Συνέντευξη στην Άννα Παχή

Με αφορμή την έκθεση της Μάγδας Αποστόλου, «Τοπία του ασυνείδητου» που θα παρουσιάζεται στην γκαλερί ArtΠρίσμα από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 24 Μαρτίου 2018, το iart.gr συνομίλησε με τη δημιουργό.

Μιλήστε μας για την έκθεση που παρουσιάζετε τώρα. Ποιό το έναυσμα δημιουργίας της, τι θέλετε να μοιραστείτε με το κοινό;

Ξεκίνησα ζωγραφίζοντας  εικόνες, με αφορμή θαλασσινά τοπία που είχα φωτογραφίσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μου και στη συνέχεια μου προέκυψαν τα έργα που θα παρουσιαστούν στην ArtΠρίσμα στις 2 Μαρτίου. Μέσω αυτών των εικόνων, επιθυμώ να επικοινωνήσω με τον κόσμο.

«Τοπία του ασυνείδητου». Είναι μέρη που θα θέλατε ή πιστεύετε ότι υπάρχουν μέσα μας και περιμένουν να μας υποδεχτούν, ή μέρη που δημιουργεί το μυαλό και η καρδιά μας για να βρει… τι;

Πρόκειται για εσωτερικές  εικόνες που πήραν μορφή μέσα από τη διαδικασία της ζωγραφικής. Κάτι σαν ελεύθεροι συνειρμοί, τα εσωτερικά μου τοπία. Η θάλασσα στην συγκεκριμένη ενότητα, αποτελεί  την αφορμή.

Έχετε πει πως θεωρείτε τη «θάλασσα μητέρα όλων των έμβιων όντων», προφανώς αισθάνεστε πολύ συνδεδεμένη μαζί της. Πως προέκυψε αυτό; Πως το βιώνετε και το εκφράζετε στην τέχνη σας; 

Τη θάλασσα την αγαπούσα πάντα, από παιδί. Όχι μόνο να κολυμπάω σε αυτήν, αλλά και απλά να την κοιτάζω. Με βοηθάει να ταξιδεύω με το μυαλό μου, να δημιουργώ εικόνες. Άλλωστε  προήλθαμε από αυτήν κατά τη διαδικασία της εξέλιξης. Είναι η μητέρα όλων μας.

Πότε και πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη Ζωγραφική;

Ζωγραφίζω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Κάποια στιγμή στην εφηβεία γνώρισα το ζωγράφο Τάσο Δήμο και ξεκινήσαμε μαθήματα. Στη συνέχεια αποφάσισα να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Σίγουρα συναντήσατε δυσκολίες, η Τέχνη είναι αρκετά παρεξηγημένη στη χώρα μας. Υπήρξαν στιγμές που σκεφτήκατε να ασχοληθείτε με κάτι εντελώς διαφορετικό; Πως το διαχειριστήκατε;

Δυσκολίες οι καλλιτέχνες συναντάμε πολλές. Υπάρχει κόσμος που θεωρεί την τέχνη χόμπι και όχι επάγγελμα. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να βιοπορίζεσαι μόνο από αυτήν. Εγώ είμαι και εκπαιδευτικός, διδάσκω εικαστικά.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που επειδή “δεν έχει τις γνώσεις” δεν αποφασίζει να πάει σε μια έκθεση ζωγραφικής;

Ότι ένας από τους τρόπους να αποκτήσει “τις γνώσεις” είναι να πηγαίνει τακτικά σε εκθέσεις ζωγραφικής.

Τι σας έχει προσφέρει η Ζωγραφική μέχρι τώρα και τι προσφέρατε εσείς σε αυτήν;

Μου έχει δώσει τη δύναμη να αντέχω τη φθορά της καθημερινότητας και τη δυνατότητα να επικοινωνώ μέσω αυτής. Αυτό που μπορεί να ισχυριστεί κάθε ζωγράφος ότι προσφέρει , είναι η δική του ματιά.

Τι είναι εκείνο που δεν έχετε ζωγραφίσει ακόμη και θα θέλατε να το αποτυπώσετε; 

Δεν εστιάζω τόσο στο θέμα, όσο στο να εξελίξω την ίδια τη ζωγραφική μου. Το οποιοδήποτε θέμα αποτελεί απλά την αφορμή να εκφραστώ και να δημιουργήσω.

Πληροφορίες για την έκθεση της Μάγδας Αποστόλου εδώ