Αν το θέατρο δείχνει τον εαυτό και την ψυχή σου στα μεγαλύτερα βάθη της, η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. είναι ο ορισμός αυτού.

Το έργο της Λένας Κιτσοπούλου είναι αυτό που λέμε απλά, ‘γροθιά στο στομάχι’. Αδύνατον να μην ταυτιστείς μαζί του, με το πρόσωπο πάνω στη σκηνή. Λέω πρόσωπο, καθώς οι καταστάσεις που περιγράφει, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράζεται δεν έχουν να κάνουν με το φύλο αλλά με τον άνθρωπο. Τα όνειρα, οι επιθυμίες, η προσπάθεια, η απογοήτευση είναι όλα εκεί.

Η Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. δεν είναι ακριβώς δράμα με τη στενή έννοια του όρου. Έχει χιούμορ, καθημερινές καταστάσεις, θέματα που μας αφορούν και μας ταλαιπωρούν. Απλά, όσο παρακολουθείς την παράσταση, τόσο ‘μπαίνεις’ κι εσύ μέσα σε αυτά που βλέπεις και ακούς.

Η Δήμητρα Δερμιτζάκη σκηνοθετεί απλά και με φαντασία το εξαιρετικό αυτό έργο. Ανάλογα με το κείμενο, η σκηνή γίνεται σπίτι, γραφείο ή γκρεμός και σε παρασύρει. Είναι επίσης εμφανές πόσο έχει κατανοήσει το κείμενο και πόσο συνεργάστηκε με την ηθοποιό της. Το ίδιο συμβαίνει με την κίνηση της Ανδρονίκης Μαραθάκη αλλά και το αποτέλεσμα της δουλειάς όλων των συντελεστών.

Η Κίττυ Παϊταζόγλου είναι απλά συγκλονιστική. Συμπάσχεις μαζί της, ανησυχείς, γελάς. Τη βλέπεις σα φίλη, σα σύντροφο, σαν ένα πλάσμα που θα μπορούσε να είναι εσύ. Στο τέλος, γίνεται ‘εσύ’. Παραδόξως, δεν έχω λόγια να περιγράψω το παίξιμό της. Είναι κάτι που πρέπει να το δείτε για να καταλάβετε την έκταση του ταλέντου της.

Έχω δει την παράσταση εδώ και κάμποσο καιρό, η αίσθηση όμως παραμένει ίδια. Για αυτό ίσως δυσκολεύτηκα να γράψω αυτήν την κριτική. Εξαιρετικό κείμενο, εξαιρετική σκηνοθεσία, εξαιρετική υποκριτική. Νιώθω πως τα λόγια είναι φτωχά.

 

Ταυτότητα παράστασης Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α.

Συγγραφέας: Λένα Κιτσοπούλου

Σκηνοθέτης: Δήμητρα Δερμιτζάκη

Ηθοποιός: Κίττυ Παϊταζόγλου

Ιδέα Σκηνικού: Θάλεια Μέλισσα

Υλοποίηση Σκηνικού -Κοστούμια: Ήρα Σπαγαδώρου

Κίνηση: Ανδρονίκη Μαραθάκη

Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου

Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Κατάκη

Φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή

Βίντεο Προώθησης: Μαρίλη Ζάρκου

Σχεδιασμός Αφίσας: Γκέλυ Καλαμπάκα

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Πού: Θέατρο Ζίνα,, Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Αθήνα, τηλ.: 210 6424424

Πότε: Από Δευτέρα 8 Νοεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 75 λεπτά

Εισιτήρια: 15 € γενική είσοδος

Προπώληση: viva . gr και στο ταμείο του θεάτρου

Το Θέατρο θα λειτουργήσει ως Αμιγής Χώρος. Οι θεατές εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο Πιστοποιητικού εμβολιασμού ή Πιστοποιητικού νόσησης (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180)  ημέρες μετά από αυτόν.