τις κρατάω στην ψυχή μου σαν παράσημα.  Μέσα από αυτούς τους σπουδαίους μουσικούς εξελίσσομαι, με «αναγκάζουν» να γίνομαι καλύτερη, ώστε να στέκομαι δίπλα τους. Οι εμπειρίες και οι συμβουλές τους μου δίνουν δύναμη να συνεχίζω σε αυτόν το χώρο. Επιπλέον, πάνω στη σκηνή, είναι σημαντικό να νιώθεις ασφάλεια. Έχουμε σπουδαίους μουσικούς στη χώρα μας και ειλικρινά δε γίνεται να ξεχωρίσω κάποιον. Τους ευχαριστώ όλους και εύχομαι να με τιμούν με την παρουσία τους και στα επόμενα βήματα.

Εμφανίζεσαι συχνά σε μουσικές σκηνές, ειδικά φέτος το καλοκαίρι επισκέφτηκες πολλά και διαφορετικά μέρη. Τι εισπράττεις από τον κόσμο; Τι θεωρείς πως προσφέρεις εσύ;

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου καθώς μετά την κυκλοφορία του δίσκου κατάφερα να ταξιδέψω σε  μέρη που δεν είχα βρεθεί πιο πριν. Υπήρχε μεγάλο άγχος αρχικά, για το πώς θα με αντιμετωπίσει το κοινό. Όμως, σε κάθε μέρος που ταξιδέψαμε, περάσαμε υπέροχα. Υπήρχε έντονη αλληλεπίδραση με τον κόσμο με αποτέλεσμα και εκείνοι να περάσουν όμορφα αλλά και εμείς μαζί τους . Φυσικά, είναι μεγάλη ικανοποίηση όταν στο τέλος κάθε βραδιάς άκουγα θετικά σχόλια για τα τραγούδια του δίσκου. Σκοπός μου κάθε φορά, είναι να προσφέρω την θετική μου ενέργεια και τη θετική μου στάση απέναντι σε ότι φέρνει η ζωή, ώστε για λίγες ώρες να ξεχάσουν όλοι τα βάρη της καθημερινότητας, χωρίς βέβαια να λείπουν και λίγο πιο ιδιαίτερες στιγμές μέσα στο πρόγραμμα

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η μεγαλύτερη δυσκολία των νέων καλλιτεχνών σήμερα; Πως μπορούν να ανταπεξέλθουν και να προχωρήσουν;

Σε αυτή την εποχή της κρίσης, εκτός από τα γνωστά κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος εργασίας, στον χώρο μας υπάρχει το θέμα της μεγάλης και ποικίλης πληροφόρησης. Όσο κι αν βοηθάει το διαδίκτυο από τη μία πλευρά, τόσο περιπλέκονται τα πράγματα από την άλλη. Ο καταναλωτής-ακροατής  δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί για κάθε νέο καλλιτέχνη ή νέο τραγούδι, οπότε πολλές φορές σπουδαίες δουλειές μπορεί να περάσουν απαρατήρητες. Χρειάζεται πολύ δουλειά και έντονη επαφή με τον κόσμο πιστεύω, ώστε να καταφέρει να εδραιωθεί ένας νέος καλλιτέχνης.

Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξει στα τωρινά μουσικά πράγματα; 

Θα ήθελα να βρούμε ξανά τις ισορροπίες μας. Να μπει ξανά μια κλίμακα αξιών ώστε να ξεχωρίζουμε το πραγματικά καλό από το απλά εντυπωσιακό. Όλα χρειάζονται, όλα είναι το ίδιο απαραίτητα όμως δεν γίνεται να τα βάζουμε στο ίδιο καλάθι. Όλες οι φωνές και όλα τα τραγούδια δεν έχουν την ίδια αξία. Είναι καλό, πιστεύω, να λέμε τα πράγματα ως έχουν.

 

 

Τι γνώμη έχεις για τα talent shows; Θα λάμβανες ποτέ μέρος σε κάποιο;  

 Τα talent shows είναι εξαιρετικά τηλεοπτικά προγράμματα. Είναι στο χέρι του κάθε υποψηφίου πως θα εκμεταλλευτεί την δημοσιότητα και τις ευκαιρίες που θα προκύψουν μέσα από αυτά. Ένα talent show δίνει ώθηση, όμως δεν σου εξασφαλίζει πετυχημένη πορεία. Ίσως, αν ο δρόμος που διάλεξα με βγάλει σε αδιέξοδο, να λάβω μέρος σε ένα τέτοιο show, δεν είναι όμως στα άμεσα σχέδιά μου.

Έχεις δηλώσει παλαιότερα πως σε εμπνέει η αλήθεια. Είναι όμως εύκολο – και πραγματοποιήσιμο – να είναι κάποιος πάντα αληθινός; 

 Κάποιος, είπε κάποτε πως αν λες αλήθεια τότε θα γίνεις Αλήθεια. Είναι δύσκολη διαδικασία, απαιτεί καθημερινή προσπάθεια. Κατανοώ ότι το δικαιολογημένο ψέμα έχει γίνει πια στη ζωή μας απαραίτητο, όμως πολλές φορές χάνουμε τα όρια και το μέτρο. Αν είμαστε αληθινοί και ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα είμαστε και  με τους γύρω μας και τότε η ψυχή μας θα είναι πολύ πιο ήρεμη .

 

 

Που θα ήθελες να βρίσκεσαι σε δέκα χρόνια;

Θα ήθελα να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου ώστε να υπηρετώ καλύτερα την τέχνη μου και να τιμώ παράλληλα το δώρο της ζωής που μου δόθηκε. Νιώθω πως μόνο ευθύνη έχω απέναντι στη μουσική και θέλω να εξελίσσομαι συνεχώς. Εύχομαι, όμως, πάνω από όλα, σε δέκα χρόνια να είμαι ευτυχισμένη. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για μένα.

Αν μπορούσες να δώσεις μια συμβουλή, ποιά θα ήταν αυτή; 

Δεν είναι δική μου συμβουλή, όμως τη δανείζομαι συχνά: Να κοιτάς εκεί που θες να πας, αλλιώς θα πας εκεί που κοιτάς.  Ξεστράτισα κάποιες φορές στη ζωή μου και γνωρίζω τις συνέπειες!

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια; 

Είχαμε μια πολύ πετυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία και θέλω αυτή την εμπειρία να τη ζήσω και μέσα στο χειμώνα που έρχεται. Θα βρίσκομαι κάθε βδομάδα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όμως παράλληλα θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε σε όσα μέρη της Ελλάδας γίνεται. Παράλληλα, γράφω τραγούδια τα οποία θα τα ακούσετε μερικά από εμένα και μερικά από άλλους συναδέλφους που θαυμάζω πολύ.